Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


IŠČEKUJUĆI TOVARIŠČA I JUNOŠU SA ISTOKA
Procitaj komentar
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 21. April 2022. 15:04:16
Šta to mi u našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini čekamo i od koga nešto očekujemo?
Rusizam nam je na pragu, gori i crnji od proteklog fašizma, ali nam nema na pomolu druga Tita, jedinog moćnog, hrabrog, pametnog i silnoga da i ovom priliko tovarišču Putinu kaže jedno sudbonosno NJET.
Dok hrabri i junački borci i heroji iz Mariopolja, već po ko zna put, odbijaju svoju predaju ubitačnom ruskom agresoru, dotle se grad maksimalno razara a njegovi građani nevini stravično i masovno ginu.
Nažalost, na očigled ove naše trome i ljigave Evrope, Amerike i čitavoga svijeta. Jer njihove sankcije ne mogu dati efikasan rezultat, ali blagovremena njihova ispomoć ovim hrabrim Ukrajincima u znatnim količinama savremenog naoružanja, pomogla bi im u zaštiti njihove država i građana.

Ako već NATO neće i ne želi neposredno učestvovati u svojim odbranbenim akcijama, mogao je svojim silnim arsenalom naoružanja pripomoći i bolje i kvalitetnije ovim hrabrim borcima.

Ukoliko, istinski fašistički Putinov režim šalje svoje zahtjeve ovim borcima Mariopolja i drugim da se odmah predaju, možda i lajički, ali siguran sam ljudski, pitam Evropu i Ameriku, zašto oni nisu spremni niti jednoga trenutka poslati tom zloglasnom Putinu ultimatum za prekid suludog rata i uništavanja nevinih građana Ukrajine.

U ovakvoj svjetskoj rašomonijadi, mi građani ove nam domovine sa doživljenim i još do današnjih dana ne prevaziđenim sličnim agresorskim nakanama i mirnodopskim rušilačkim aktivnostima, od strane sljedbenika i mnogih učesnika tih istih korijena i zlonamjernih aktera, urušavanjem i države i naše sudbonosne budućnosti i sudbine naših građana.

(Foto: Enes Čelosmanović)

„Prolupali“ su ovi današnji, rusofili i nacionalističko fašistički elementi, od guslara Milorada Dodika i orguljaša Dragana Čovića, sa njihovim mentorima, do Vučka i Zorana i danas do njihove uzdanice, Hitlerovog sljedbenika Vladimira Putina.

Ovi iz prošlih naših agresorskih vremena, bile su i ostale „male mace“ prema našim ovdašnjim i današnjim njihovim nasljednicima i promotorima najcrnjih nacionalističkih poriva, sa totalnim urbicidom i genocidom raznovrsnog obima i oblika, pa i ovoga u 21-vom vijeku na teritoriji Ukrajine.


Pored svojih secionističkih namjera i nacionalističkih težnji, guslar iz Laktaša kao sljedbenik svojih agresorskih ideologa i uzora, guslar Milorad Dodik je totalno“ prolupao“ bez svoga doktora psihijatra Radovana iz Engleskih kazamata.

Za Dodika bi treći entitet “trebao biti realan”, a Putin je “korektan i moćan”, uz njegove rušilačke aktivnosti u sopstvenoj domovini, zabrinut je veoma i za susjednu agresorsku istu takvu genocidnu tvorevinu Herceg Bosnu.

“Da jedan narod u političkom smislu ima svoj entitet, svoju autonomiju, pojavljuje se organizovanim faktorom i dogovara se sa drugim narodom. To je suština u BiH. Mislim da konstitutivni narodi, a Hrvati to jesu, treba da upražnjavaju prava konstitutivnih naroda i da manipulacije tipa da muslimani izaberu njemu člana Predsjedništva su nepristojna. Ja mislim da bi i muslimanima bilo bolje da imaju svoju teritorijalnu politički kompaktnu jedinicu. Hajmo napraviti dogovor da nema cijepljenja. Ja nijedan razvojni program u Federaciji nisam zaustavio. Ako Bosna i Hercegovina nije ustavna, ona nama takva ne treba. I mi se ne osjećamo u njoj ni zaštićeni ni potrebni. U toj BiH, ala građanskoj i to, mi ne vidimo svoje mjesto. Građanska BiH nije ustavna.”

“I koristim dobre odnose sa Putinom kojeg cijenim kao velikog državnika jedne velike zemlje, moćan čovjek koji je uvijek bio korektan prema nama. Nikada nije tražio ništa. Taj isti Putin je 10 puta meni rekao samo da poštuje Dejtonski sporazum, ako ja odem izvan Dejtonskog sporazuma da podrške nema. To mi je rekao i zadnji put. Dogovorili smo ekonomsku saradnju, da gradimo i pojačamo priču oko gasovoda koji nam osporavaju u Sarajevu već 15 godina. Ja sam rekao da u ovom sukobu treba da budemo neutralni i mislim da je to najbolja pozicija. Prvo, Rusija je garant Dejtonskog sporazuma. Kakav je to svijet u kojem mi možemo uvoditi sankcije Rusiji? /citat, zapitao se Dodik/.

Tako, dok Milorad gusla po državi, maltretira i pravi cirkusijadu od svoje Skupštine u Banja Luci, rovari i urušava napredak BiH u EU i NATO, dotle njegov istomišljenik i koalicioni partner iz HDZ-a, orgučjaš Dragan Čović, iz sjene maglovito i grčevito se bori za svoju fotelju u Predsjedništvu, kao lukavi „latin“ veoma oprezno razmišlja o svojoj Herceg Bosni i očekuje sličan trenutak ličnoga istupa i djelovanja u nacionalističkoj i rušilačkoj partnerskoj koloni „udruženog nacionalističkog srpsko-hrvatskog, ustaško-čethičkog pohoda n a državnost Bosne i Hercegovine“.

Možda im u tome pripomognu i njihovi mentori Vučko i Zoran, ali isto tako mnogo toga neposrednog očekuju i od svoga „savremenog“ ideološkog uzora i agresora, tovarišča Putina.

VRHOstali prilozi:
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
» DA LI JE POSTOJANJE RS PROTIVNO MEĐUNARODNOM PRAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 20. June 2022 13:13
» IVAN ILJIN DRUGO PUTINOVO „JA“
Dr. Adamir Jerković | 19. June 2022 15:00
» PRVO IDU ZABLUDE PA ONDA STRADANJA
Amir Telibećirović | 17. June 2022 15:09
» UKRAJINSKA BORBA ZA SLOBODU
Božidar Proročić | 16. June 2022 14:03
» LUDI BALKANE MOJ
Avdo Metjahić | 15. June 2022 15:15
Ostali prilozi istog autora:
» SUDBINU PREUZMIMO U SVOJE RUKE!
15. April 2022 16:06
» SARAJEVO BEZ VRATNIKA ŠTA JE?
03. April 2022 14:51
» IZLUDJELI „SRPSKI SVET“!
28. March 2022 18:21
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif