Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IGK saopćenje povodom izjave pape Franje da je u kanadskim rezidencijalnim školama izvršen genocid
HISTORIJSKO IZVINJENJE I PRIZNANJE GENOCIDA OD STRANE POGLAVARA RIMOKATOLIČKE CRKVE JE JASAN DOKAZ DA BORBA ZA ISTINU I PRAVDU NEMA ALTERNATIVE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. July 2022. 13:07:07
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravlja izjavu poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje koju je dao na kraju posjete Kanadi i u kojoj je priznao da pokušaj eliminacije domorodačke kulture u Kanadi kroz rezidencijalni školski sistem koji je vodila crkva predstavlja kulturološki genocid.

U Kanadi su više od 150 godina postojale škole sa đačkim domovima u kojima je stanovalo više od 150.000 djece. Posljednja takva škola zatvorena je 1996. Djeca domorodačkih roditelja bila su doslovno otimana od porodica, često se pritom koristilo i nasilje. Onda su smještana u pretrpane ustanove koje je finansirala država, gde su ih zlostavljali i gdje im je bilo zabranjeno da koriste svoje jezik. Svrha tog sistema je bila: „Ubiti Indijance u toj deci“. Zapravo to i nisu bile škole. To su bili logori za zarobljenike. Cilj je bila asimilacija đaka.

Kanadska komisija, Truth and Reconciliation Commission, osnovana 2008. godine s ciljem istraživanja istine i pomirenja, tu praksu je nazvala „kulturnim genocidom“. Mnoga djeca nikada se nisu vratila svojim kućama, umrla su zbog toga što su bila zapuštena, zbog raznih bolesti ili su počinili samoubistvo. Njihove porodice često nisu informisane o sudbinama djece.

Kanadska savezna vlada je 1920. godine prestala da vodi evidenciju o broju smrtnih slučajeva, i to nakon što je glavni medicinski stručnjak zadužen za domorodačku populaciju iznio ocjenu da djeca očigledno umiru alarmantnom brzinom.

Komisija za istinu i pomirenje identifikovala je 4.120 djece iz oko 150 škola koja se nestala. Međutim stvarni broj žrtava je znatno veći od 10.000.

Kanadska vlada izvinila se zbog postojanja tih škola, ali za predstavnike domorodačke zajednice to nije dovoljno. Traže se konkretna djela u smislu eliminacije sistematskog rasizma.

Historijsko izvinjenje i priznanje genocida od strane poglavara Rimokatoličke crkve je jasan dokaz da borba za istinu i pravdu nema alternative, da se ta borba isplati. Da istina i pravda na kraju ipak pobjede. Istina o genocidu u Bosni i Hercegovini i pravda za žrtve tog najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi će takođe pobjediti, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

VRHOstali prilozi:
» YUSUF AL-QARADAWI U 96. GODINI PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 26. September 2022 17:09
» KAKO SE NOSE PORODICE 30 GODINA NAKON NESTANKA SVOJIH NAJMILIJIH
Eset Muračević | 26. September 2022 14:53
» TRIDESETA GODIŠNJICA ZATVARANJA LOGORA SUŠICA
Bošnjaci.Net | 26. September 2022 14:04
» DR. ENVER HALILOVIĆ: IDEJA GRAĐANSKE DRŽAVE NE PROIZVODI SUKOBE
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2022 12:56
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif