Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


ODBRANA UKRAJINE TREBA DA BUDE PRIORITET EVROPE
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 31. July 2022. 13:07:41
Mira u Ukrajini nema niti će ga biti dok ruske trupe ne napušte Ukrajinu koju su nasilno okupirali. Ukrajinci u neravnopravnoj borbi pokazuju svu svoju snagu i patriotizam u odbrani svete i jedine domovine. Ruski okupator predvođen svojim diktatorom i oligarhom Putinom, ruši sve pred sobom njemu ništa nije sveto ni država ni kultura ni stradanje i žrtve najmlađih Ukrajinaca. Diktator Putin nije ostvario svoj mračni željeni cilj da pokori i osvoji Ukrajinu, kako bi pokazao svu snagu nekadašnjeg Moskovskog carstva koje želi da obnovi. Naprotiv pokazale su se brojne slabosti armije Rusije, komandnog kadra koji je ,,silom prilika” krenuo i svoj osvajački pohod ali bez velike želje i entizijazma postali su topovsko meso svog diktatora. Ruski udari sprovede se uprkos sporazumu postignutom sa Moskvom prošle nedelje o deblokiranju izvoza ukrajinskih žitarica preko tri luke u oblasti Odese. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je u utorak preko društvenih mreža video koji pokazuje uništene kuće u Zatoki, popularnom ljetovalištu na Crnom moru blizu Odese. ,,Jutro je, obično selo Zatoka. Ljudi su se odmarali i živjeli. Nema baza, nema trupa. Ruski teroristi samo su željeli da pucaju”, napisao je on u komentaru. Južna komanda ukrajinske vojske saopštila je da su izvedeni brojni raketni napadi na jugu Ukrajine sa upotrebom aviona koji dolaze iz pravca Crnog mora. ,,U Odesi su pogođene stambene zgrade u priobalnim kvartovima, nije bilo žrtava prema prvim informacijama”, objavila je vojska u saopštenju preko Fejsbuka. Navodi se da je gađana i lučka infrastruktura u regionu Mikolajeva. Regionalni guverner Mikolajeva Vitali Kim rekao je da je izveden ,,masivan napad” na grad, i objavio video gde se vide brojne eksplozije i crni dim. Napisao je na Telegramu da je pogođen važan infrastrukturni objekat i automobilska kompanija i da prema preliminarnim informacijama nije bilo žrtava. ,,Rakete su takođe ciljale periferiju grada i bilo je pokušaja oštećena lučke infrastrukture.”

Primjer diktatora i oligarha Putina može da nam pokaže svima u Evropi, kako izgleda kada se država podredi pojedincu umjesto da je obrnuto da se pojedinac pa bio i on predsjednik podredi državi. U tom izvođenu mračnih ideja i operacija nad okupacijom Ukrajine, prednjače Putinovi glasnogovornici poput ozloglašenog Sergreja Lavrova. Posljednja promjena plana dogodila se 20. jula, kada je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov objavio da su se teritorijalne ambicije Kremlja u Ukrajini proširile izvan regije istočnog Donbasa, kako bi uključile južne i centralne regije Zaporožja i Hersona. Obje regije djelimično su okupirale ruske trupe od početka rata, iako su ukrajinske snage ugrožavale ruske odbrambene linije u Hersonu. ,,Sada je geografija drugačija”, rekao je Lavrov. ,,To nisu samo (Donjeck) i (Lugansk), to su Herson, Zaporožje i brojne druge teritorije. Taj proces je u toku, dosljedan i uporan. ” izjavio je Lvrovo. Zapravo ovim činom Lavrov pokazuje svoje imperijalne pretenzije u šablonskom principu koji uvjek primjenuju diktatori ,,novog doba a starih vremena.”Iako većina građana Rusije ne želi rat ili je protiv njega u zemlji kojoj vladaju jaka cenzura štampe, policijske represije, tajnih službi svaki vid protesta je gotovo nemoguć.

Sadašnja Evropa koja je primila milione izbjeglica, dala različite vidove pomoći ne treba da prestane ili posustane već da još više podrži Ukrajini. U ovoj nepravednoj borbi ovo nije borba protiv Rusije ovo je odbrana Ukrajine. Zapad u svemu mora da je odlučnji i uporniji jer Ukrajina danas svojim primjerom brani Evropi od nečeg što može ali i već ima dalekosežne posljedice na mapi Evrope. Medijska priča o Ukrajini ne treba da stane jer se Ukrajina ne dešava samo Ukrajini, Ukrajina se dešava svima nama posebno nama na Zapadnom Balkanu, jer očigledno da nisu izvučene pouke iz II Svjeckog rata ali ni onog nastalog raspadom Jugoslavije. I danas smo duboko podijeljeni po mnogim stavovima i pitanjima. Ali ako pođete od jednostavne činjenice da je Rusija ta koja je agresor i okupator a ne Ukrajina onda su stvari na političkoj mapi više nego jasne. Teško je kada izgubite svoj dom, grobove predaka svoje ime, teško je kada ginu vaši najbliži kada ono što su generacije stvarale nestaje u prahu i pepelu krvi i suzama. Evropa pored jasno i glasno izraženog stava prema Rusiji ma koliko da je teško treba zajedničkim snagama da pojača podršku koju Ukrajina kao stara slovenska država zaslužuje. Ne smijemo sebi dozvoliti da Evropa bude taoc politike jednog režima koji ima samo jedan cilj da obnovi Moskovsko carstvo, prijetnja nuklearnim oružjem i zveckanjem istim ne smijemo generacijama ostaviti u nasljeđe dovoljno su patili narodi Evrope da bi im se opet ponovile tragične posljedice II Svjetskog rata i mnogih drugih ratova i ratišta. Treba Evropa da obuzda jahača apokalipse Putina jer reći ne Putinu znači reći ne fašizmu u XXI vijeku sve drugo su samo žestoke manipulacije iza kojih stoje mračna ideologija posljednjeg diktatora iz Kremlja (nadajmo se).

VRHOstali prilozi:
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» RAZMIŠLJANJE JEDNOG LEGITIMNOG BOŠNJAKA: „DRUGA FAZA GENOCIDA NAD BOSNOM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2022 12:05
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
Šemso Agović | 18. November 2022 13:56
» UKRAJINSKA POBJEDA U HERSONU POČETAK KRAJA PUTINA
Božidar Proročić | 16. November 2022 16:49
» (NE)POLITIKA KAO UDRUŽENI OSVETNIČKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2022 17:32
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2022 16:19
» CRNI KVADRAT NA CRNOJ PODLOZI
Dr. Sead Alić | 12. November 2022 14:48
» SILNIKE NA OVOM SVIJETU ČEKA PONIŽENJE...
Sead Zubanović | 11. November 2022 14:56
» BH. HRVATI "ZAKOPAVAJU" I SAMI SEBE I HRVATSKU
Nada Starijaš Al Issa | 07. November 2022 20:26
» HAJKA NA ALKALAJA
Zijad Bećirević | 07. November 2022 15:10
Ostali prilozi istog autora:
» POHLEPA I PUČISTI
04. November 2022 14:02
» RUSKA DOGMA NAD UKRAJINOM
10. September 2022 15:40
» FAŠIZAM IMA SVOJE IME
31. August 2022 19:22
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif