Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


30 godina od počinjenog zločina nad ženama Bosne i Hercegovine: “Pamtimo žene silovane u ratu u BiH” u Foči
U FOČI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SEKSUALNOG NASILJA U RATU
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 19. June 2022. 14:06:38
Pod motom “Pamtimo žene silovane u ratu u BiH” u Foči je danas obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu i 30 godina od počinjenog zločina nad ženama BiH.

Događaj je počeo ispred sportske dvorane "Partizan", nekadašnjeg zloglasnog logora koji je bio najveće mučilište za žene na tlu Evrope, a nastavljen je šetnjom do glavnog trga u Foči, gdje je minutom šutnje odata počast svim ubijenim i silovanim ženama na prostoru BiH.

Kolona u kojoj su, između ostalih, bile i “Žene u crnom” iz Srbije potom se zaustavila na Ćehotinskom mostu, sa kojeg su u rijeku spuštene ruže u znak sjećanja na stradale žene, dok je u zrak simbolično pušteno 30 balona u bojama zastave BiH, u znak minimalne pobjede i pravde za preživjele žene zločina u proteklh 30 godina.


Istraživač genocida i autor knjige “Torture, Humiliate, Kill” dr. Ismet Karčić, govoreći o silovanju kao instrumentu genocida u BiH, naglasio je da je Foča bila svojevrsni centar silovanja i seksualnog nasilja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

-Na nekoliko lokacija u i oko Foče postojali su logori i zatočenički centri gdje su bošnjački civili - žene i djevojčice bile sistematski silovane i seksualno zlostavljane. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, seksualno nasilje bilo je dio ratne strategije rukovodstva Republike Srpske s ciljem da se okupirani prostor u potpunosti 'očisti' od bošnjačkog stanovništva. Tokom agresije na RBiH i genocida nad Bošnjacima, agresorske snage su počinile sistematsko silovanje i seksualno zlostavljanje 20.000 do 50.000 žena, djevojčica i muškaraca, - podsjetio je Karčić.

Napomenuo je da su agresorske snage širom okupiranih teritorija upotrebljavale silovanje i seksualno zlostavljanje kao sredstvo rata i genocida te da se na taj način pokušao uništiti temelji bošnjačke patrijarhalne i tradicionalne porodice.


- Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je kroz predmete Tadić, Mučić i drugi; Furundžija, Kunarac i drugi te u predmetu Krstić uspostavio prekretnice u međunarodnom pravu i omogućio krivično gonjenje seksualnog nasilja kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid. Ovim predmetima, silovanje je priznato kao sofisticirano oružje rata, koje se koristi kako bi se žrtva zastrašila, progonila i terorisala, - naglasio je on uz napomenu da je današnji odnos prema žrtvama silovanja i seksualnog nasilja neadekvatan, da se nalaze na margini te da je potrebna veća podrška svih nivoa vlasti.

U Foči je početkom agresije, za veoma kratko vrijeme 1992. godine protjerano 22.000 ljudi, ubijeno gotovo 3.000 civila, a za 627 tragaju njihovi najbliži kako bi im mogli klanjati dženazu. Među žrtvama je 586 žena, dok su brojni objekti tokom rata pretvoreni u logore.


Porodice žrtava vjeruju da se i u koritima rijeka nalaze posmrtni ostaci te navode da je izostala reakcija na zabrinutost porodica i udruženja žrtava da se u koritu rijeke Bistrice i Drine grade hidroelektrane.

-Foča je poznata kao najveće mjesto sistematskog silovanja i zlostavljanja žena Bošnjakinja tokom rata. Hrabrost 16 naših sugrađanki koje su smogle snage da svojim izjavama i naporima pokrenu proces pred Haškim tribunalom i da tribunal donese historijsku presudu, bio je vjetar u leđa drugim ženama, element koji je ukazivao da ipak pravda postoji i da će kad-tad biti zadovoljena. Sramotno je da Bosna i Hercegovina, 30 godina nakon prvih zločina, nije uspostavila sistem, agenciju ili instituciju za prava ili probleme s kojima se suočavaju žene žrtve rata, - ističe predstavnica Udruženja žrtava rata "Foča 92-95" Midheta Kaloper-Oruli.

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SEKSUALNOG NASILJA NAD ŽENAMA U RATU - Rezolucijom 69/293, Generalna skupština UN-a proglasila 19. juni Međunarodnim danom borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, 2015. godine.
UN i države članice odlučile su obilježiti ovaj datum kako bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelima seksualnog nasilja širom svijeta i prepoznala posvećenost svih onih koji su hrabro posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina.
Obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, koje će biti upriličeno danas ispred zloglasnog logora za žene Sportske dvorane "Partizan" u Foči prisustvovat će i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Događaju u Foči prisustvovali su i brojni zvaničnici, između ostalih potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijerka BPK Goražde Aida Obuća i drugi.

-Moja dužnost kao žene je da danas budem u Foči i pošaljem poruku da pamtimo žene silovane u ratu u Bosni i Hercegovini. Trebamo pomoći u borbi da se ženama, žrtvama rata omogući dostojan život i sva prava koja im pripadaju. Trebamo im pomoći u naporima da se obilježe sva mjesta stradanja, da se ne zaborave i nikad nikom ne ponove. Koristim ovu priliku da se zahvalim 'Ženama u crnom' iz Beograda koje redovno prisustvuju ovakvim obilježavanjima. One su jedino svjetlo iz zemlje koja nažalost još uvijek veliča i štiti murale ratnih zločinaca krivih za genocid i stradanja bosanskohercegovačkog stanovništva, posebno Bošnjaka. One nam ulijevaju nadu da će glas razuma tamo ipak preovladati, kao i ovdje u Foči, čiji sadašnji stanovnici još zatvaraju oči pred neminovnim i dokazanim činjenicama o zločinu i zločincima u ovom gradu, - poručila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća, naglasivši da bez suočenja sa istinom, nema ni pravde, objavila je FENA.Fotografije sa FB profila: Potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović

VRHOstali prilozi:
» HRVATSKA: DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN SVEČANIM PRIJEMOM
Anadolu Agency (AA) | 26. November 2022 15:01
» PROTEST U SARAJEVU: NE DAMO DRŽAVU
Anadolu Agency (AA) | 26. November 2022 14:47
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25. November 2022 17:23
» DAN DRŽAVNOSTI BIH: NA HUMU PODIGNUTA DRŽAVNA ZASTAVA
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2022 13:32
» ČUVAJMO I VOLIMO SVOJU DOMOVINU BOSNU I HERCEGOVINU
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2022 13:26
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif