Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


MUFTIJA ADILOVIĆ NA IGMANU: DANAS TREBAMO BRANITI SVOJ NAROD I DOMOVINU DRUGAČIJIM METODAMA I SREDSTVIMA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 07. August 2022. 08:08:31
SARAJEVO, 5. AUGUST 2022. (MINA) - I danas trebamo braniti svoj narod i domovinu, samo drugačijm metodama i sredstvima, koja odgovaraju današnjoj situaciji - naglasio je danas na Igmanu muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Muftija Adilović je održao hutbu u okviru vjerskog dijela programa manifestacije “Dani odbrane Bosne i Hercegovine - Igman 2022.”, te tom prilikom ukazao da smo u današnje vrijeme svjedoci “novim nasrtajima na suverenitet naše domovine, a samim time i na opstanak našeg naroda”.

“Danas su na sceni druge metode, ali ciljevi su isti, kao i u periodu nedavne agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine, jer bi to značilo i nestanak našeg naroda”, poručio je muftija Adilović.

Istaknuo je da je potrebno da svi uradimo što možemo kako bi Bosna i Hercegovina bila stabilna i prosperitetna.

“Pri tome, oslanjajmo se prvo na Gospodara svjetova, zatim na naše vlastite snage, a tek onda na pomoć drugih. Naša domovina ima sve potencijale za to: prirodne resurse, kvalitetne kadrove i dokazane patriote. Na nama je samo da zajednički i iskreno radimo na ostvarivanju boljitka za sve njene građane i da ustrajemo u tome”, kazao je muftija.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Adilović je podsjetio da je u augustu 1993. godine na Igmanu zaustavljena agresorska ofanziva i spriječen pokušaj da glavni grad padne u potpuno okruženje i blokadu, dodavši da je zbog toga “ovo mjesto i vrijeme prava prilika da se prisjetimo i analiziramo tu opasnost, ali i ostale opasnosti koje su ugrožavale i ugrožavaju opstanak našeg naroda, vjere i domovine.”

“Naime, povijest nam svjedoči da se u posljednja tri stoljeća Bošnjaci muslimani protjeruju sa svojih ognjišta i da se kontinuirano smanjuje prostor na kojem oni žive. Historija bilježi deset velikih pokušaja uništenja i nestanka Bošnjaka i Bosne, od kojih je posljednji i na međunarodnim sudovima, makar u jednom dijelu, okarakterisan genocidom. Ako se taj proces nastavi, onda će velikodržavnički projekti i sa istoka i sa zapada dovršiti svoje davno započete zločinačke planove, a Bosna i Bošnjaci će – ne dao Bog – nestati! Nažalost, ovo je ozbiljna i realna opasnost, koje samo naivni ljudi nisu svjesni i ne vide je. A ne zaboravimo, da smo svoju naivnost, nažalost, mnogo puta skupo plaćali”, naglasio je muftija.

Ocijenio je da je sada vrijeme da se zaustavi sužavanje teritorije na kojoj Bošnjaci žive, te da se preokrene proces, odnosno, da se Bošnjaci vraćaju tamo odakle su protjerani.

"Konačno je vrijeme da uspostavimo normalnu, savremenu državu, u kojoj će svi imati jednaka prava i u kojoj niko neće biti ugrožen. To možemo postići sljedećim metodama: ozbiljinim proučavanjem naše povijesti i uzimanjem pouka iz nje, podizanjem svijesti kod našeg naroda o tome ko smo, šta smo, kakvo nam je stanje i šta nam je činiti za sretniju budućnost naše djece, većim međusobnim poštivanjem, zajedničkim radom na ostvarenju interesa našeg naroda i države, odbacivanjem podjela koje slabe našu snagu i koje nas navode da radimo jedni protiv drugih, iskorjenjivanjem korupcije i nezasluženih privilegija, te uspostavljanjem pravde u svim segmentima našeg društva, koliko god je to moguće”, naveo je muftija.

Dodao je da je potrebna i snažnija vjera i život u skladu sa principima vjere.

“Naša vjera je univerzalna i plemenita, ona nas uči onome što je dobro i pozitivno u svim segmentima našeg života, ali nas ona uči i tome da nije dovoljno samo deklarativno se izjasniti kao vjernik, nego je neophodno živjeti tu vjeru i primjenjivati njene principe u svim situacijama. To je put ka popravljanju našeg stanja, to je put stabilizacije prilika u našoj državi, to je put sigurnije budućnosti generacija koje dolaze iza nas i to je put naše sreće na oba svijeta”, kazao je muftija.
Dodao ke i da islam muslimane uči da se ne uzdaju u pomoć drugih ljudi, organizacija i država, nego da se prije svega oslanjaju na vlastite snage.

“U tom smislu, naša vjera traži od nas da imamo potpuno povjerenje u Allahovu svemoć i sudbinu, da živimo u skladu sa Njegovim propisima i da se oslanjamo na Njegovu pomoć. Nju smo doživjeli u nedavnoj agresiji na našu domovinu, kada nismo bili ni svjesni kakvo će se zlo na nas sručiti, kada skoro nikako nismo bili spremni odgovoriti na agresiju i kada, dunjalučkim mjerilima gledano, nismo imali skoro nikakve šanse na opstanak. Zahvaljujući Božijoj pomoći, desilo se čudo bosanskog otpora, gdje smo uspjeli izvojevati značajne pobjede i opstati kao narod, te sačuvati našu domovinu u stanju u kakvom je danas”, naglasio je muftija Adilović.

Na kraju je pozvao prisutne da ne zaboravljaju pobjede, da iz njih uzimaju poruke te da s ponosom o njima pričaju djeci.

VRHOstali prilozi:
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
» DŽAFEROVIĆ: NAKON EMBARGA DOŠAO JE GENOCID
Anadolu Agency (AA) | 22. September 2022 13:57
» ŠEFIK DŽAFEROVIĆ NA ZASJEDANJU GENERALNE SKUPŠTINE UN-A
Bošnjaci.Net | 20. September 2022 18:19
» MINISTRICA TURKOVIĆ POSJETILA BOSANKU KUĆU U BIRMINGAMU
Bošnjaci.Net | 20. September 2022 16:23
» UDRUŽENJE ILMIJJE OBILJEŽAVA 110. GODIŠNJICU
MINA | 20. September 2022 14:05
Ostali prilozi istog autora:
» ITALIJA: FORMIRANJE DŽEMATA U MILANU
04. September 2022 13:24
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif