Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ANESA IMAMOVIĆ: MOM OCU ODUZETA SU PRAVA NA FER I PRAVIČNO SUĐENJE
Procitaj komentar

Autor: Almasa Hadžić, politicki.ba
Objavljeno: 18. March 2022. 20:03:39
"Mislim da ne postoji pravni sistem u svijetu u kom bi neko mogao biti osuđen na način kako je to danas presuđeno mom ocu".

Viši sud u Beogradu danas je Osmanu Osmanoviću iz Brčkog, bivšem pripadniku Armije RBiH, nakon dvije i po godine od njegovog pritvaranja, izrekao kaznu zatvora od 5 godina.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je Osmanovića teretilo da je 1992. godine vršio mučenja i zlostavljanja srpskih civila u navodnom logoru u Gornjem Rahiću, na području općine Brčko.

„Osmanoviću je danas izrečena kazna od 5 godina zatvora i produžen mu je pritvor.

Kad dobijemo presudu imamo 30 dana roka da uložimo žalbu Apelacionom sudu.

Presuda se zasniva na iskazu samo jednog svjedoka“, kazao je u izjavi za Politicki.ba beogradski advokat Đorđe Dozet – branilac Osmana Osmanovića.

Na pitanje kako je njegov klijent danas podnio izricanje presude, Dozet nam je rekao da „što se tiče spoljnog efekta“ čitanje presude kojom mu je izrečena petogodišnja kazna zatvora i produžen pritvor njegov klijent „podnio sasvim normalno“.

„Ali, kako je njemu, to samo on zna„, kazao nam je kratko Dozet.

Osman Osmanović osuđen je na osnovu izjave izvjesnog Vasiljka Todića, koji je na Sudu tvrdio da je vidio kao je Osmanović ošamario jednog od zatvorenika.

Kako su sudije poklonile povjerenje Todiću, čovjeku za koga se zna da „svjedoči ko god ga pozove“, na to pitanje morat će odgovoriti pravni sistem Srbije, kazala je u izjavi za Politicki.ba Osmanovićeva kćerka Anesa Imamović, inače, pravnica koja živi i radi u Beču.

„Iako sam očekivala da će se ovo dogoditi, ipak, izricanje presude, podnijela sam mnogo teže nego što sam mislila da mogu podnijeti.

Mom ocu oduzeta su sva prava na fer i pravično suđenje.

Znajući da nema ni trun istine u onom zašto se tereti moj otac, nadala sam se da će ljudskost, moral i položena sudačka zakletva, ipak, prevladati kod sudija koje su mu sudile“, kaže u izjavi za naš portal Anesa Imamović.

Kao pravnik, Osmanovićeva kćerka, navodi da je riječ o „poražavajućoj presudi“,, a, što kaže, „može vidjeti svako ko pročita transkripte sa suđenja“.

„Ne mogu shvatiti da je Vijeće sudija, pretpostavljam, najboljih pravnika, uopće moglo izreći ovakvu presudu.

Mislim da ne postoji pravni sistem u svijetu u kom bi neko mogao biti osuđen na način kako je to danas presuđeno mom ocu. Presuđeno mu je na osnovu kazivanja jednog svjedoka koji je govorio o ljuDima koji su u miru umrli, koje nikad nije saslušalo ni Tužilaštvo ni Sud koji je donio presudu, niti je moj otac imao priliku da se s njima suoči, a za koje je taj svjedok tvrdio da ih je moj otac, navodno, ošamario

Vjerovala sam da se to, bez obzira šta ko mislio, ne može dogoditi ni u Srbiji, ali, nažalost, vidjela sam da može“, navodi za Politicki.ba kćerka Osmana Osmanovića.

Anesa Imamović, kao i ostali članovi porodica Osmana Osmanovića ne gube nadu da će Apelaciono vijeće u žalbnenom postupku „ipak, suditi na osnovu dokaza“, a ne na osnovu izjave u javnosti značajno kompromitiranog svjedoka.

VRHOstali prilozi:
» ŠTA POVEZUJE BATISTUTU I TRAVNIČKE ĆEVAPE
Bošnjaci.Net | 05. June 2023 18:11
» TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN PREDSTAVIO NOVI KABINET
Anadolu Agency (AA) | 04. June 2023 11:46
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif