Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


MOSTARSKI SAJAM ZA PROMOCIJU NACIONALISTIČKIH NAKANA
Procitaj komentar
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 10. April 2022. 14:04:10
Promovisan je desničarski, proruski, nacionalistički sajam gospodarstva u Mostaru.
Po zavnicama i promotivnoj besjedi desnih zvaničnika, nikako se nije moglo naslutiti dea je svrha i cilj ovoga sajma susreta sa privrednicima, proizvođačima dobara i uspješnih gospodarstvenika, koji bi nam zha trenutak i nagovjestili bolje dane.

Pitajmo se, zar se i moglo očekivati nešto bolje u organizaciji HDZ-a i njihovih čimbenika i zvanica sasvim desne orijentacije, u ovome vaktu zbivanja na ruskome području, što nas prisjeća i na naša slična agresorska događanja iz '90-tih godina.

Posebno, kada se na ovakvom susretu i događaju nađu i takve dušmanske i rušilačke osobe i naše države i njene privrede, a prostori i sjećanja na ove savremene i interesantne proizvodne hale velikoga „ Sokol“-a, koji je proizvodio i avione, rashladnu tehniku, gradio hale i velike industrijske objekte i koji bi i danas na ovome sajmu i mnogim sličnim u svijetu imao šta i prezentirati.

Kako to govori, uvaženi naš član Predsjedništva države gospodin Željko Komšić: “Klasičan proruski skup u Mostaru!”!Da je stav poslanika Šemsudina Mehmedovića kako se radi o “sramotnom sajmu Putinovaca”, priliči istinskoj činjenici, u prilogu svih razmišljanja i konstatacija.

Za nas, građane ovoga grada i dobre poznavaoce svih dešavanja i brojnih neprilika u vremenu i ovim prostorima, a posebno u sadašnjoj situaciji slične i silne agresije nad Ukrajinom, slušajući i sve govornike sa ovoga skupa, dalo bi se još mnogo toga lošeg i neprihvatljivog iznijeti.

Prije svega, naši udruženi “rušilački blizanci“ orguljaš iz Mostar ai guslar iz Laktaša, Dragan i Milorad, kreatori i akteri sistemskog urušavanja jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, iskoristili su ovu priliku da po ko zna koji puta sa svojim gostima sa istoka i zapada i krajnjom desničarskom susjednom Mađarskom, ispričaju nam bajke i pričice za malu djecu.

Pričali su oni ovom prilikom o izbornom zakonu, o nužnosti konstitutivnih naroda i etničkih potreba u cilju legitimnog prestavljanja i očuvanja njihovih genocidnih zlodjela sa RS-om i Herceg Bosnom.
Iskoristili su on ii prisustvo svojih desničarskih istomišljenika, premijera Plenkovića iz Hrvatske i Ane Brnabić iz Srbije, a premijer Mađarske gospodin, Peter Sijarto, je istakao kako je nužno razgovarati sa Miloradom Dodikom, a ne davati mu nikakve sankcije.

Nevjerovatno je i začuđujuće, odakle je ministru vanjskih poslove oven am susjedne države moralno i bilo koje ljudsko parvo, da nama građanima ove napaćene i razorene države i njenih privrednih id r. materijalnih dobara i brojnih ljudskih života, ovako nešto gnusno iznosi, znajući o kakvom veliko srpskom nacionalisti, kriminalcu i hohštapleru se radi.

Nešto slično, ponavljajući kao papagaj, već duže vremena slušamo iste i slične price oko izbornoga zakona i legitimnog prestavljenja “ ugroženih Hrvata “ u Bosni i Hercegovini, iz izlaganja premijera Plenkovića, glavnog mentora Dragana Čovića.

Nešto slično je govorio i guslar iz Laktaša, Milorad Dodik, sa svojim Srbima, nakon sastanka sa rukovodstvom Gradskog odbora stranke i članovima stranačkog Predsjedništva u Mostaru rekao da je “položaj Srba u Mostaru težak i nezahvalan, bez pomaka ka boljem”.

Nije se, nažalost, nikada sjetio da sa svojim “blizancem“ Draganom i popriča na temu izgona svih Srba iz Aluminijua i Sokola ili kako poboljšati status ovih normalnih građana Mostara, pravoslavne vjeroispovjesti, a ne samo “dodikovaca“.

Važno je bilo primjetiti, ovoga veliko srpskog despota i uzurpatora banaka u RS-u za svoju vilu na Dedinju, ono što su mediji primjetili je da lider SNSD-a u posljednje vrijeme ponekad entitetsku trobojku zna zamijeniti ruskom. Iako često neprimjetno, razlika je samo u rasporedu boja, a istu je nosio i ovom prilikom svoje posjete kod svoga jarana i blizanca Dragana Čovića.

Usputno, sa istoga skupa sa svojim “dodikovcima“ veliki njihov Srbin Milorad Dodik istakao je: “– Ništa se ne pomjera i ništa se ne čini na ovom planu. Kada čujem prigovore kako Bošnjaci ili Hrvati imaju tretman u Republici Srpskoj to je dječja pjesmica kakva je priča ovdje. Sama priča da od 600 zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama u Mostaru ima 8 Srba koje je birao HDZ ili SDA apsolutno govori o tome kakva je situacija“ /završen citat/

Premijer Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, Fadil Novalić kazao je da povratak Sajma simbolizira i povratak bh. ekonomije na grane na kojim je bila prije pandemije, kakve li ironije života i realnosti, kao da je pandemija svemu kriva.

Nisu se sjetili, niti riječi pomena i velikom „hercegovačkom gigantu“ Aluminiju, preko puta njih, ili „Sokol“-u u njegovim halama, da nešto ukažu i najave njihov povratak i bolje dane.
Radost zbog ponovne organizacije Sajma nije krio ni prvi čovjek Mostara Mario Kordić, koji izjavljuje: “Mostarci i Mostarke su ponosni na Sajam. To je brend koji okuplja najbolje. Sve to obavezuje da i dalje svi doprinosimo razvoju Sajma. Sajam je i primjer za budući razvoj društva“, rekao je Kordić.

Kada isti ne bi bio iz redova veliko hrvatske nacionalističke stranke HDZ-a, koja je sa svojim bojovnicima okupirala i uzurpirala ova velika naša industrijska dobra i doveli ih na prosjački štap, možda bi bila istinita njegova tvrdnja i želja svih građana Mostara, jer bez industrije i njene proizvodnje, nema boljitka niti sreće u ovakvim i sličnim sajmovima.

VRHOstali prilozi:
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
» DA LI JE POSTOJANJE RS PROTIVNO MEĐUNARODNOM PRAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 20. June 2022 13:13
» IVAN ILJIN DRUGO PUTINOVO „JA“
Dr. Adamir Jerković | 19. June 2022 15:00
» PRVO IDU ZABLUDE PA ONDA STRADANJA
Amir Telibećirović | 17. June 2022 15:09
» UKRAJINSKA BORBA ZA SLOBODU
Božidar Proročić | 16. June 2022 14:03
» LUDI BALKANE MOJ
Avdo Metjahić | 15. June 2022 15:15
Ostali prilozi istog autora:
» SUDBINU PREUZMIMO U SVOJE RUKE!
15. April 2022 16:06
» SARAJEVO BEZ VRATNIKA ŠTA JE?
03. April 2022 14:51
» IZLUDJELI „SRPSKI SVET“!
28. March 2022 18:21
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif