Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DVOSTRANAČKA PODRŠKA BOSNI I HERCEGOVINI U SENATU SAD
Procitaj komentar

Autor: VOA
Objavljeno: 05. March 2022. 13:03:48
Američki senatori Jeanne Shaheen Demokratkinja iz New Hampshire-a i Ron Johnson, Republikanac iz Winskonsina uz potpis i podršku senatora Chrisa Murphyja, Dick Durbina, Roger Wickera i Gary Petersa inicirali su rezoluciju kojom se obilježava 30. godišnjica neovisnosti Bosne i Hercegovine, a koja se bavi političkom situacijom i potvrđuje potporu SAD u pro-demokratskim težnjama zemlje.

“Jačanje demokracije diljem svijeta nikada nije bilo tako kritično kao danas dok gledamo ukrajinski narod u borbi svojih života za slobodu i demokratiju”, rekla je Shaheen. “Ova rezolucija šalje snažnu poruku našim partnerima u Bosni i Hercegovini da SAD stoje iza njih dok rade na održavanju jedinstva u svojoj naciji zarad svjetlije i prosperitetnije budućnosti svojih građana.”

U podnesenom nacrtu rezolucije Senat podržava "demokratsku,pluralističku i demokratsku" Bosnu i Hercegovinu koja je historijski gledano "uvijek bila sastavljena od različitih etnija i religija".

“Sretan sam što podržavam ovu dvostranačku rezoluciju kojom se potvrđuje potpora SAD-a Bosni i Hercegovini na 30. godišnjicu njezina proglašenja neovisnosti”, rekao je senator Johnson.

Rezolucija nabraja i odaje priznanje važnim koracima Bosne i Hercegovine u toku dosadašnjeg euroatlanskog puta te nabraja i osuđuje narušavanje stabilnosti i prijetnje integritetu države.

“Drago mi je da se pridružim svojim kolegama s obje strane u prepoznavanju trideset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dok Putin istovremeno vodi rat protiv Ukrajine i bodri separatiste u Bosni i Hercegovini – prijeteći 26 godina krhkog mira na Balkanu – Sjedinjene Države su predane podršci prodemokratskim i antikorupcijskim reformama u zemlji”, rekao je senator Murphy.

Rezolucija imenuje Milorada Dodika i njegove napore na urušavanju mira i integriteta Bosne i Hercegovine nabrajajući pritom poteze entiteta Republika Srpska u kojima negira državne nadležnosti.

“Bosanski narod je platio strašnu cijenu raspada bivše Jugoslavije”, rekao je senator Durbin. “Nakon toliko krvoprolića i patnje, ne smijemo dopustiti da kvaritelji potkopaju teško izboreni mir kojem su SAD i drugi pomogli da posreduju. Pridružujem se svojim kolegama u uvođenju dvostranačke rezolucije za proslavu 30 godina neovisnosti i ponavljam potporu SAD-a njihovoj demokratiji.”

“Čestitam narodu Bosne i Hercegovine 30. godišnjicu nezavisnosti”, rekao je Wicker. “Kao što smo svi nedavno podsjetili, sloboda i demokracija su blagoslovi koji se moraju neprestano štititi. Sjedinjene Države stoje uz sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nadamo se da će njihovi čelnici nastaviti raditi na jedinstvu i okončanju korupcije.”

Rezolucija osuđuje slavljenje neustavnog dana entiteta Republika Srpska a spominje i upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda izdato nakon prijetnji da će se entitet RS izdvojiti od finansijskog sistema Bosne i Hercegovine.

“Ponosan sam što stojim sa svojim kolegama s obje strane prolaza kako bih prepoznao ovu značajnu prekretnicu u povijesti Bosne i Hercegovine”, rekao je senator Peters. “Već trideset godina Bosanci idu putem slobode i demokratije – i bitno je da ostanemo nepokolebljivi u podršci njihovim naporima – posebno s obzirom na rusku agresiju u Europi. U ovom trenutku moramo ponovno potvrditi našu predanost principima Daytonskog sporazuma i radu zajedno s prodemokratskim nacijama koje teže miru i prosperitetu – uključujući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i druge balkanske nacije.”

U rezoluciji se podržava rad Ureda Visokog predstavnika, lideri se pozivaju na saradnju, a američki predsjednik da u dogovoru sa organizacijama iz BiH razvije sveobuhvatnu stratigiju za Bosnu i Hercegovinu.

Rezolucija osuđuje pojedince koji postavljaju prepreke pred euro-atlanske integracije Bosne i Hercegovine.

SAD su pozvane da neovisno o drugima razmotre dodatne korake za zaštitu stabilnosti zemlje i pomoći EUFOR misiji u njoj.

Rezolucija sada ide u parlamentarnu proceduru nakon čega bi trebalo da se vrati u Senat gdje će se o njoj izjasniti svi njegovi članovi i članice.

Rezolucije američkog Senata smatraju se stavom gornjeg doma Kongresa o određenom političkom pitanju i predstavljaju vodilju za spoljnu politiku američke vlade. (VOA: Ajdin Muratović iz bosanskog servisa Glasa Amerike dao je doprinos u pisanju ovog izvještaja.)

VRHOstali prilozi:
» DR. ENVER HALILOVIĆ: IDEJA GRAĐANSKE DRŽAVE NE PROIZVODI SUKOBE
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2022 12:56
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
» DŽAFEROVIĆ: NAKON EMBARGA DOŠAO JE GENOCID
Anadolu Agency (AA) | 22. September 2022 13:57
» ŠEFIK DŽAFEROVIĆ NA ZASJEDANJU GENERALNE SKUPŠTINE UN-A
Bošnjaci.Net | 20. September 2022 18:19
Ostali prilozi istog autora:
» AMERIKA SE SJEĆA ŽRTAVA
11. September 2021 13:17
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif