Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Brisel: Susreti sa zvaničnicima
DŽAFEROVIĆ: AKO ĆE EVROPSKO VIJEĆE DODIJELITI KANDIDATSKI STATUS ZA UKRAJINU I MOLDAVIJU, ONDA I BOSNA I HERCEGOVINA GA TREBA DOBITI
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. June 2022. 13:06:11
SA PREDSJEDNIKOM VIJEĆA EUROPE: Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uoči samita Evropska unija - Zapadni Balkan u Briselu razgovarao je sa mnogim zvaničnicima. U nastavku neki detalji sa susreta i sastanaka.

U razgovoru sa Charlesom Michelom, predsjednikom Evropskog vijeća, Džaferović je istakao:
- Ako će Evropsko vijeće dodijeliti kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, onda i Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status. Zamolio sam predsjednika Michela da na sjednicu Evropskog vijeća podrži kandidatski status za BiH, istako je on.


SA PREDSJEDNIKOM FRANCUSKE:<-b> Sa predsjednikom Francuske Emmanuel Macron, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

- Zahvaljujući odlučnoj akciji međunarodne zajednice, stanje u Bosni i Hercegovini je postalo znatno stabilnije. Ali da bi se gradio mir nije dovoljno zaustaviti destrukciju. Da bi se osigurala održiva stabilnost, potrebno je uraditi više i samo Evropska unija ima sredstvo kojim može osigurati dugoročni mir. To je kredibilna evropska perspektiva, naglasio je Džaferović.


SA PREMIJERIMA NIZOZEMSKE I GRČKE:<-b> Susret i razgovor sa premijerom Nizozemske Mark Rutte i premijerom Grčke Kyriakos Mitsotakis, uoči početka Samita Evropska unija - Zapadni Balkan.

- Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine je pitanje mira. Ona mora biti realna, vidljiva i bliska. Također, ona mora biti rezultat geostrateškog promišljanja, a ne samo administrativnog, jer to zahtijeva historijski trenutak kakav imamo u Evropi.


SA PREMIJEROM PORTUGALA: <-b>Sastanak sa premijerom Portugala Antonijom Costom, uoči samita Evropska unija - Zapadni Balkan i Evropskog vijeća na kojem će se danas donositi odluke o nastavku evropskog puta Zapadnog Balkana.
- Kazao sam da je istina da BiH nije ispunila sve uslove, ali je istina i da proruske snage u BiH ne dozvoljavaju ispunjavanje uslova koje postavila Evropska komisija, te da svi građani BiH ne trebaju biti kažnjeni zbog toga.
Zamolio sam premijera Portugala da se na sjednici Evropskog vijeća založi za kandidatski status BiH, jer nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, koje pozdravljam kao geopolitičku odluku, bilo bi nepravedno ostaviti BiH bez kandidatskog statusa.

Foto: FB Džaferović

VRHOstali prilozi:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
» HUMANITARNA AKCIJA ZA ŽIVOT ŠESTOGODIŠNJE ALMINE OMERAGIĆ
Eset Muračević | 03. August 2022 19:31
» GENOCIDNA PORUKA DANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2022 13:34
» BOŠNJACI, MORAMO ZNATI KUDA IDEMO
MINA | 31. July 2022 13:44
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif