Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


VELIKE SU SLIČNOSTI, UBICE IZ PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI
Procitaj komentar
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 05. March 2022. 14:03:33
U svoje vrijeme Hitler je došao pred Moskvu, a današnji njegov sljedbenik Putin htio bi doći do svoga guslara i harmonikeša, velikoga Srbina Milorada, preko mrtvih glava, da poigraju zejednički kazačok.

Zamislio je pregaziti Ukrajinu, okupirati tu veoma bogatu zemlju prirodnim resursima, a divni narod Ukrajine pokoriti, mnoge i životno ugroziti i likvidirati.

Upravo, slični su scenariji i nakane Hitlera iz prošlosti, kao izvršeni genocid nad stanovništvom BiH, kao što su to činili iz nedavne pršlosti njegovi „prijateljski“ veliki Srbi po Slobinom scenariju, uz guslarsku podršku njegovog prijatelja Milorada, sa Srebrenicom i drugim teritorijama, kako bi i Putin slično učinio sa Ukrajinom.

Šta reći, nažalost, njihov psihijatar Radovan u engleskom je kazamatu, nije im dostupan sa svojom terapijom, te su po njihovim suludim scenarijima i djelovanjima, istinski i ostali bez pameti i ljudskoga uma, ukoliko su ga imali.

Pokušao je guslar iz Laktaša, da u našem državnom Predsjedništvu usaglasi i realizuje podršku svome „istomišljeniku i ubici“ Putinu i državi Rusiji, shodno prethodnom dogovoru sa ministrom Lavravom, ali je na našu sreću blagovremeno sasvim pročitan i konačno odbijen od naših, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Poput Luja xiv, koji je svojevremeno uzvikivao „Ja sam država“ sada nam Laktaški veliko srpski guslar uzvikuje “Pada Ustav i država“ jer on nije uspio u svojim zlim namjerama.


Upravo je i došlo vrijeme, da naši članovi Predsjedništva progledaju svojim očima, jer je krajnje vrijeme da se stane u kraj našim rušilačkim krticama državnog sistema, poput Milorada i njegovih istomišljenika.

Neka pada i Ustav i država ova sadašnja, lakše će mo se vratiti na staru državu i njegov Ustav i državni sistem, bez entiteta, da istinski postane cjelovita, civilizovana i demokratska Evropska država.

Međutim, prateći situaciju proteklih dana i sva zbivanja u Ukrajini, milione izbjeglica, ubistva stanovništva i rušilačke posljedice njihovih domova, zgrada i tvornica, posebno opasnosti od dejstava na nuklearne elektrane i velike opasnosti za široke naše prostore, lično ne mogu da zamislim da je do tih granica pomračio taj ljudski um i Putina i njegovih istomišljenika i saradnika.

Posebno, meni stručnjaku i inžinjeru, koji sam dosta vremena boravio u velikom Sovjetskom Savezu, obišao ga uzduž i poprijeko.

Boravio na specijalizaciji u mnogim njihovim energetskim objektima, posebno na blokovima u termoelektranama i radio i svoj magistarski rad za blok od 600 MW, sa namjerom za drugu fazu izgradnje istoga u Termoelektrani Gacko.


Sve sam ovo spoznao i sagledao na ovim objektima u Ukrajini, a isto tako sam boravio i u sadašnjoj Rusiji, u gradu Čerepovecu sjeverno od Moskve u velikom metalurškom kombinatu, gdje sam dobro izučavao visoke peći i čeličane, za naše kombinate u Smederevu.

Zahvaljujući mojoj stručnosti i sposobnosti, aktivnom poznavanju ruskoga jezika i boravkom, odnosno obilaskom mnogih gradova i područja ove velike i moćne države, bivšeg Sovjetskog Saveza, upoznao sam njihovu dušu, kulturu, naučna i tehnička dostignuća, njihovu umjetnost, posječivao Boljšoj teatar u Moskvi, Tertakovskuju galeriju, Borodinsku panoramu, Ermitaž u Lenjingradu, doživljavao njihove „bijele noći“ na Nevi sa otvaranjem mostova i prolaskom brodova i mnogo toga, sadržanog u svim mojim sjećanjima.

Ne zaboravimo da je Gagarin prvi putovao na mjesec, što je jedan od dokaza njihovih naučnih dostignuća.

Kao inžinjer, imao sam prilike da koristim i njihovu bogatu naučnu literaturu, jer nije bilo niti jedne značajne svjetske naučne literature da nije bila prevedena na ruski jezik, a njihova izdavačka djelatnost bila je prebogata, tako da su za naše prilike kupovina te literature bilo jako prihvatljivo i veoma jeftino.

Dans se prisjećam, da sam svojim prijateljima i poznanicima donosio po nardžbi nekoliko stotina anatomskih medicinskih albuma, koji su bili potrebni našim studentima medicine, a veoma dobro opremljeni i sadržajni.

Sve ovo sam ukratno opisao, upravo iz razloga da se danas priupitam: „Gdje je nestala ta divna i sadržajna kulturna i umjetnička ruska duša“.

Dokle idu te ljudske gluposti, gdje se izrodio i taj njihov Putin, da li se ugledao i na sve svoje prethodnike po zlu i krvi, od Hitlera, Miloševića, Dodika i inih njegovih istomišljenika i zločinaca.

Dok agresija ne jenjava, invazija se nastavlja, nevine žrtve stradaju a materijalna dobra se razaraju, ipak se pojavljuju neki svijetli plamenovi u tim ruskim dušama, po mnogim ruskim gradovima u vidu demonstracija i upozorenja svome zlotvoru Putinu, da oni nisu za taj rat.

VRHOstali prilozi:
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
» DA LI JE POSTOJANJE RS PROTIVNO MEĐUNARODNOM PRAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 20. June 2022 13:13
» IVAN ILJIN DRUGO PUTINOVO „JA“
Dr. Adamir Jerković | 19. June 2022 15:00
» PRVO IDU ZABLUDE PA ONDA STRADANJA
Amir Telibećirović | 17. June 2022 15:09
» UKRAJINSKA BORBA ZA SLOBODU
Božidar Proročić | 16. June 2022 14:03
» LUDI BALKANE MOJ
Avdo Metjahić | 15. June 2022 15:15
Ostali prilozi istog autora:
» SUDBINU PREUZMIMO U SVOJE RUKE!
15. April 2022 16:06
» SARAJEVO BEZ VRATNIKA ŠTA JE?
03. April 2022 14:51
» IZLUDJELI „SRPSKI SVET“!
28. March 2022 18:21
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif