Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Komšićevi kadrovi
ALKALAJ I ORLIĆ SVRSTALI BOSNU I HERCEGOVINU NA PRAVU STRANU
Procitaj komentar
Autor: NAP
Objavljeno: 03. March 2022. 10:03:29
Bosna i Hercegovina se glasom Svena Alkalaja ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u za Rezoluciju kojom se osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, sinoć i definitivno stavila na pravu stranu historije. Iako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdio da u BiH ne postoji jedinstven stav vezano za ukrajinsku krizu, bosanskohercegovačka diplomatija je pozivajući se na ranije odluke institucija države, pronašla legalan i legitiman način da se pridruži civiliziranim državama.

Svrstavanje Bosne i Hercegovine uz civilizirani svijet važno je iz nekoliko razloga. Među prvim je svakako odnos prema Ukrajini kao nezavisnoj i suverenoj državi. Drugi razlog jeste vanjsko – političko pozicioniranje BiH u okolnostima velikih geopolitičkih pomjeranja, i na kraju, to je važno i zbog unutarnjih odnosa u BiH i političkom otporu proruskom savezu Dodik – Čović.

Koliko će to pozicioniranje biti važno vidjelo se već prvog dana ruske agresije na Ukrajinu kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u ranim jutarnjim satima primio poziv od strane diplomatskih predstavnika Ukrajine u BiH u kojem su Ukrajinci zatražili političku podršku Bosne i Hercegovine, koju je Komšić, tom prilikom i obećao.

Obećanje nije ostalo samo na riječima pa je šef Misije BiH pri Vijeću Evrope Ivan Orlić na vanrednoj sjednici Vijeća Evrope izrazio solidarnost i pružio podršku Ukrajini, a da poslije Orlić je po instrukciji Komšića, a pozivajući se na relevantne stavove Bosne i Hercegovine prema Ukrajini, u ime Bosne i Hercegovine glasao za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope.

Istovremeno je šef Misije BiH pri UN-u Sven Alkalaj u Ujedinjenim nacijama, po istom principu glasao za pridruživanje Bosne i Hercegovine politici Evropske unije u izricanju sankcija, da bi naposljetku Alkalaj u ime Bosne i Hercegovine, uprkos brojim naporima Dodika da nešto poput toga osujeti, glasao i za osudu ruske agresije na Ukrajinu.

Ti potezi Alkalaja i Orlića, kojima je prethodila instrukcija predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković u kojoj je navedeno da se bosanskohercegovačka diplomatija mora rukovoditi Poveljom UN-a, i ranijim zaključcima institucija države Bosne i Hercegovine a u vezi Ukrajine, svrstali su Bosnu i Hercegovinu na pravu stranu u jako osjetljivom trenutku.

Teško bi bilo i pomisliti šta bi se desilo da je Bosna i Hercegovina, primjera radi ostala neutralana i kako bi na to gledali zapadni partneri, iako su svjesni sa kakvim se unutarnjim otežavajućim okolnostima BiH susreće.

Stoga, iako je najčešće stiče dojam da je bosanskohercegovačka diplomatija spora i nefunkcionalna, ovaj put se ne može izvući takav, nego suprotan zaključak. Kadrovi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, Sven Alkalaj i Ivan Orlić, uradili su najbolji mogući posao za Bosnu i Hercegovinu u Strazburu i Njujorku. Da li bi tako bilo da na mjestu Komšića sjedi neko iz HNS – HDZ političke grupacije, pitanje je za 'milion dolara'. ( (A.Č.Z., NAP))

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif