Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Haag


POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠIH VOJNIH POLICAJACA VRS ZA ZLOČINE U ROGATICI
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 06. June 2022. 13:06:06
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Zorana Neškovića, Pante Pantovića, Slaviše Đerića zvanog Đera, Nenada Ujića i Pere Despeta, nekadašnjih pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina počinjenih u poljoprivrednom dobru Rasadnik u Rogatici tokom druge polovine 1995. godine.

Prema optužnici od 46 tačaka koju je objavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, njima se na teret stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Neškovića, nekadašnjeg komandira zatočeničkog objekta Rasadnik, optužnica tereti, između ostalog, da je u barakama Rasadnika nezakonito držao zatvorenim više od 40 muškaraca – civila bošnjačke nacionalnosti s područja općina Žepa, Rogatica i Srebrenica, među kojima je bilo najviše muškaraca starosti oko 60 godina, dvije maloljetne osobe i više od deset osoba kojima je trebala ljekarska pomoć zbog ranije zadobijenih povreda.

Ove osobe su, prema optužnici, krajem jula 1995. na putu Žepa – Kladanj, iz autobusa koji su bili pod pratnjom UNPROFOR-a i Ljekara bez granica , izvedene u blizini Kladnja, a zatim odvezene i zatvorene u Rasadnik u Rogatici, gdje su bile do sredine januara 1996. godine.

Neškoviću se stavlja na teret i da je tukao i pljačkao zatvorenike, kao i da nije poduzeo neophodne mjere da spriječi premlaćivanje određenih zatvorenika i kazni počinioce.

On nije, prema optužnici, poduzeo mjere da kazni nekadašnje stražare Pantovića, Đerića, Ujića i Despeta kada su polovinom augusta 1995. godine nečovječno postupali prema zatvorenom vjerskom službeniku. Njima peterici se na teret stavlja i ubistvo ovog zatvorenika, čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2001. godine na području Rogatice.

Pantović je optužen i za premlaćivanje zatvorenika, odnosno nečovječno postupanje.

Za nečovječno postupanje prema zatvorenicima optužen je i Đerić, kojem se, prema tačkama optužnice, između ostalog stavlja na teret da je, osim premlaćivanja, neke od zatvorenika tjerao da jedu svinjetinu i ližu so s poda, čiste i ližu čizme, bacao drveni točak s visine od dva metra na zatočenika, te naredio zatvoreniku da na jednoj nozi obiđe krug oko zatočeničkog objekta.

Đerić je optužen i za udaranje zatvorenika koji su obavljali radove u selu Mokro u septembru i oktobru 1995. godine.

Prema optužnici, Ujiću se na teret stavlja, između ostalog, premlaćivanje zatvorenika, kao i da je neke od njih tjerao da jedu svinjsku mast i kutiju od cigareta, te im naređivao da se međusobno udaraju.

Ujić i Đerić su skupa optuženi, između ostalog, da su krajem septembra 1995. godine naredili zatvorenicima da imaju spolni odnos, što su posmatrali drugi zatvorenici i stražari.

VRHOstali prilozi:
» THACI U HAAGU
NAP | 14. July 2020 15:11
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif