Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Dani bošnjačke dijaspore
ODRŽANA PANEL DISKUSIJA POSVEĆNA DIJASPORI
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 12. April 2022. 14:04:58
U vijećničkoj Sali Općine Breza održana je panel diskusija posvećena dijaspori, a u sklupu obilježavanja Dana bošnjačke dijaspore. Organizatori događaja bili su Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore i BZK Preporod.

Na početku panel diskusije obratio se načelnik Općine Breza Vedad Jusić, koji je zahvalio organizatorima na inicijativi za održavanje programa posvećenog dijaspori, koja je podjednako važna za lokalnu, ali i širu zajednicu.

Predsjednik BZK Preporod Breza Derviš Kadrić, istako je da BZK Preporod prepoznaje bošnjačku dijasporu kao važan faktor u izgradnji domovine, što je jedan od razloga zbog čega BZK Preporod učestvuje u organizaciji jednog ovakvog događaja. Kadrić je zahvalio Udruženju za razvoj saradnje domovine dijaspore koje već skoro dvije godine nastoji na različite načine promovirati i podsticati saradnju na relaciji domovina – dijaspora.


Prvi panelista, historičar i predsjednik Udruženja za razvoj saradnju domovine i dijaspore Admir Lisica, govorio je na temu „Uloga dijaspornih zajednica u razvoju domovine – primjeri Irske, Palestine, Turske, Kosova“. Prema njegovim riječima, navedene dijasporne zajednice su na različite načine utjecale na razvoj svojih matičnih država, što i nama može biti dobar primjer.

„Ako primjerice govorimo o Irskoj, izuzetno je bitno istaći da je ova država od iseljeničke, postala useljenička zemlja o čemu nam govori veliki broj ekonomskih migranata koji dolaze u Irsku. Ova zemlja je nizom reformi i dobrom saradnjom između irske vlade i dijaspore unaprijedila ekonmski razvoj Irske. U Južnoj Americi postoji zajednica od 500.000 kršćana Palestinaca, koji u javnom prostoru lobiraju za palestinsko pitanje, a u velikoj mjeri su i politički aktivni. Prilikom lobiranja za nezavisnost Kosova, veliku ulogu imala je dijaspora, a njen interes za domovinu ogleda se i u masovnom odzivu prilikom izbora u ovoj zemlji, kada hiljade pripadnika dijaspore dolazi na izbore. Iz svih ovih primjera i naša mnogobrojna dijaspora može uzeti pouku na koji način može doprinijeti u kontekstu jačanja domovine“, istako je između ostalo Lisica.


Sekretar URSD i historičar Amir Nesimović govorio je na temu „Organiziranost bošnjačke i bh, dijaspore kroz udruženja i džemate“. Kako kaže, džemati su imali veliku ulogu u organiziranju dijaspore, posebno u ratnom periodu.

„Džemati su u periodu agresije bili stub organiziranja Bošnjaka u dijaspori. Oni nisu bili samo orijentirani na vjerske praktikante, već na sve naše građane koji su bili primorani napustiti domovinu. Neki džemati postoje preko 30 ili 40 godina, što dovoljno govori o njihovom kontinuirano dobrom radu. Veliki broj dopunskih škola na bosanskom jeziku, svjedoči da naši ljudi održavaju snažnu vezu sa svojom domovinom i nastoje očuvati identitet daleko od kuće. Bitno je napomenuti da osim džemata, dopunskih škola, postoji i veliki broj kulturno-umjetničkih i sportskih udruženja širom svijeta koji nose bošnjački i bh. prefiks“, kaže Nesimović.

Dugogodišnji novinar Sanadin Voloder i član UO URSD, pokušao je dati odgovor na pitanje „Šta je nama dijaspora“?. On je u izlaganju tematizirao odnos domovine prema dijaspori, uz referiranje na svoj dosadašnji novinarski rad i praćenje tema važnih za bošnjačku dijasporu.

„Mi iz Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore nastojimo povezivati pojedince i grupe iz domovine i dijaspore kroz različite panel diskuje koje organiziramo. Ciljna grupa su nam mladi intelektualci, poduzetnici, te ostali javni radnici. Moramo biti posvećeniji dijaspori, zbog toga naše udruženje ne želi da se bavi humanitarnim radom, već isključivo dugoročnim projektima. Dijaspora nam je izuzetno važna i ukoliko budem s njom na pravi način sarađivali, bit će jača Bosna i Hercegovina, to moramo uvijek isticati. U narednom periodu URSD će i dalje povezivati domovinu i dijasporu na različite načine, a nadamo se da će u narednom periodu i vlasti na svim nivoima unaprijediti saradnju sa dijasporom“, konstatirao je Voloder.

VRHOstali prilozi:
» VOĐA PARADE EDIN FORTO KOD REISU-L-ULEME
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. June 2022 22:20
» HISTORIJA NAM SE VRAĆA KAO SVETOSAVSKA NAGRADA
Muhamed Hodžić | 25. June 2022 12:30
» GENERACIJSKI USPJEH FC BOSNA ZH - PLASMAN U VIŠI RANG
Mensud Alićušić | 23. June 2022 19:44
» UKRAJINSKA BORBA OTPOR GENOCIDNOJ POLITICI RUSIJE
Božidar Proročić | 07. June 2022 15:44
» REPRIZA VIĐENOG, ALI BEZ PRVIH „STVARAOCA“ SRPSKOG GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. June 2022 18:58
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
Mensud Alićušić | 05. June 2022 15:23
» DARKO TANASKOVIĆ - SAMOZVANI ISLAMOLOG I ANTIBOSANSKI ANALITIČAR U AKCIJI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2022 15:36
» MOJ SUSRET SA BOSANSKIM IMAMIMA U ZENICI I BIHAĆU POUKE I PORUKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. June 2022 19:07
» BITI ILI NE BITI
| 19. May 2022 21:56
» VELIKORUSKA POLITIKA I OKUPACIJA UKRAJINE
Božidar Proročić | 16. May 2022 13:17
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif