Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Sandžački imami proučili mu hatmu
NAKON EKSHUMACIJE I OBDUKCIJE, IZVRŠEN UKOP MUFTIJE ZUKORLIĆA U HAREMU ALTUN ALEM DŽAMIJE U NOVOM PAZARU
Procitaj komentar

Autor: Mesihat.org
Objavljeno: 06. May 2022. 21:05:37
U Novom Pazaru u haremu Altun alem džamije obavljen je ukop rahmetli muftije Muamera Zukorlića.

Prethodno je obavljena obdukcija na Odjeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opšte bolnice u tom gradu.

Tijelo muftije Muamera Zukorlića ekshumirani su ranije tokom dana sa mezarja u selu Orlje, u opštini Tutin pored Novog Pazara. Obdukciju su, prema najavama, radili obducenti sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga.


Sin muftije Zukorlića, Usame Zukorlić kazao da od toga kako naš narod bude ponio bajrak Muftije, od toga će zavisiti da li će vrtoglavo napredovati ili strmoglavo propasti.

– Eselamu alejkum, o, stanovniče ovog mezara, velikanu našeg naroda koji si se pridružio velikanima naše historije u haremu Altun alem džamije. Evo nas, skupismo se, mi, porodica. Iako nam je žao što Muftija rahmetli nije tamo u našem selu, i onamo gdje je prvobitno bio ukopan, ali želja našeg naroda je ispred želje roditelja Muftijinih i njegove porodice, jer je Muftija velikan ummeta i on zaslužuje da bude ukopan zajedno sa drugim velikanima. Mi ne znamo šta je uzrok smrti rahmetli Muftije, ali mi znamo da je on svojim životom i svojim djelovanjem šehid naš i mi znamo da je on svojim željama naš šehid, jer je rekao: „Dvijema osobama zavidim – hafizu i šehidu“ i rekao je: „Ako biram da svojoj djeci i unučadima ostavim baba izdajnika ili baba šehida, biram ovo drugo. Želim ostaviti svojoj djeci i unučadima baba šehida“. Mi smo danas ovdje na historijskom trenutku. Od ovoga što se događa ovih dana i danas i u narednom periodu, posljedice će se osjećati u narednih sto godina.


Kada je Muftija rahmetli držao ovakav govor šehidu našem iz Sjenice Edinu Hamidoviću, rekao je: „Od danas Sjenica zavisno kako će ponijeti bajrak šehida ili će vrtoglavo napredovati ili strmoglavo propasti. Braćo i sestre, od danas – kako naš narod bude ponio bajrak Muftije, od toga će zavisi da li će vrtoglavo napredovati ili strmoglavo propasti. Mi ovdje okupljeni smo došli još jedanput da ispratimo našeg vođu. Njegovom smrću ostali smo jetimi, ali Muftija naš, znaj, ona tvoja jedina želja za koju nisi znao da li si je ostvario, znaj da tvojih 30 jetima neće odustati sa tvog puta koliko god bilo teško i na šta god u budućnosti naišli, a mnogo nas je više. Ispunićemo tvoje snove i nepokolebljivo nastaviti tvojim putem. Trideset godina sam odrastao pored rahmetli Muftije. Sudbina je bila da nigdje ne odem u tom periodu, ali, braćo i sestre, svjedočim vam – taj život koji je on vodio je bio poseban život. To znam ja, zna Amir, znamo mi porodica, znaju njegovi najbliži saradnici. Kakav život, kakva smrt. Sa osmjehom nas je ispratio. I kakvo ovo poslije smrti, Allahu ekber!, kazao je Usame Zukorlić.


Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudića kazao da je odbukcija urađena kako bi se pravda zadovoljila i kako bi se saznao uzrok preseljenja muftije Zukorlića.

– Dragi poštovaoci rahmetli Muftije, draga moja braćo i cijenjeni vjernici. Tog 6. novembra prolomi se glas nebesima i zemljom, potrese se i Arš viješću da je preselio muftija Muamer Zukorlić. Šest mjeseci tačno je danas od toga dana i svaki je dan bio isti. Nismo vjerovali onome što smo slušali i što smo čitali. Provjeravali smo i sami sebe, a kamoli druge. Nismo se najbolje ni snašli, jer smo se čudili šta nas je to zadesilo, iako smo i toga dana tražili i molili da bude ukopan ovdje u haremu Altun alem džamije i da bude obdukcija urađena. Ne sumnjajući ni u koga, znajući da je imao mnogo prijatelja, ali i nekih neprtijatelja. Ne snađosmo se najbolje, pa nam svo vrijeme i svaki dan bi žao, a pomalo i krivo. Evo, njegova porodica je smogla snage, ne sumnjajući ni u koga, niti upirući prst u bilo koga da se uradi obdukcija, da pravda bude zadovoljena i da pravda pokaže pravdu koji je uzrok njegovog preseljenja. Opet, i njihova priča i želja je da ni u koga ne sumnjaju, ali i da mi svi znamo je li bilo ljudskog faktora. Ni danas ni u koga ne sumnjamo. Čuvamo se fitne i smutnje. Ne upiremo prst ni u koga, ali imamo pravo kao zajednica i narod da znamo koji je razlog njegovog preseljenja. Baš kao i onoga dana prije tačno 6 mjeseci kada smo ga ukopali, tako smo ga i danas iskopali i izvadili iz kabura i takvog smo ga danas ponovo stavili u kabur ovdje ispred Altun alem džamije. I zato ne recite za one koji su umrli na Allahovom putu da su mrtvi. Vjerovali smo i imali povjerenja u Allahova kazivanja, ali nam se iman smiruje i istina se pokazuje istinom. Živio je i čvrsto imajući povjerenja u Božije određenje da sve što se dešava biva Božijom voljom i određenjem. Čini mi se niko kao on, jer je to stalno isticao. Šest mjeseci provede u mjestu gdje je odrastao i danas ovdje ga ukopasmo u haremu Altun alem džamije i sve ovo što učinismo vjerujući u nadležne organe, ne sumnjajući da na pravičan način urađenu obdukciju i analize biti sprovedeni“, istakao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Nakon ukupa muftije Zukorlića proučena je hatme dova.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» ARAP DŽAMIJA U NOVOM RUHU
10. April 2021 14:56
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif