Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


MEVLUDSKO-POETSKA VEČER, UVERTIRA ZA SVEČANO OTVORENJE DŽAMIJE SULTAN MAHMUDA I - STARI GRAD PRIJEDOR
Procitaj komentar

Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 25. June 2022. 16:06:08
Manje od mjesec dana nas dijeli od svečanog otvorenja najstarije Prijedorske džamije i ujedno jedne od najstarijih džamija u Bosanskoj Krajini. Džamije sultan Mahmuda I u prijedorskom naselju Stari grad.

KRATAK HISTORIJAT: Upravo tu u Starom gradu davne 1747., ukazom sultana Mahmuda I, podignuta je za to vrijeme, impresivna džamija u sred vojne utvrde poznatije kao Pridorska kapetanija. Nedugo nakon osnivanja kapetanije, povećanjem broja žitelja kapetanija počinje ličiti na grad. Obzirom da se sama džamija skupa sa kapetanijom nalazila na ostrvu okruženom Sanom i njenim rukavcem Berekom, već tada su bile ne tako rijetke poplave i prodiranje vode u domaćinstva. Domaće bošnjačko stanovništvo, obzirom da je došavši iz Like donijelo sa sobom, između ostalog, i ikavski izgovor, takva prodiranja vode naziva pridor (prodor). Taj izraz “pridor” se udomaćio i biva prihvaćen kao naziv naselja oko kapetanije. Ovo Pridor, se kolokvijalno održalo i do danas, kao originalni naziv Prijedora, a nazvati nekoga Pridorcem nije mali kompliment.

OBNOVA DŽAMIJE: Naši preci su uspjeli sačuvati i obnoviti džamiju u prošlosti za vrijeme zemljotresa, poplava i vatrenih stihija, koje su pogađale grad. Međutim na najvećem historijskom izazovu našli su se Bošnjaci Prijedora, za vrijeme agersije na Bosnu i Hercegovinu. U toj svojevrsnoj golgoti nad Bošnjacima Prijedora, njihovom ubijanju, progonima i odvodjenima u koncentracione logore, Stari grad sa svojom džamijom, biva potpuno spaljen i defacto “zbrisan sa lica zemlje”. Nakon agresije, kada je san o povratku u rodni grad izgledao gotovo nemoguć, ipak dolazi do organiziranog povratka i obnove porodičnih kuća. Sada već daleke 2005. rođena je ideja i o obnovi same džamije u Starom gradu. U početku je sama ideja za mnoge izgledala poput nemoguće misije. Trebalo je mnoge uvjeriti da je to generacijski i historijski projekat.

U svim tim nastojanjima, odnosno lobiranjima i organiziranjima različitih donatorskih akcija daleko od rodnog grada, bio sam između ostalog, nadahnut činjenicom o tome kako su nasi preci uspjeli u najtežim vremenima, bez velike materijalne potpore, obnoviti i sačuvati džamiju prije nas. I to u različitim režimima nimalo zinteresiranim za obnovu, ne samo džamije nego i porodičnih kuća u Starom gradu.

Već naredne 2006. godine smo krenuli u akciju obnove sa sredstvima doniranim najvećim dijelom od Bošnjaka Čikaga. U donatorske akcije se ubrzo uključuju Bošnjaci kako u Bosni i Hercegovini, tako i diljem svijeta. Svako u granicma svojih mogućnosti.

Taj davno započeti predivan san Bošnjaka Prijedora, uz Allahovu pomoć konačno se ostvaruje ovoga ljeta 2022. godine. U pripremi je impozantna, reklo bi se gala svečanost, kakvu zaista i zaslužuje najstarija prijedorska džamija. U mevludsko poetskoj večeri dan prije otvorenja džamije, publici će se predstaviti najeminentnija imena vjerske i kulturne scene Bosne i Hercegovine. Pomenimo neke od njih: prvak bosanskohercegovačke pozorišne i filmske umjetnosti Izudin Bajrović, zatim najpoznatiji bosanskohercegovački hafizi Burhan Šaban i Aziz Alili, grupa “Rejjan”, Sema mistici i mnogi drugi učesnici. Da bi ova galla mevludsko poetska večer bila potpuna očekujemo i pozivamo sve vas koji ste u mogućnosti da budete dio ovog jedinstvenog vjerskog i kulturnog događaja, koji će se zasigurno pamtiti.
Mevludsko poetska večer održaće se na sceni Ljetne Bašte u Starom gradu (Prijedor) 22.jula 2022. godine, sa početkom u 20:30 sati.

Narednog dana 23. jula 2022. godine, biće upriličeno svečano otvorenje džamije sultan Mahmuda I u Starom gradu sa početkom u 11:00 sati.


Bujrum svima i dobro došli u Prijedoru na najveći vjerski i kulturni događaj ove 2022. godine.

VRHOstali prilozi:
» FUAD-EF. ČEKIĆ - ŽIVOT POSVEĆEN VJERI I MLADIMA
Božidar Proročić | 27. March 2023 14:23
» DAN PALESTINSKE ZEMLJE
Bošnjaci.Net | 24. March 2023 12:47
» ISTORIJA KAO OPREDJELJENJE - DOPRINOS NAUCI SAITA ŠABOTIĆA
Božidar Proročić | 21. March 2023 19:03
» MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ
Bošnjaci.Net | 17. March 2023 17:44
» SABUR IZ SEATTLE - RASADNIK RUŽA
Fahra Kurdija | 15. March 2023 17:39
» NEĐELJKO RUDOVIĆ - MEDIJI KAO ŽIVOTNO OPREDJELJENJE
Božidar Proročić | 13. March 2023 15:20
» ŠEFKU BEGOVIĆ-LIČINA
Božidar Proročić | 13. February 2023 18:40
» PODRŠKA IMAMU MAHIĆU
B.net | 09. February 2023 14:08
» ZAHVALNOST BRANITELJU DOMOVINE DINI SALKIĆU
Fahra Kurdija | 03. February 2023 15:45
Ostali prilozi istog autora:
» IN MEMORIAM - ŠABAN TORLO
25. December 2022 23:20
» SKRNAVLJENJE SEVDALINKE
13. June 2022 20:18
» NE UBIJAJMO DR. ESU PO DRUGI PUT
10. August 2021 08:09
» SAFET ISOVIĆ - LEGENDARNI SEVDAHLIJA
02. September 2020 13:48
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif