Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo
IZLOŽBA ILUSTRACIJA “KRALJEVI I KRALJICE BOSNE“ EMIRA DURMIŠEVIĆA
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. May 2022. 14:05:39
Bogat umjetnički program JU CKM, posvećen djeci, mladima i građanima nastavlja se i u mjesecu maju. Izložba ilustracija Emira Durmiševića “Kraljevi i kraljice Bosne“, biće otvorena u utorak, 17.maja, u Galeriji CKM, u 20 sati.

Emir Durmišević, koji se već dugi niz godina profesionalno bavi ilustracijom, koncept-artom, karakter dizajnom i animacijom, na zanimljiv način predstavit će znamenite vladare Bosne. Svi posjetioci imat će priliku da kroz živote kraljeva i kraljica Bosne upoznaju historiju naše zemlje i njenih vladara.
Prošlost Bosanskog Kraljevstva uvijek je predstavljala inspiraciju i temu za historijsku, književnu i umjetničku obradu i zato je razumljivo da su upravo u njoj brojni domaći historičari, književnici i umjetnici pronalazili nadahnuća za svoja autorska ostvarenja. U najvećem broju slučajeva ne postoje pouzdani prikazi ili dokumentarni opisi koji bi nam mogli poslužiti u rekonstrukciji izgleda bosanskih kraljeva i kraljica, no autor je tu poteškoću vješto prebrodio uloženim trudom da što autentičnije predstavi njihov identitet kroz sitne detalje i aluzije na poznate epizode iz njihovog života, kroz pažljivo iscrtanu nošnju, oružje, predmete te gradove u kojima su boravili i odsjedali, kroz onovremene umjetničke stilove. Na taj način je proizveo relativno pouzdano tumačenje, prilagođeno i pojednostavljeno u pristupačnom formatu za lakše razumijevanje, za zabavu i edukaciju.

Kroz ilustracije posjetioci će moći razvijati zdravorazumsko i neopterećeno shvatanje prošlosti, propitujući naš odnos prema srednjovjekovnom naslijeđu koji bismo trebali graditi bez nekritičkog veličanja nama dalekih vladara, ali također da im istovremeno ne umanjujemo značaj ili obezvređujemo njihovu političku ulogu u cjelokupnom historijskom razvoju bosanske države i društva.

Izložba će biti otvorena do 31. maja.

Nadamo se da će učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim nastavnicima doći i pogledati ovu iznimno zanimljivu i edukativnu izložbu. Istoga dana predstava „Prah“ gostovaće u Goraždu, sa početkom u 19:30 sati, javlja Press JU CKM.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» ŽALJENJE BOŠNJACI.NET
21. June 2022 16:45
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif