Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


MIROLJUBLJIVE PRIČE U OBLANDAMA NACIONALISTIČKIH PORIVA
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 19. April 2022. 18:04:18
Dosta nam je retorike sa „miroljubljivim pričama“ u oblandama poimanja „srpskoga sveta“ kako to zamišljaju ortodoksni nacionalisti u Srbiji i Republici Srpskoj.

Bosanski sam Srbin, prekaljeni Bosanac i domoljub jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, ali visoki intelektualac sa Beogradskog Univerziteta i veoma značajnog Elektrotehničkog fakulteta.
Međutim, u današnje vrijeme razvoja situacije međusobnih odnosa na relaciji ove nam dvije srodne domovine, rodne i ponosne Bosne i Hercegovine i Srbije u kojoj sam stekao fakultetsku diplomu i bio uzoriti i ponosni njen graditelj značajnih industrijskih objekata, kao što su Smederevski metalurški kombinat i RTB, rudarsko tehnološki gigant sa rudnicima, elektrolizom bakra i novom zlatarom, čije sam objekte kao stručnjak i gradio.


Gradio sam ja i gigante u Bosni i Hercegovini, kao što je aluminijski kompleks u Mostaru i Rudnik sa termoelktranom u Gacku, a sa njima gradio sam i usavršavao i voje lično obrazovanje, od elektroinžinjera i stručnjaka za automatizaciju tehnoloških procesa do magistra tehničkih nauka i stručnjaka termoenetgetskih proizvodnih blokova za proizvodnju električne energije.

Usavršavao sam i svoja znanja, kao poliglota sa nekoliko svjetskih jezika, a svoje znanje i radno iskustvo sam znao i umio prenositi i na generacije, kao profesor svršenih elektrotehničara i inžinjera, čime se i danas ponosim kod svakog susreta na ulicama gradova, u susretu sa svojim bivšim učenicima i njihovog prisjećanja sa poštovanjem prema mojim satima predavanja i cjelovitog odnosa prema njima.
Prisjećajući se danas i moga veoma poštovanog profesora matematike, Dragoslava Mitrinovića, kod prvog njegovog nastupa u amfiteatru fakulteta na Bulevaru Revolucije u Beogradu, kada je i nama brucošima savjetovao o težini ovih studija i blagovremenog prelaska na susjedni pravni fakultet stotinjak metara od Elektrotehničkog ili na teološki fakultet na Karaburmi, danas mi budi i mnoge asocijacije i konkretna razmišljanja.

Pitam se da li je Vučić sa Pravnoga fakulteta i njegov mentor Šešelj, ili Vladika Grigorije sa Beogradske bogoslovije i njegov patrijarh i brojni vjerodostojnici,istinski i bili spremni za takve nauke i propovjedi miroljubive politike i suživota u različitostima u našim međusobnim odnosima.
Vjerujem da je i neko od nas lutao i zalutao, gdje mu mjesato nije prema ljudskim rezonima, da se prikloni nebeskom carstvu i da ne samo retorički iskaže i prikaže svoje neposredne ljudske vrline i da svojim djelima u nedavnoj prošlosti i današnjoj zbilji, zaista svojim djelima u praksi i životu prikažu svoju privrženost Božijim / Allahovim ili izvrsnim porukama iz Evanđelja ili Kur'ana ili nekih trećih svjetovnih knjiga.

Zato nam je i dobro čuti da se visoka inteligencija budi, da mnogi profesori već govore: „Mi, beogradski profesori, spremni smo s kolegama iz Sarajeva otvoreno razgovarati o mnogim stvarima, a što to isto ne urade i političari“.

Kako veli profesor Darko Trifunovi渓Vrijeme je da se otvori pitanje pomirenja“ /citat iz Standarda/
Isto tako, profesor Arhitekture iz Sarajeva, gospodin Denis Zvizdić poručuje: “Bez katarze i bez dovoljno hrabrih i mudrih političara u Srbiji“, smatra Zvizdić, koji bi zarad pomirenja, dugoročnog mira i prosperiteta bili spremni da prihvate i priznaju istinu o genocidu i masovnim zločinima počinjenim na tlu Bosne i Hercegovine, odnos Srbije prema BiH će ostati u sferi miroljubive retorike, dok se u praksi neće dešavati ozbiljniji pomaci.

- Poruke o miru i saradnji koje čujemo iz Beograda ne prate konkretne aktivnosti. Naprotiv, one su u potpunoj suprotnosti sa projektom „srpskog sveta“, sa podrškom Dodiku i njegovim secionističkim i antibosanskim aktivnostima, sa nepoštivanjem suvereniteta BiH, miješanjem u unutrašnje stvari BiH, kao što je pitanje državne imovine i slčno. Kada međudržavni odnosi budu uspostavljeni na principima saradnje institucija, a ne plemenskih vođa, međusobnog poštovanja, iskrenosti i reciprociteta, onda možemo očekivati da će stvari krenuti u dobrom smjeru, kaže Zvizdić“ /citat iz Standarda/
Razmišljajući o svemu ovome, kao bosanski Srbin i visoki intelektualac, bivši veliki graditelj i privrednik, a danas zaslužni penzioner Bosne i Hercegovine i Srbije, nekadašnji Titov omladinac i student brigadir „Nikola Tesla“ koja je gradila auutoput sve četiri godine od Triglava do Đavđelije, šta nam to nedostaje u našem mentalnom sklopu da konačno i shvatimo da nam je zajednički živjeti, kao dobre komšije ili susjedi, na ovom Balkanskom prostoru ili udruženoj Evropi.

Da li smo mi zaista umni, sposobni i dokazani kadrovi bivše nam Juge, zaista i mogli slutiti i doživjeti ovoliku nesreću i ljudsku havariju, da nas pored svih nedaća i uništenja mnogih materijalnih i moralnih vrijednosti i danas vode veliki i iskazani nacionalisti, kriminalci i lopovi iz Laktaša i Dedinja i koje kakvi fantazirajući tvorci „srpskoga sveta“ poput Vulina, Milorada Dodika i njihovih istomišljenika, koji zajednički guslaju i trube već zaboravljene Kosovske mitove i pohode sa Kraljevićem Markom i njegovim „junacima“.


Pitamo se, kao građani, zašto predsjednik Vučić tako često ili po ko zna koji put u javnosti ističe tezu o nužnosti dobrih odnosa između Srba i Bošnjaka.

Svakako su nužni ti dobri odnosi, ali je veoma znano i poželjno uspostaviti dobre odnose između samih država, a kada se oni ostvare normalno je da će se po automatizmu popriti odnosi između Srba i Bošnjaka.

Zato je i nužan iskren odnos i konkretna sadržajna djela na vidjelu.
Sve dok se Aleksandar Vučić ne oslobodi svojih nakaradnih satelita i pijavica nacionalističkoga reda, koji u crno zavijaju srpski rod u Bosni i Hercegovini, a truju Srbijance sa svojom gnusnom retorikom, lažima i obmanama o nekoj svojoj ugroženosti od „muslimanskog Sarajeva“ i slično tome, nema adekvatnog ljudskog pristupa bilo kakvim razumnim razgovorima ili dogovorima o pomirenju.

Kakve su ovo sve smiješne sankcije samom Dodiku, jer i njega zasmijavaju, jer je njemu neophodno zabraniti bilo kakvo političko i društveno djelovanje i njega kao i njegovu stranku pod hitno zabraniti.

Sve njegove secionističke nakane su očite i on ih postepeno i sprovodi, dok se srpski rod uljujkuje a njegove ulizice i „dupolizci“ čuvaju mu stražnjicu da ne oboli od hemeroida, on se kriminalom i lopovlucima bogati i bogati od Dedinja do Laktaša.

Dok ovo ne shvati domaća vlast i međunarodni faktori, nije nam se nadati da će to shvatiti i srbijanski Vučko i njegovi vučići, a posebno brojni nacionalistički elementi.

Nažalost, na ovome uzburkanom i trnovitom putu našla se i Crkva sa svojim vjerodostojnicima, kao Božijim izaslanicima na zemlji, a siguran sam da ih Bog i nije zato uputio na zemlju među narod i svoje vjernike da propovjedaju lijepe poruke iz Evanđelja i drugih svjetovnih knjiga.

VRHOstali prilozi:
» VEZANJE ZASTAVA: „OSMORKA“ - SDP I HDZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. November 2022 17:43
» MA, KONTAJU ONI!
Dr. Mesud A. Ramić | 28. November 2022 21:53
» ČEONI UDAR U SUDSKU PRAVDU I LJUDSKA PRAVA
Velija Murić | 28. November 2022 13:06
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
Šemso Agović | 18. November 2022 13:56
» UKRAJINSKA POBJEDA U HERSONU POČETAK KRAJA PUTINA
Božidar Proročić | 16. November 2022 16:49
» (NE)POLITIKA KAO UDRUŽENI OSVETNIČKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2022 17:32
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2022 16:19
» CRNI KVADRAT NA CRNOJ PODLOZI
Dr. Sead Alić | 12. November 2022 14:48
» SILNIKE NA OVOM SVIJETU ČEKA PONIŽENJE...
Sead Zubanović | 11. November 2022 14:56
Ostali prilozi istog autora:
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
13. November 2022 16:19
» PARLAMENTARNO POLITIČKO SMEĆE!
31. August 2022 21:35
» PO ČEMU SE TO RAZLIKUJEMO?
22. August 2022 13:45
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
15. August 2022 08:27
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif