Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


30 GODINA OD NEZAVISNOSTI BIH - JUBILEJ VRIJEDAN PAŽNJE
Procitaj komentar
Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 01. March 2022. 03:03:28
Božidar Proročić: Sarajevo često nazivaju balkanskim Jerusalimom, jer se u njegovom centru jedna do druge nalaze islamska, pravoslavna, katolička i jevrejska bogomolja koje su opstale u mnogo težim vremenima ali sa mnogo poštovanja od jednih prema drugima. Bosna je srce Balkana. Vi predstavljate geografsko, jezičko, etničko i kulturološko središte vaših naroda. U tome i jeste vaša ljepota. Oni koji su pokušali biti vaši osvajači završili su na mračnim pločnicima istorije.
Poštovani građani BiH, pred vama je jubilej vrijedan pažnje pune tri decenije od obnove vaše nezavisnosti. Prošli ste kroz mnoge teške momenete vaše hiljadugogodišnje istorije. Stojali ste čvrsto na vašem putu postanka ali i opstanka. Iako se i danas nalazite u često nemirnim, vremenima ja iskreno želim da vaši političari, nađu snagu i mudrosti i uvedu vas u EU. Vaš put nikada nije bio lak na njemu je trebalo istrajati, biti hrabar i dovoljno mudar da se prevaziđu svi izazovi ali i stradanja iz vaše ne tako daleke prošlosti. Mir je jedna od tekovina koju treba sačuvati bez obzira na ostrašćenje glasove uvjek mračnih nacionalista uvjek spremnih za ,,nove pohode” i ,,nova prekrajanja.” Preživjela si brutalne udare, agresiju, razaranja, strahote, žrtve ali si i u slobodi i u bolu uvjek bila dostojanstvena. Ti si majka svih tvojih Bošnjaka, Hrvata, Srba i drugih naroda koji su rođeni na tvojim teritorijama. Onaj ko voli sebe voljeće i BiH, ti si njihova prva misao, njihova kolijevka i ognjište na kom su nastali.

Sarajevo često nazivaju balkanskim Jerusalimom, jer se u njegovom centru jedna do druge nalaze islamska, pravoslavna, katolička i jevrejska bogomolja koje su opstale u mnogo težim vremenima ali sa mnogo poštovanja od jednih prema drugima. Bosna je srce Balkana. Vi predstavljate geografsko, jezičko, etničko i kulturološko središte vaših naroda. U tome i jeste vaša ljepota. Oni koji su pokušali biti vaši osvajači završili su na mračnim pločnicima istorije.

Juče, danas i sjutra pred vama će stojati budućnost i lijepa i svijetla. Iz najvećih muka i tjeskoba rodili su se vaši najbolji sinovi. Umjesto dalje čestitke ovaj ću tekst završiti najljepšim riječima velikana i jednim od tvojin najvećih sinova Meše Selimovića (1910-1982) koji je jednom zapisao: ,,Bosna je moja velika ljubav i moja povremena bolna mržnja. Bezbroj puta sam pokušavao da pobjegnem od nje i uvijek ostajao, iako nije važno gdje čovjek fizički živi. Bosna je u meni kao krvotok. Nije to samo neobjašnjiva veza između nas i zavičaja, već i koloplet naslijeđa, istorije, cjelokupnog životnog iskustva mog i tuđeg, dalekog, koje je postalo moje. Viđena izvana i bez ljubavi, Bosna je gruba i teška, viđena iznutra i sa ljubavlju, koju zaslužuje, ona je ljudski bogata iako i u sebi nesaznana potpuno. Rijetko je ko bolnije i dramatičnije određen istorijom kao Bosanac. Šta se sve kroz vijekove nakupilo u tim ljudima! Osjećanje vlastite neodređenosti, tuđe krivice, teške istorije, neizvjesne budućnosti, straha od promjene, želje za dobrotom i humanošću koja bi se odnosila na sve ljude bez ikakvih ograničenja i čestih razočarenja koja su rađala mržnju. To su veoma složeni i zamršeni ljudi i teško ih je razrješavati po prvom viđenju i po spoljašnjim utiscima.”

Iskreno,
Božidar Proročić, književnik i publicista

VRHOstali prilozi:
» KORACI KA KVALITETNIJIM IZBORIMA
Mensud Alićušić | 01. July 2022 14:50
» VOĐA PARADE EDIN FORTO KOD REISU-L-ULEME
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. June 2022 22:20
» HISTORIJA NAM SE VRAĆA KAO SVETOSAVSKA NAGRADA
Muhamed Hodžić | 25. June 2022 12:30
» GENERACIJSKI USPJEH FC BOSNA ZH - PLASMAN U VIŠI RANG
Mensud Alićušić | 23. June 2022 19:44
» UKRAJINSKA BORBA OTPOR GENOCIDNOJ POLITICI RUSIJE
Božidar Proročić | 07. June 2022 15:44
» REPRIZA VIĐENOG, ALI BEZ PRVIH „STVARAOCA“ SRPSKOG GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. June 2022 18:58
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
Mensud Alićušić | 05. June 2022 15:23
» DARKO TANASKOVIĆ - SAMOZVANI ISLAMOLOG I ANTIBOSANSKI ANALITIČAR U AKCIJI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2022 15:36
» MOJ SUSRET SA BOSANSKIM IMAMIMA U ZENICI I BIHAĆU POUKE I PORUKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. June 2022 19:07
» BITI ILI NE BITI
| 19. May 2022 21:56
» VELIKORUSKA POLITIKA I OKUPACIJA UKRAJINE
Božidar Proročić | 16. May 2022 13:17
Ostali prilozi istog autora:
» UKRAJINSKA BORBA ZA SLOBODU
16. June 2022 14:03
» PUTINOVI "SNOVI" O UKRAJINI
27. April 2022 13:54
» UKRAJINSKA ODBRANA I USKRSNUĆE
25. April 2022 13:34
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif