Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


UKRAJINSKA BORBA - SIMBOL OTPORA FAŽIZMU NOVOG DOBA
Procitaj komentar
Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 03. May 2022. 14:05:16
PIŠE: BOŽIDAR PROROČIĆ, KNJIŽEVNIK I PUBLICISTA: Ukrajina danas predstavlja svetionik slobode nastupajućem fažizmu ,,modernog doba” iza tog fašizma stoji Ruska Federacija i njen ozloglašeni oligarh i ideolog ,,ruskog svijeta” Vladimir Putin. Koliko god da Ukrajina krvari dok Rusija, na svom krvavom pohodu pali, pljačka, ubija, siluje, proganja, čini ratne zločine želeći da uništi najstariju slovensku kulturu teško nam je dok gledamo takve scene svaki dan.
Petro Grigorenko (1907 - 1987), USSR general-major, Ukrajinac, borac za ljudska prava. Govorio je u odbranu prava Krimskih Tatara i drugih deportovanih naroda. Beskompromisni borac za Ukrajinu i njenu slobodu: ,,Živio sam dug i težak život, preživio vremena teških, burnih i strahovitih događaja, gledajući smrti u oči. Bio sam svjedok razaranja i buđenja; Sreo sam se s mnogim ljudima, tražio, divio se, pravio greške i sazrijevao, živio među ljudima i za ljude, oslanjao se na njihovu pomoć, slijedio njihove dobre savjete i učenja, od kojih su neka velika uticala na moj život, uticala na moje formiranje.

Ukrajina danas predstavlja svetionik slobode nastupajućem fažizmu ,,modernog doba” iza tog fašizma stoji Ruska Federacija i njen ozloglašeni oligarh i ideolog ,,ruskog svijeta” Vladimir Putin. Koliko god da Ukrajina krvari dok Rusija, na svom krvavom pohodu pali, pljačka, ubija, siluje, proganja, čini ratne zločine želeći da uništi najstariju slovensku kulturu teško nam je dok gledamo takve scene svaki dan. Borbeni duh i moral potomaka kozaka i beskrajno plavo žutih stepa Ukrajine pokazuje da ni jedan okupator a pogotovo ne ruski neće poraziti državu koja je toliko puta krvarila u svojoj istoriji. Iz ukrajinske krvi i nasljeđa su se kroz njenu istoriju rađali najbolji i najponosni sinovi. Svaki rat jednom mora prestati pa i ovaj na kome Putin želi da pokaže i Evropi i svijetu svoju dominaciju, ustvari ovo je posljednji rat diktatora iz Kremlja. Nakon njega uloga Rusije u svjetskoj politici koja će je izolovati (i već jeste) biće minorna i beznačajna. Jedini adut na koji se često poziva diktator Putin, je nuklearni arsenal kojim prijeti čitavom svijetu. Takozvana ,,denacifikacija Ukrajine” i ,,specijalna vojna operacija” a ne rat su termini koje Putin često koristi u svojim javnim nastupima. Pošto Putin često za svoje nastupe i govore koristi podršku Ruske pravoslavne crkve pa i samog Patrijarha Kirila sve podsjeća na biblijsko motiv Kaina i Avelja. Ali šta je Kain mogao pomisliti prije nego što će ubiti svog brata Avelja? Ako ostanemo u okviru pravoslavne ruske tradicije, može biti da mu je kroz glavu prolećela takva misao da ubije nasljednika Kijivske Rusi i da on bude stariji pa samim tim i jedini ,,brat ruskog svijeta. ” Ruska pravoslavna crka ima posebnu ulogu u podsticanju rata u Ukrajinu. No da bi obo malo detaljnije objasnili moramo se vratiti malo u prošlost. Posle izbora Kirila (Gundjajeva) za patrijarha 2009. Ruska pravoslavna crkva se aktivno uključila u borbu oko interpretacije teme „ruskog svijeta“. Kiril je pokušao da doda pojmu što šire, slojevito značenje. Kirilov govor na Trećoj skupštini „Ruskog svijeta“ u novembru 2009. bio je, po svoj prilici, najdetaljniji programski govor neke značajne političke figure na tu temu. On je, između ostalog, rekao: „Jezgro ruskog svijeta danas su Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, a sveti prepodobni Lavrentij Černigovski izrazio je tu ideju čuvenom rečenicom: ,,Rusija, Ukrajina, Belorusija čine Svetu Rusiju.” Upravo takvo shvatanje ,,ruskog svijeta” nalazi se u sadašnjem imenu naše Crkve. Crkva se ne zove Ruska po etničkom obilježju. To ime ukazuje da Ruska pravoslavna crkva vrši pastirsku misiju među narodima koji prihvataju rusku duhovnu i kulturnu tradiciju kao osnovu svog nacionalnog identiteta ili bar kao njegov suštinski dio. Eto zašto mi i Moldaviju u tom smislu smatramo dijelom tog ,,ruskog svijeta. ” Istovremeno, Ruska crkva je najveća višenacionalna pravoslavna zajednica na svijetu i nastoji da razvija svoj višenacionalan karakter…

Formulacija i konstituisanje pojma „ruski svijet“ pretrpjelo je bitne promjene 2014. Prvi put se tema ruskog iredentizma pojavila u zvaničnim govorima ruskog predsjednika. Prvi put u politici ,,ruskog svijet“a akcenat je stavljen ne na izričito mirne metode propagande ruskog jezika i kulture, već na delovanje naoružanih ljudi. Prvi put su se ljudi sa oružjem u rukama uključili u otvorenu, javnu borbu za interpretaciju pojma ,,ruski svijet” i za njegovu upotrebu kao političkog resursa. Prvi put u interpretaciji ,,ruskog svijeta” je tako odlučno istaknuta civilizacijska opozicija zapadu kao konstitutivnom Drugom. Aktuelna okupacija Ukrajine od strane Rusije pokazala je sve principe ,,ruskog iridentizma” (prim. aut. Iredentizam je naziv za nacionalističke pokrete i ideologije koji se zalažu za mijenjanje državnih granica kako bi se etničke manjine koje žive na pojedinom području došle pod vlast države gdje čine većinu.) Takođe ovaj istorijat nam pokazuje davno planiranu taktiku diktatora Putina čije su težnje prema Ukrajini nastale od prvog momenta dolaska na vlasti. Što predstavlja vješto i sistematski planirani zločin protiv Ukrajine i Ukrajinaca nešto zbog čega će kada tada morati odgovarati i pred Evropom i pred svijetom, kojeg je on doveo na ivicu rata.

SLAVA PALIM HEROJIMA I SVIM SINOVIMA I ŠĆERIMA KOJI BRANE SVETU
SLOBODU SVOJE UKRAJINE

VRHOstali prilozi:
» EVROPSKA UNIJA KOD OČIJU SLIJEPA
Zijad Bećirević | 05. July 2022 21:05
» TUŽNO SRPSKO PITANJE IZDAJE U MOSTARU!
Mr. Milan Jovičić | 05. July 2022 03:00
» MOJA AMERIKA
Fatmir S. Bači | 04. July 2022 20:30
» GOLGOTA PRIJEDORSKIH JEVREJA I BOŠNJAKA
Samir Hadzalić | 02. July 2022 18:42
» UKRAJINA PODNOSI HEROJSKU ŽRTVU NA OLTARU EVROPE
Božidar Proročić | 02. July 2022 16:21
» MILORAD DODIK JE DANAJAC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2022 15:46
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
Ostali prilozi istog autora:
» UKRAJINSKA BORBA ZA SLOBODU
16. June 2022 14:03
» PUTINOVI "SNOVI" O UKRAJINI
27. April 2022 13:54
» UKRAJINSKA ODBRANA I USKRSNUĆE
25. April 2022 13:34
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif