Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SARAJEVO: OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA BITKE ZA ODBRANU PREDSJEDNIŠTVA RBIH
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 02. May 2022. 20:05:05
Predstavnici različitih nivoa vlasti, uključujući delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i boračkih i drugih organizacija obilježile su 30. godišnjicu bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine polaganjem cvijeća na Šehidskom spomen-mezarju Kovači, javlja Anadolu Agency (AA).

Na prigodan način počast šehidima iz proteklog rata u BiH i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću odali su u izaslanici ureda članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović istakao je da je vrlo važno obilježavati ovakve datume i odati počast svim braniocima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i države BiH.

“Drugog maja je bila presudna bitka koja nam je omogućila nastavak četverogodišnje borbe. Sličan scenarij je bio i sada u Ukrajini, da se dovede neka kvislinška vlada koji bi vladala. Međutim, mi mladi, tada sam imao 23 godine, smo to spriječili i omogućili smo nastavak državnosti na temeljima na kojim je bila“, rekao je Osmanović.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je naglasio da se i ovog drugog maja može reći da su se pripadnici MUP-a, policije prije 30 godina stavili u službu građana i odbranili Sarajevo i dali svoj maksimalni doprinos u odbrani cijele Bosne i Hercegovine.

“Oni su uzeli stvar u svoje ruke i branili građane. Ono na šta svi možemo biti ponosni je da su sve to radili profesionalno, kao što to rade i u miru. Ono što mi danas na tim temeljima možemo graditi jeste profesionalna, dobro opremljena policija koja će i ubuduće služiti svojim građanima i štititi ih“, poručio je Katica.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je ovom prilikom čestitao Ramazanski bajram svim građanima i građankama koje slave te je dodao da su emocije danas pomiješane jer se prvi dan Bajrama obilježava na važan datum drugog maja.

“Naša Armija Bosne i Hercegovine, zajedno sa policijom, nam je drugog maja odbranila Predsjedništvo RBiH i na neki način odbranila i državu. Ovaj datum je važna historijska činjenica i zato na svim funkcijama koje obnašamo trebamo slati poruke mladim generacijama da je važno obilježavati sve ove datume zbog sjećanja na naše heroje, naše šehide i preživjele borce i iskazati pravu brigu o njima“, kazao je Okerić.

Nakon mezarja Kovači, položeno je cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Delegacije će u toku dana položiti cvijeće na groblju "Lav“, mezarju "Stadion" te na centralno Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad.

Specijalne jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije uz pomoć brojnih paravojnih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, no tog dana počela je opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanjem…, ali su, isto tako, mučeni i iznurivani prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom i prirodnim plinom, izgladnjivani… No, upornost da se grad odbrani i želja za preživljavanjem su pobijedili i Sarajevo nikad nije palo u ruke agresora na BiH.

(Foto: Elman Omić/AA)

VRHOstali prilozi:
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif