Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BAJRAM-NAMAZ U STUTTGARTU KLANJALO 2.000 BOŠNJAKA!
EF. SUBAŠIĆ: MORAMO SE BORITI ZA BOSNU I HERCEGOVINU, MNOGO JE NAČINA DA JOJ POMOGNEMO
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 09. July 2022. 22:07:56
Islamska zajednica Stuttgart (Islamische Gemeinschaft Stuttgart) organizirala je centralnu bajramsku svečanost povodom Kurban-bajrama.

Bajram-namaz je klanjan na stadionu preko puta džamije, a prisustvovalo je oko 2.000 vjernika.

U bajramskoj hutbi Hamza ef. Subašić je istakao da su ovi mubarek dani izraz naše spremnosti na žrtvu, a ibadeti u ovim danima su odraz naše spremnosti na pokornost Allahu dž. š. i međusobnu ljubav i bratstvo u islamu. Naveo je da su hadž i kurban približavanje Allahu dž.š.


Krvavi su naši kurban bajrami. Mi nismo samo žrtve, naš narod je herojski narod. Ističimo uvijek i svugdje časnu borbu našeg naroda. Mi smo muslimani i smisao našeg života je ibadet! Imamo svoj islamski identitet. Treba ga biti svjestan, čuvati i isticati. Čuvajmo sebe, svoju čeljad, čuvajmo kćeri i sinove, obrazujmo našu djecu, čuvajmo džemat i ovo što smo ostvarili u ovoj demokratski uređenoj državi, koja svakome ukazuje priliku i daje njegovo pravo koje mu pripada. Imajmo korektan odnos prema sredini u kojoj živimo, – naveo je ef. Subašić

Pozvao je vjernike na uspostavljanje dobrih odnosa sa svim gradskim strukturama, vođenje dijaloga i gradnju suživot na svakom koraku.


Budimo dosljedni tumači islama u svakoj prilici, više djelom nego riječima, ali nikome ne namećimo. Islam je din argumenta, smisla i logike. Islam je prirodna vjera. Za razumom obdarene. Mi, pored ove, imamo našu prvu domovinu- državu! Moramo se boriti za nju na svaki način! A mnogo je načina da joj pomognemo. U njoj vlada nepravda, lopovluk, korupcija, nemoral, čine se veliki grijesi. U njoj su se bogataši osilili i postali obijesni. Pomozimo poštenima da dođu do izražaja. Ima ih. Naši historijski dušmani uporno i podlo rade na uništenju BiH. Mi kao većinski narod i naša domovina napadnuti smo sa svih strana. Na političkom, socijalnom,ekonomskom, vjerskom, kulturnom, medijskom planu. Kako se podlo i neprestano napada država, napada se i IZBiH. To su naše svetinje. Grunt i kućni prag.

Izdajnici razaraju naše bošnjačko tkivo. A na bosanskoj političkoj sceni je mnogo onih iz našeg Naroda koji rade za interese naših historijskih dušmana.


Čuvajmo naš džemat kao zjenicu oka svoga. Teško smo sve ovo stekli. Puno je vas novopridošlih u džemat. Uključite se, budite aktivni članovi. Ovaj džemat ne smije biti ničiji servis osim servis svojih džematlija. Ne smije biti niučijoj službi osim u službi svojih džematlija.

Svima vam od srca želim hajirli dane Kurban Bajram, moleći dragog Allaha dž.š. za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Da nam ukabuli naše ibadete a posebno kurban! Bajram šerif mubarek!, – poručio je u hutbi Hamza ef. Subašić.

VRHOstali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
» „TAKO SE U BOSNI PJEVA“
21. July 2023 14:46
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif