Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


PLANSKI POKUŠAJ UZURPACIJE VAKUFA OD STRANE OPĆINE CENTAR I AUSTRIJSKE AMBASADE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 01. July 2022. 13:07:06
SARAJEVO, 1, JULI 2022 (MINA) - Nezakoniti pokušaj prodaje objekta austrijske ambasade potvrđuje, nažalost, da je vakufska imovina u Sarajevu i danas na udaru, kako od strane domaćih destruktivnih snaga, tako i od strane nekih predstavnika međunarodne zajednice.

Nakon obraćanja predstavnika Vakufske direkcije Islamske zajednice i žestoke rasprave na sjednici Općinskog vijeća (OV) Centar, održanoj u četvrtak, tačka o prodaji tog objekta povučena je s dnevnog reda sjednice.

Ispostavilo se, naime, da vijećnici Općinskog vijeća Centar nisu imali ni dovoljno informacija o odluci koju im je pripremio načelnik sa svojim službama.

„Zahvaljujući savjesnim vijećnicima saznali smo za spornu tačku, te zatražili da predstavnici Vakufske direkcije budu prisutni na sjednici i da vijećnicima obrazlože šta je mukata. Nakon obraćanja, te nakon rasprave, sporna tačka o prodaji objekta je povučena s dnevnog reda“, potvrđeno je za Agenciju MINA iz Vakufske direkcije.

Odluka o prodaji objekta Ambasadi Austrije donesena je krajem 2020. godine. Prilikom pripreme ugovora uvidjelo se da je u C teretnom listu upisana mukata, odnosno dužnost svagdašnjeg vlasnika nekretnine da plaća zakup u korist Skenderpašinog vakufa. Dakle, radi se izvorno o vakufskom zemljištu.

Imovina je preknjižena, ali je ostala upisana mukata.
- „Kada je Općina htjela da potpiše ugovor, uvidjeli su da to nije moguće zbog tereta. Tada se obraćaju nama sa zahtjevom da im damo brisovnu dozvolu. Naravno, mi to nismo mogli uraditi, i jedini način da se to pitanje riješi bilo je transformacijom vakufa. S Općinom, međutim, nismo mogli naći kompromisno rješenje“, navode iz Vakufske direkcije.

Uprkos upozorenjima Vakufske direkcije Općina Centar je nastavila pregovore s Ambasadom Austrije te je, čak, pripremila prijedlog izmjene odluke na način da Općina garantuje Ambasadi da Ambasada neće imati nikakve obaveze vezano za mukate.

Planski pokušaj uzurpacije vakufske imovine ipak je propao zahvaljujući pojedincima koji su stali na stranu vakufa.
- „Naš cilj jeste da mukata nastavi egzistirati i da istu oživimo, odnosno da oživimo ovaj vakuf u čiju korist je uspostavljena mukata. Određeni broj vijećnika stao je na stranu vakufa i to nas raduje. Očekujemo da se u narednom periodu nastave razgovori s Općinom“, kazali su za Agenciju MINA iz Vakufske direkcije.

Simptomatično je, u ovom slučaju, da je Općina Centar u jednom trenutku nastavila rješavati predmet u potpunosti isključivši Islamsku zajednicu, na što je pristala i Ambasada Austrije u našoj zemlji. Takvo nešto u svojoj zemlji zasigurno ne bi učinili.
Ilustrativan je to prizor kako bezobzirnog nepoštivanja vakufske imovine, Islamske zajednice, važećih zakonskih normi, tako i samih vijećnika.
Takav postupak i odnos prema vakufskoj imovini podsjeća na uhodani sistem agresivne kampanje i stoljetne uzurpacije vakufske imovine, smišljeno, zlonamjerno, kroz provođenje raznovrsnih mjera, zakonskih ujdurmi i restriktivnih odluka.

VRHOstali prilozi:
» OSOBINE UČAČA RUKJE
Dr. Safet Kuduzović | 19. September 2022 21:37
» JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. August 2022 16:50
» ODRŽANA ŠEHIDSKA DOVA U ŽEPI
MINA | 27. July 2022 14:05
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif