Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


EMILIJA REDŽEPI, zamjenica premijera Republike Kosovo
SPRIJEČILI SMO SRBIJANSKE POKUŠAJE DA NA KOSOVU INSTALIRAJU SVOJE “KRTICE” PO MODELU KOJIM RAZBIJAJU BOŠNJAKE U SANDŽAKU
Procitaj komentar

Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 24. July 2022. 17:07:44
Bošnjaci.Net objavljuju ekskluzivni interview sa zamjenicom premijera Republike Kosova gospođom Emilijom Redžepi, koja od nevećinskih zajednica obnaša najvišu funkciju u državi Kosovo. Istodobno, ovo je prvi put poslije rata na Kosovu da neko iz bošnjačkog korpusa u Vladi Kosova ovako visoko kotira.

Iskren rad, puna posvećenost, iskustvo
i mudra strategija političkog djelovanja

Bošnjaci.Net: Uvažena zamjenice premijera Republike Kosova, g-đo Redžepi, hvala vam što ste odvojili vremena za čitatelje Bošnjaci.Net. Možete li na početku razgovora reće, ko je zapravo Emilija Redžepi?
Redžepi:
Hvala vama! Uvijek sam bila aktivna i uspješna tokom ostvarivanja nekog zacrtanog cilja, počev od osnovne škole, srednje, fakulteta, pa decenijskog rada u civilnom sektoru, te više od 13 godina u politici. Šira javnost me najbolje prepoznaje po nekim konstantno rukovodećim pozicijama tokom mog cjelokupnog života, kao velikog borca čvrstog karaktera, dosta sam radna i jako teško odustajem od zacrtanog plana. Pošto insistirate na moje podrobnije predstavljanje, isticala sam se počev od odličnog učenika tokom cjelokunog mog školovanja, zatim uvjek nekog predsjednika odjeljenja u osnovnoj i srednjoj školi, malo problematično buntovnog studenta ali naravno sa jakim ocjenama tokom studija. Zatim moje sportske karijere košarkašice u klubu “Bashkimi” u Prizrenu, a potom i po aktivizmu u civilnom sektoru preko NVO-a “Equality” koja se poslije rata na Kosovu bavila teškim temama u našem društvu, od pitanja edukacije, pa emancipacije, diskriminacije i raznim stereotipima oko prava bošnjačke nacionalne zajednice na Kosovu i upotrebe bosanskog jezika kao maternjeg, a sve u cilju bolje afirmacije bošnjačke zajednice u novo Kosovo.


REDŽEPI: Dobar odnos sa svima ali samo uz ravnopravno uvažavanje!

Bošnjaci.Net: Osnivač ste Nove demokratske stranke (NDS), zašto se konkretno zalaže ali i kako ste ostvarili ovaj uspjeh?
Redžepi:
Prije nešto više od jedne decenije, formirali smo Novu demokratsku stranku na čijem sam čelu od njenog osnivanja. U nekoliko mandata bila sam član Parlamenta Kosova, što je za mene i NDS predstavljalo veliku odgovornost tokom zastupanja svog naroda na pravi način. Posebno naglašavam, gradeći dobar odnos sa svima ali samo uz ravnopravno uvažavanje svih naroda. Također obnašala sam dužnosti zamjenice ministra za ekonomski razvoj i energetiku, potom bila ministrica Lokalne samouprave i javne administracije i sada sam Zamjenica Premijera za ljudska prava i pitanja zajednica. Ovo je istovremeno i najveća pozicija koju je neko iz bošnjačke zajednice dobio nakon zadnjeg rata na Kosovu. NDS je bošnjačka stranka i u početku smo djelovali samo u Prizrenu. To je opština sa najvećim brojem Bošnjaka i naša jaka politička baza. Danas imamo aktivne odbore i u drugim sredinama gdje žive Bošnjaci, pa pored poslanice u Parlamentu Kosova zastupljeni smo i u opštinskim skupštinama u Prizrenu i Peći.
REDŽEPI: Jačamo bilateralne kontakte sa bosanskim zvaničnicima, to jest sa bošnjačkim i hrvatskim predstavnicima u Sarajevu. Oni, nažalost, nemoćni se bez pristanka i srpskog predstavnika koji je sve manje koperativan za progres sopstvene države, a samim time negativno nastrojen prema Kosovu. Za sada slabe su šanse ostvariti neki veći uspjeh u izgradnji naših međudržavnih odnosa. Također neki bilateralni sporazum o slobodi kretanja ljudstva, robe, usluga i kapitala bi bio poželjan ali je malo vjerovatan na bilateralnoj ravni.
To u nekim regijskim udruživanjima je nemoguće ostvariti, pošto ove aktuelne inicijative “Open Balkan” i slično su samo “kukavičije jaje” da se tako osujeti dalji tok evroatlantskih integracija, a u korist Srbije koja bi tako daleko od EU-a ostala odana Rusiji, zadržavši i balkansku regiju kao taoce te politike sunovrata. Preostaje nam samo to da se uspostavi i jača neka kakva-takva bilateralna suradnja sa ondašnjim bošnjačkim i kooperativnim hrvatskim kantonima, ili općinskim vlastima, dok sa najvišim instancama za sad nema valjano izvodljive solucije, iako od strane države Kosova postoji otvorena spremnost i volja.
Brojni infrastrukturni, socijalni, kulturni, sportski i drugi projekti u Župi, Podgoru i Peći, a također i Istoku, Mitrovici i drugim sredinama gdje žive pripadnici našeg naroda, kao i valjano zastupanje nacionalnih interesa i prioriteta su rezultirali jakom podrškom od birača i to od samog osnivanja pa sve do danas. Svakako, taj iskren rad, puna posvećenost, iskustvo i mudra strategija političkog djelovanja je učinila da i predstavnici vlasti većinske zajednice u nama prepoznaju dobrog i produktivnog partnera u vlasti.
Inače, ja sam u Vladi zadužena za pitanja nevećinskih naroda i ljudska prava svih građana Kosova. Nacionalni sam koordinator za osobe sa ograničenim sposobnostima, predsjedavam međuinstitucionalnom i međuministarskom grupom za praćenje mnogih zakona. Uložit ću sve svoje kapacitete da što savjesnije i produktivnije odgovorim na izazove i potrebe, prije svega pripadnika nevećinskih zajednica a potom i svih građana moje države. Već imam ostvarenih rezultata i ispravljam greške i propuste koje su za sobom ostavili prethodnici u vlasti.

Sama moja pojava pokazuje prisustvo
bošnjačkog identiteta sa velikim uvažavanjem

Bošnjaci.Net: Čime je profitirala bošnjačka zajednica na Kosovu vašim djelovanjem sa ove visokorangirane pozicije?
Redžepi:
Od naše zajednice smo podržani kao dokazano uspješan politički subjekat, a ta produktivnost za dobrobit svih naroda na Kosovu ne izostaje ni sada. Benefiti našeg sudjelovanja u Vladi i vlasti uopšte, odražavaju se na svim poljima još intenzivnije i kvalitetnije kroz moje veliko državno angažovanje sa svim ambasadorima i visokim predstavnicima međunarodnih organizacija, kako u zemlji a tako i širom svijeta. Sama moja pojava pokazuje prisustvo bošnjačkog identiteta svuda sa velikim uvažavanjem, pa koristim i ovu priliku da se svima koji su mi čestitali i pružaju podršku još jednom javno zahvalim. Većina njih je rekla ‘Emilija, zaslužila si ovo mjesto, poslije toliko godina svoje političke borbe’, a što mi dodatno daje snagu da nastavim sa još većim tempom, a posebno sada sa našom novom Vladom gdje imamo apsolutnu podršku premijera Albina Kurtija. U kabinetu premijera imamo političkog savjetnika, Merdžana Osmani, imamo i zamjenika ministra Lokalne samouprave, Avdulaha Ɖeševića, te imamo savjetnike ministara u resorima koje smatramo bitnim za našu zajednicu poput Obrazovanja, Poljoprivrede i td.


REDŽEPI: U Vladi zadužena za pitanja nevećinskih naroda i ljudska prava svih građana Kosova. Nacionalni sam koordinator za osobe sa ograničenim sposobnostima, predsjedavam međuinstitucionalnom i međuministarskom grupom za praćenje mnogih zakona. Uložit ću sve svoje kapacitete da što savjesnije i produktivnije odgovorim na izazove i potrebe, prije svega pripadnika nevećinskih zajednica a potom i svih građana moje države.

Bošnjaci.Net: A kada je riječ o projektima, nerješene decentralizacije, ne dobijene opštine…?
Redžepi:
Što se pak tiče projekata oni su veoma brojni i slobodno mogu reći da su onim ostvarenim kapitalnim projektima na razne načine kao ciljna grupa dotaknuti tj. profitirali svi pripadnici naše zajednice na Kosovu.
Inače, mi Bošnjaci kao treća zajednica po brojnosti koja živi u Republici Kosova, zahvaljujući našim političkim oponentima ostali smo s nerješenim pitanjem decentralizacije, iako smo ispunjavali sve kriterijume za dobijanje tri opštine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, te smo stavili fokus na Lokalnu samoupravu jer je bitna za svakodnevni život građana, a još bitnija u daljem postupku formiranja novih opština. To je naš glavni izazov sa kojim se suočavamo, i ne odustajemo od tog cilja.

Preseljenjem rahm. akademika muftije Muamera Zukorlića, opao je intenzitet saradnje i uzajamnih posjeta sa Sandžakom na zvaničnoj razini

Bošnjaci.Net: Koliko je ujedinjen bošnjački korpus na Kosovu, te kako i na kojim društvenim poljima surađujete sa Bošnjacima Sandžaka, Bosne, Makedonije, Albanije, i onima iz drugih sredina gdje žive Bošnjaci?
Redžepi:
Pa ako izuzmete prirodno međustranačko rivalstvo, mislim da je trenutno stanje dobro jer nema nekog posebnog trvenja zato što su predstojeći izbori daleko. Također, srbijanski pokušaj da i na Kosovu instalira svoje “krtice” po modelu kojim razbija bošnjaštvo u Sandžaku, ovdje je pravovremeno razotkriven i spriječen u prvom pokušaju i to na zadnjim Centralnim izborima 2021. godine.
Međutim, nadležni državni organi treba da prate i preduzmu preventivne mjere i pokažu veću ozbiljnost po tom pitanju. Prema našim saznanjima, postoji saradnja pojedinih naših bošnjačkih partija i inicijativa sa sumnjivim strukturama srbijanskih vlasti i to i dalje traje, jer se tajno viđaju i instruiraju, kako u opštinama Peć i Istok a tako u Prizrenu i Dragašu. Želim da im poručim da ćemo upotrijebiti sva pravna sredstva i nećemo dozvoliti dezavuisanje Bošnjaka i stvaranje bilo kakvih drugih institucija osim zvaničnih kosovskih u mjestima gdje žive pripadnici naše bošnjačke zajednice.

REDŽEPI: Nažalost, sa preseljenjem rahm. akademika muftije Muamera Zukorlića, opao je intenzitet saradnje i uzajamnih posjeta sa Sandžakom na zvaničnoj razini i sada su te relacije isključivo rodbinske i lične, a vidjećemo kako ćemo dalje.

S obzirom da nam predstoji popis stanovništva, a poučeni raznim iskustvima u regionu poput Crne Gore i Makedonije, sigurno ćemo čvrsto stati u odbrani našeg identiteta i ostalih posebnosti i potreba. Naše partnerstvo sa aktuelnom kosovskom vlašću, prije svega Premijerom Albinom Kurtijem i predsjednicom države Vjosom Osmani, je obostrano iskreno i produktivno, a to se odražava kako prema ovdašnjim Bošnjacima tako i naklonošću prema samoj Bosni s kojom su intenzivirane inicijative za poboljšanje međudržavnih odnosa sa akcentom na priznanje.
Nažalost, sa preseljenjem rahm. akademika muftije Muamera Zukorlića, opao je intenzitet saradnje i uzajamnih posjeta sa Sandžakom na zvaničnoj razini i sada su te relacije isključivo rodbinske i lične, a vidjećemo kako ćemo dalje.
Dok sa Bošnjacima u Crnoj Gori i Makedoniji sarađujemo perfektno i u stalnoj smo komunikaciji, te planiramo neke naše zajedničke projekte, eto uskoro ću ih sve pozvati na svečanom otvaranju Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu, a koji će biti mjesto okupljanja svih nas u regionu.

“Open Balkan” su samo “kukavičije jaje”

Bošnjaci.Net: Kako ocjenjujete odnose Bosne i Hercegovine i Kosova, te koje inicijative postoje za poboljšanje suradnje ovih dviju država?
Redžepi:
Jačamo bilateralne kontakte sa bosanskim snagama, to jest sa bošnjačkim i hrvatskim predstavnicima u Sarajevu. Oni, nažalost, nemoćni se bez pristanka i srpskog predstavnika koji je sve manje koperativan za progres sopstvene države, a samim time negativno nastrojen prema Kosovu. Za sada slabe su šanse ostvariti neki veći uspjeh u izgradnji naših međudržavnih odnosa. Također neki bilateralni sporazum o slobodi kretanja ljudstva, robe, usluga i kapitala bi bio poželjan ali je malo vjerovatan na bilateralnoj ravni.
To u nekim regijskim udruživanjima je nemoguće ostvariti, pošto ove aktuelne inicijative “Open Balkan” i slično su samo “kukavičije jaje” da se tako osujeti dalji tok evroatlantskih integracija, a u korist Srbije koja bi tako daleko od EU-a ostala odana Rusiji, zadržavši i balkansku regiju kao taoce te politike sunovrata. Preostaje nam samo to da se uspostavi i jača neka kakva-takva bilateralna suradnja sa ondašnjim bošnjačkim i kooperativnim hrvatskim kantonima, ili općinskim vlastima, dok sa najvišim instancama za sad nema valjano izvodljive solucije, iako od strane države Kosova postoji otvorena spremnost i volja.

Naša država Kosovo je opredijeljena
za evroatlantske integracije

Bošnjaci.Net: Kako gledate na aktuelnu geopolitičku situaciju u regiji i šta je, po vama, politički najpreporučljivije poduzeti, i kako vidite perspektivu zapadnog Balkana u nekom izvjesnom periodu?
Redžepi:
Globalna politika se promijenila, a očigledno da je pripreman domino efekat koji bi počeo sa ruskom okupacijom Ukrajine, pa se onda taj efekat prelio na Balkan sa otcjepljenjem manjeg bh. entiteta u Bosni, a potom moguće i insceniranje “srpske pobune” na sjeveru Kosova kao preteksta za srbijansko interveniranje i preotimanje tog dijela naše zemlje, no na sreću SAD i međunarodna zajednica su prozrele i osujetile taj ruskosrpski plan. U realnim okolnostima kao Vlada radimo najbolje moguće. Već više od godinu dana nemamo niti jednu aferu korupcije, nepotizma, zloupotrebe itd. Isto tako, na Briselskim pregovorima konstantno napredujemo pa iako sve to ide veoma sporo, ali nema ustupaka na štetu države i građana Kosova. Naša država je opredijeljena za evroatlantske integracije, što znači ulazak u NATO preko partnerstva za mir, i članstvo u EU, a na tom putu sad najprije vizna liberalizacija i za Kosovo, a po pitanju viza vjerujem da imamo dobre šanse. Sebe vidimo tu i čim prije punim članstvom u UN kao najvećom globalnom institucijom, a to će donijeti puno boljitka ovom, kroz decenije, napaćenom građanstvu Kosova. Ove inicijative za Zapadni Balkan su samo iskušenje i opasne kao “živo blato” koje bi nas blokiralo u daljem napretku, samo me iznenađuje to da štetnost tih ideja ne uočavaju neki lideri naše regije ali i eminentni evropski političari sa jasnom geopolitičkom vizijom.

REDŽEPI: Radim i na većoj finansijskoj pomoći najugroženijoj kategoriji naše države -, djeci i starim osobama.

Kapitalna ulaganja u svim sredinama gdje žive Bošnjaci

Bošnjaci.Net: Šta su po vama prioriteti Bošnjaka i kojom dinamikom se oni trebaju ostvarivati?
Redžepi:
Bolja zaposlenost naših sposobnih ljudi u institucijama Kosova, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou. Kapitalna ulaganja u svim sredinama gdje žive Bošnjaci, infrastrukturni projekti kao i restauracija postojećih obrazovnih i zdravstvenih ustanova, decentralizacija, dobijanje barem jedne opštine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Isto tako, Vladina podrška projektima koji su adresirani na potrebe očuvanja identiteta, jezika, kulture i tradicije, subvencioniranje naših poljoprivrednika, subvencioniranje naših medija, web portala, podrška lokalnom akademskom osoblju oko otvaranja novih smjerova za naše studente i td. Radim i na većoj finansijskoj pomoći najugroženijoj kategoriji naše države -, djeci i starim osobama. To su osnovni prioriteti i njima se aktivno i veoma uspješno bavimo.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» ALBANSTVO JE VJERA ALBANACA
29. October 2023 14:22
» NE ODMAŽITE NAS O ANTIBOŠNJACI
23. December 2020 15:28
» KOSOVSKA PJESMA O ŠEHER SARAJ'VU
03. December 2020 15:05
» PREVENTIVNE MJERE I NA KOSOVU
12. March 2020 13:11
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif