Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


30 godina Armije RBiH, koja je odbranila nezavisnost, suverenitet, integritet, opstanak države Bosne
ZAHVALNOST NAJČASNIJOJ GENERACIJI ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 13. April 2022. 16:04:55
ELMEDINA MUFTIĆ: Najčasnija generacija koja je ikada hodila ovom zemljom, pripadnici/ce Armije R BiH imali su tu čast pa poslije petsto dvadeset devet godina, bore se za slobodu, interes, čast, dostojanstvo Bosne i njezinih građana, da pjevaju svoju himnu, ratuju pod zastavom svoje Domovine, zastavom zlatnih ljiljana, da imaju svog vrhovnom komandanta, da budu gazije i šehidi za svoj toprak, svoju vjeru, svoju majku i Domovinu.
Hiljadugodišnju historiju bosanske državnosti, obilježile su razne ličnosti, organizacije. Kroz vremena Bosna je prolazila teške periode, posebno one pod okupacijom raznih carevina, kraljevina i komunističkog čudovišta nazvanog SFRJ.

Bosna je punih petsto dvadeset devet godina čekala na potpunu i istinsku obnovu državnosti i nezavisnosti. Kroz ovako dug vremenski period okupiranosti Bosne u kojem su se smjenjivali razni okupatori, sa istim ciljem da se Bosna porobi, njezini prirodni resursi iskoriste, da se ovlada njezinim prkosom i da se slomi kičma njezina naroda, koji je vezivno tkivo opstanka.
Gubitkom samostalnosti Bosne, Bošnjaci su postali sluge velikih interesa njezinih okupatora, sitan kusur za vraćanje raznih dugova i topovsko meso na bjelosvjetskim ratištima, na kojima su ostavljali svoje živote ratujući za tuđe interese, pod tuđim zastavama, daleko od svoje zemlje, obespravljeni, iskorišteni i potrošeni. Otetog identiteta, jezika, svedeni na vjersku skupinu u državi koju su upravo tako unakažene časti i ljudskih prava Bošnjaci osjećali „svojom“, mnogi su sanjali dan kad će sloboda biti pisana njezinim pravim imenom, a ne jednoumljem, ugnjetavanjem, poniženjem, otuđenjem. Čekali su Bošnjaci dan, kad će se pojaviti osoba koja će ih povesti iz ropstva i okupacije u slobodu identiteta, suvereniteta, digniteta, kad će kao autohtoni narod države bosanske ponovo dobiti svoj nacionalni identitet i prestati biti vjerska skupina o kojoj drugi odlučuju, a sami se malo šta pitaju.

I došao je trenutak kad su se počeli javljati prvi znaci slobode, prvi demokratski izbori, na kojima su se Bošnjaci (tada još uvijek muslimani, sa čuvenim pravom na veliko M) politički organizovali i izjasnili koga žele da ih predstavlja i kakve imaju ciljeva. Sa dolaskom demokratije, javila se i želja da se strgnu okovi više od pola milenija duge okupacije, da se oslobodi tutora i sa Istoka i sa Zapada, da Bosna konačno bude svoja u svojim granicama, u kojoj će se poštovati ljudska prava i slobode, gdje će se vjera slobodno svjedočiti, gdje se ljudi neće progoniti, zatvarati i ubijati samo zato što misle drugačije, što su slobodni da kažu to što misle i da se bore za ono u što vjeruju. Da Bosna izgrađuje sebe, a ne druge republike biše Jugoslavije.


Sa referendumom o nezavisnosti Bosne, nastupila je i višedržavna agresije od strane bivših jugoslovenskih republika prvo Srbije i Crne Gore, a poslije i Hrvatske, s ciljem da se biološki unište Bošnjaci, a samim time se stvori mogućnost za podjelu Bosne, odnosno njezin nestanak.
Bosna je odlukom o nezavisnosti ušla najteži period svoga postojanja, a Bošnjaci u bitku za opstanak. Sa već uvedenim embargom na uvoz oružja od strane Skupštine UN, Bošnjaci su goloruki prepušteni srpsko-hrvatskom agresoru na nemilost, svi su mislili da će se krvava priča završiti za par dana, a nestanak jednog naroda postati „fuss note“ u nekoj od svjetskih knjiga historije. Međutim, pojavilo se čudo bosanskog otpora, ta iskonska potreba čovjeka da se brani, da opstane. Niko nije računao na to da Bošnjak voli Bosnu više od samoga sebe, i da je Bosna opstajala i sačuvala se upravo zahvaljujući onima koji su je svojim životima branili.

U hiljadugodišnjoj državnosti bosanskoj, jedan od njezinih najznačajnijih datuma je 15. april 1992.godine kada je formirana najbolja organizacija u historiji Domovine, Armija R BiH, koja je odbranila nezavisnost, suverenitet, integritet, opstanak države Bosne. Armija R BiH koju je činila najčasnija generacija sinova i kćeri ove zemlje, ispisala je najsvjetlije stranice u historiji čovječanstva, sačuvala je obraz civilizacije, dokazala da se mogu pobijediti vojno nadmoćniji okupatori, da se može opstati i onda kad vam Svijet nepravdom veže ruke, da sudbina jedne zemlje i naroda nije u rukama moćnika, nego u odredbi Gospodara i odlučnosti njezinih građana da se bore.
Armija R BiH je svojim ratovanjem zadivila Svijet, način na koji se osvajala sloboda, oslobađali okupirani dijelovi Domovine izučavan je na mnogim vojnim akademijama svijeta.


Danas kad se pokušava promijeniti karakter rata, kad se nastoje izjednačiti strane srpskog-hrvatskog agresora sa stranom koja je branila Bosnu u njezine građane, Armijom R BiH, kad se nastoji montiranim sudskim procesima za ratne zločine, već odavno politički okupiranog Tužiteljstva BiH koje je pod velikosrpskim i velikohrvatskim utjecajem braniteljima ove zemlje staviti pečat odgovornosti i uprljati čast i čistoća naše borbe za opstanak, obaveza nam je braniti Armiju R BiH.
Promovisanjem vrijednosti borbe Armije R BiH, kulturom paćenja i sjećanja na blistave pobjede, njezine brigade i jedinice, čisti ratnu put i slobodu koju nam je donijela nećemo dozvoliti da laž pobjedi istinu.
Najčasnija generacija koja je ikada hodila ovom zemljom, pripadnici/ce Armije R BiH imali su tu čast pa poslije petsto dvadeset devet godina, bore se za slobodu, interes, čast, dostojanstvo Bosne i njezinih građana, da pjevaju svoju himnu, ratuju pod zastavom svoje Domovine, zastavom zlatnih ljiljana, da imaju svog vrhovnom komandanta, da budu gazije i šehidi za svoj toprak, svoju vjeru, svoju majku i Domovinu.

ZA sve što danas jesmo i što ćemo sutra imati priliku biti, za državu, slobodu, mir, dostojanstvo, suverenitet, integritet, dignitet, jezik, kulturu, vjeru, tradiciju. Za pravo da smo narod u svojoj vjeri, na svojoj zemlji, za osjećaj da smo postali faktor koji odlučuje, a ne obezglavljena skupina o kojoj odlučuju drugi, za slobodu govora, za uspravnu kičmu prvo zahvalimo Stvoritelju pa Armiji R BiH, njezinim najčasnijim pripadnicima, jer upravo je Armije R BiH najveći keramet Allahov ovom narodu.

Njihovi životi i njihova smrt na putu opstanka vjere, države i naroda je omogućila nama da danas jesmo i da sutra budemo.

Kad se sloboda bude pisala zlatnim slovima, treba je pisati kao Armija R BiH.
Neka je sretan 15. april - Dan Armije R BiH, najčasniji i dan u historiji bosanskoj. Hvala vam najčasnija generacijo za krv, znoj, suze, za živote i dijelove tijela koje ste dali za opstanak jedine nam Domovine RBiH, za opstanak Bošnjaka i svih časnih građana ove zemlje.

(Foto: Ahmet Bajrić Blicko)

VRHOstali prilozi:
» HAFIZ AMIR EF. MAHIĆ - KOZARAČKI IMAM, LAVLJEG SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. February 2023 13:53
» HAFIZ AMIR EF. MAJIĆ - NA ISTINI NE STOJITE SAMI
Elmedina Muftić | 03. February 2023 13:43
» BOSNO I HERCEGOVINO, DOMOVINA MOJA PONOSNA I PRKOSNA!
Mr. Milan Jovičić | 02. February 2023 17:26
» CHRISTIAN SCHMIDT HOHER REPRÄSENTANT FÜR BOSNIEN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. January 2023 15:44
» HIDŽAB
Elmedina Muftić | 31. January 2023 15:12
» KO SU OSTALI?
Dr. Mesud A. Ramić | 30. January 2023 20:17
» AVLIJE ZEMLJE BOSNE
Suad Karamustafić | 30. January 2023 12:35
» O OVOME GUS(L)ARI HISTORIJE NE GUSLAJU
Mehmed Meša Delić | 29. January 2023 23:46
» SENAD PEĆANIN OSJEĆA DA IMA IZVJESNE ZASLUGE ZA PALESTINIZACIJU BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. January 2023 12:59
» UZ 20 GODINA BOŠNJACI.NET: PORUKA BOŠNJACIMA
Prof. dr. Adamir Jerković | 25. January 2023 06:50
» SRETAN TI ROĐENDAN, BOŠNJAČE MOJ MILI
Mr. Milan Jovičić | 25. January 2023 06:30
» BOŠNJAK BOŠNJACIMA
Said Šteta | 25. January 2023 05:39
» UZ DVADESET GODINA WEB MAGAZINA BOŠNJACI. NET
Mehmed Meša Delić | 25. January 2023 05:03
» JUBILEJ – 20 GODINA RADA BOŠNJACI.NET
Esad Krcić | 25. January 2023 03:48
» POVIJEST KOJA SE PONAVLJA U VIDU NACISTIČKIH APETITA PREMA BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. January 2023 18:59
» MNOGI BOŠNJACI JOŠ NISU „PREPOZNALI“ MEŠU
Sead Zubanović | 24. January 2023 12:55
» HAJMO SE MI PREBROJITI ZA SVAKI SLUČAJ
Muhamed Mahmutović | 24. January 2023 12:46
» NISU NI HISTORIČARI ŠTO SU NEKAD BILI
Mehmed Meša Delić | 22. January 2023 15:26
Ostali prilozi istog autora:
» TRAGEDIJA - KONAKOVIĆ
03. February 2023 14:05
» HIDŽAB
31. January 2023 15:12
» OSMORKIN TROPRSTAŠ
26. January 2023 01:21
» U SVOJE IME LJUBITE IM SKUTE!
16. January 2023 01:16
» MORALNA NEDONOŠČAD POD UZP ČIZMOM
07. December 2022 14:28
» ALMIN PREZIR
27. May 2022 00:49
» VOJINOVE PATETIČNE MANTRE
21. April 2022 13:50
» INTELEKTUALNI SNOBOVI I DEMAGOZI
31. January 2022 13:01
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif