Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


MUFTIJIN AMANET ISPUNJEN – SPP POBJEDNIK IZBORA U SANDŽAKU
Procitaj komentar
Autor: Hamza Škrijelj
Objavljeno: 04. April 2022. 14:04:00
Preliminarni rezultati: SPP ubjedljivo najjača stranka u Sandžaku

Republička izborna komisija (RIK) objavila je preliminarne rezultate na 94,66 odsto obrađenog biračkog tijela po kojima je lista “MUFTIJIN AMANET – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić” osvojila 32.150 glasova i tri sigurna mjesta u Parlamentu Srbije.
RIK je saopštio da još uvijek nisu obrađeni glasovi iz inostranstva. Prema podacima Stranke pravde i pomirenja njihov bilans će se uvećati za više od dvije glasova iz dijaspore, tako da će u konačnici imati više od 35.000 glasova i realne mogućnost za četvrti mandat.
Iz SPP-a istakli da je izborni rezultat najbolji u historiji stranke, te da su prva politička snaga u Sandžaku.
Bošnjake će u Skupštini Srbije predstavljati i lista “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin” koja je osvojila 19.520 glasova, što je dovoljno za dva narodna poslanika. Izborni rezultat SDA Sandžaka manji je za više od 5.000 glasova u poređenju sa Parlamentarnim izborima održanim prije dvije godine.
Najviše glasova na izborima osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke – 42,95 odsto glasova, što bi im po trenutnim rezultatima donijelo 120 mandata, među kojima su dva bošnjačka mandata, objavio je portal Sandzakpress.net.
Nakon preliminarnih rezultata pristiglih sa biračkih mjesta lista “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić” zabilježila je najbolji rezultat na nivou Sandžaka. Velikom broju okupljenih sa balkona stranačkih prostorija obratio se nosilac liste Usame Zukorlić koji je poručio da je epohalan rezultat na Parlamentarnim izborima samo početak pobjeda koje slijede.

“Mislili su sa iskušenjem koje nas je zadesilo da će nestati pravde i pomirenja. Ovo im je poruka: “Tek smo počeli”. Bog nas je počastio pobjedom kad su se najmanje nadali, kad su svi mislili da smo najslabiji. Ostvarili smo historijski uspjeh kakav smo ranije sanjali. Zato vas molim kao vaš predsjednik, kao prvi među jednakima među desetinama hiljada vas – ne govorite ružne riječi našim oponentima. Pomozite im, jer će i oni sutra biti dio nas. Hvala Vam za najljepšu kampanju koju smo ikada imali. Meni je čast imati takve ljude uz sebe. Dostojanstveno ćemo vas predstavljati u Skupštini, sada, kako stvari stoje, sa najmanje tri poslanika. Pred nama će biti dosta posla, jer, kao što rekoh braćo i sestre – mi smo tek počeli. Zaista mi je ponos da zajedno sa vama idem Muftijinim putem”, poručio je Usame Zukorlić.

Nakon što su pristigle pristalice iz Tutina i Sjenice, nosilac liste Usame Zukorlić ispred stranačkih prostorija obratio se skupu i medijima. U Novom Pazaru je, ističe Zukorlić, ostvarena pobjeda u odnosu na SDP Rasima Ljajića, a u Tutinu je, dodaje, slomljena i bastilja SDA stranke.

“Koristim priliku da objavim ovdje sada da smo mi kao lista Muftijin amanet ostvarili najbolji rezultat u Sandžaku i da, prema preliminarnim rezultatima imamo oko 30.000 glasova, što je sigurno 3 narodna poslanika. Ostvarili smo trijumfalan rezultat u Sjenici od preko 50% glasova. U Novom Pazaru imamo oko 12.000 glasova. Želim da istaknem posebno zadovoljstvo što smo pobijedili u većini mjesta u gradskom jezgru. Trijumfalni rezultati u Muru, Dohoviću, Selakovcu, na većini mjesta na Hadžetu. Po prvi put pobjeda u naselju Bukreš. Ostvarili smo veliki rezultat ovdje u Novom Pazaru i znajte pobijedili SDP Rasima Ljajića. Slomili smo i bastilju SDA stranke u Tutinu. Malo je falilo je da imalo apsolutnu pobjedu. Oko stotinu – dvije stotine glasova razlike. Da smo to preskočili imali bismo i preko 50% u Tutinu. Ali tek je počelo. Unaprijedili smo rezultate na svim mjestima i u Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju. Veliki su rezultati i van Sandžaka. Poseban u Bujanovcu. Posebno se zahvaljujem našoj dijaspori. Apsolutni trijumfalni rezultat u dijaspori. Samo smo mi na toj mapi. Nekoliko hiljada glasova iz dijaspore. U Sarajevu je također ostvarena pobjeda. Čekamo još glasove iz Beograda, Vojvodine i ostatka Srbije i znajte da ih ima mnogo i tamo. Ovo je samo jedan korak koji je napravio naš pokret. Tek smo počeli i nastavljamo putem pravde i pomirenja koji nam je trasirao rahmetli Muftija. Ovu pobjedu posvećujemo njemu”, kazao je Zukorlić.

Ovaj uspjeh tek je početak, podvlači Zukorlić. Slijedi, dodaje on, oslobađanje BNV-a i oluja pravde i pomirenja na lokalnim izborima.

“Nakon ovog uspjeha spremamo se za nove pobjede. Od danas se spremamo za izbore za BNV koje ćemo osloboditi. A onda neka se dobro drže ovi za dvije godine kada dođu lokalni izbori jer će ih zadesiti oluja pravde i pomirenja. Nove snage dolaze na tron Sandžaka”, završio je Usame Zukorlić.

Nakon obraćanja nosioca liste okupljeni su, predvođeni čelnicima SPP-a, prošetali centrom grada Novog Pazara i uz zvuke gočeva proslavili historijski uspjeh. (Sanapress)VRHOstali prilozi:
» KORACI KA KVALITETNIJIM IZBORIMA
Mensud Alićušić | 01. July 2022 14:50
» VOĐA PARADE EDIN FORTO KOD REISU-L-ULEME
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. June 2022 22:20
» HISTORIJA NAM SE VRAĆA KAO SVETOSAVSKA NAGRADA
Muhamed Hodžić | 25. June 2022 12:30
» GENERACIJSKI USPJEH FC BOSNA ZH - PLASMAN U VIŠI RANG
Mensud Alićušić | 23. June 2022 19:44
» UKRAJINSKA BORBA OTPOR GENOCIDNOJ POLITICI RUSIJE
Božidar Proročić | 07. June 2022 15:44
» REPRIZA VIĐENOG, ALI BEZ PRVIH „STVARAOCA“ SRPSKOG GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. June 2022 18:58
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
Mensud Alićušić | 05. June 2022 15:23
» DARKO TANASKOVIĆ - SAMOZVANI ISLAMOLOG I ANTIBOSANSKI ANALITIČAR U AKCIJI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2022 15:36
» MOJ SUSRET SA BOSANSKIM IMAMIMA U ZENICI I BIHAĆU POUKE I PORUKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. June 2022 19:07
» BITI ILI NE BITI
| 19. May 2022 21:56
» VELIKORUSKA POLITIKA I OKUPACIJA UKRAJINE
Božidar Proročić | 16. May 2022 13:17
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif