Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Izvještaj koji je otišao u UN:
SRBIJA SE NAORUŽAVA RUSKIM ORUŽJEM, DODIK RUŠI BIH I USTAVNI POREDAK
Procitaj komentar
Autor: NAP
Objavljeno: 07. March 2022. 12:03:41
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputili su treći Izvještaj Alice Nderitu, specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, a primjerak izvještaja je upućen i tužiocu stalnog krivičnog suda ICC.

Izvještaj se odnosi na situaciju od agresije na Ukrajinu, a istaknuto je da je od oktobra do danas Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, uz podršku Srbije i Ruske Federacije, nastavio djelovati na rušenju Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka i stvaranju sukoba u BiH i na Balkanu.

“Vrhunac priprema za sukob u BiH je telefonski razgovor Sergeja Lavrova i Milorada Dodika 28. februara 2022. godine. Nakon početka agresije na Ukrajinu nekoliko članova SNSD-a i njihovi zastupnici u Parlamentu BiH otvoreno su prijetili „ukrajinskim scenarijem” u BiH i otvoreno govorili da je put BiH u NATO neprijateljski čin“, navodi se u Izvještaju.

Također je istaknuto da se nesrbi u manjem bh. entitetu, Republici Srpskoj, i dalje suočavaju sa diskriminacijom i da su terorisani.

“Svjesni ste januarskih napada ne samo na nesrpsko stanovništvo u BiH, veći i Srbiji, kao i veličanja ratnih zločinaca. Nekažnjivost ratnih zločinaca se nastavlja zbog opstrukcija i blokada od strane negatora genocida u BiH u strukturama vlasti i pravosuđa. Shodno tome, ratni zločinci su nastavili da žive slobodno i neometano u Srbiji i Republici Srpskoj. Ovi ratni zločinci su se grupisali i uz pomoć Srbije i Republike Srpske, organizovali se u tzv. paravojne formacije, spremne za novi rat i zločine za stvaranje “velike Srbije i/ili velike Rusije“, alarmirajuće je zapažanje u Izvještaju.

Istaknuto je da dužnosnici Srbije ponovo prijete medijima i nagovještavaju stvaranje “velike Srbije”.

“Srbija je nastavila da se naoružava ruskim oružjem i veze između Srbije, Milorada Dodika i Rusije su nesalomive i uronjene u finansijske i kriminalne aktivnosti. Trenutni međunarodni pritisak na Rusku Federaciju ne zaustavlja pripreme Vlade RS predvođene Miloradom Dodikom. Molimo Vas da pokrenete aktivnosti u skladu sa Konvencijom o prevenciji genocida, Akcionim planom UN, uključujući tačku 5 plana, ali i sve ostale dostupne mehanizme za zaštitu mira u svijetu i sprječavanje budućih sukoba i ratnih zločina u BiH. Molimo vas da poduzmete jasne i odlučne korake i molimo Vas da nas obavijestite o poduzetim mjerama. Ne želimo naknadna izvinjenja UN-a kao što su ona nakon BiH, Srebrenice, Ruande i drugih. Molimo vas i UN za jasnu i čvrstu preventivnu akciju kako se zločini ne bi ponovili. Također, pozivamo tužilaštvo MKS-a da hitno istraži krivična djela priprema za počinjenje teških povreda međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji BiH“, ističe se.

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif