Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Akademik dr. Suad Kurtćehajić objasnio Schmidtu kako da provodi Dejton
DRŽAVA BOSNA I HERCEGOVINA MORA PREUZETI SVA ONA PITANJA POTREBNA DA SE OČUVA NJEN SUVERENITET, TERITORIJALNI INTEGRITET, POLITIČKA NEZAVISNOST I MEĐUNARODNO-PRAVNI SUBJEKTIVITET
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 19. August 2022. 11:08:52
Akademik dr. Suad Kurtćehajić, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu i predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" u jednom TV duelu 2014. održao je istinsku lekciju tadašnjem visokom predstavniku Valentinu Inzku u tumačenju onoga za šta je upravo Inzko bio zadužen - Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nepunih osam godina kasnije, Kurtćehajić je prvi put čas iz Dejtona, i to kroz razgovor za portal Bosnainfo, održao aktuelnom visokom predstavniku Christianu Schmidtu, kome je, kao i Inzku, također objasnio koliko snažno “oružje” ima u svojim rukama u vidu “Bonskih ovlaštenja”, kojima u potpunosti može stabilizovati situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na početku razgovora za naš portal, akademik je kratko prokomentarisao jučerašnji izrevoltirani istup Schmidta u Goraždu, gdje je, između ostalog, poručio da mu je svega preko glave.

Kurtćehajić smatra da je njegovo takvo ponašanje rezultat nezadovoljstva i gnjeva koji mu se akumulirao od trenutka kada je preuzeo funkciju visokog predstavnika pa do dana današnjeg.

– Jeste to bilo nediplomatski, ali često se i diplomatama zna desiti da izađu iz tog okvira u okviru kojeg su naučili da se strogo drže, – kaže Kurtćehajić.

“Dejton 2” ili dodatne nadležnosti

Naš sagovornik ističe kako je zapazio Schmidtove riječi da nikakav “Dejton 2” ne dolazi u obzir, te je iznio svoje mišljenje da postoje samo dva puta kojima se BiH može kretati i na kraju izvojevati sopstvenu pobjedu kao država.

– Prvi put je baš ono što on ne dozvoljava, a to je nova međunarodna konferencija, nazovite to “Dejton 2” ili kako god hoćete. A drugi put je korištenje odredbe Ustava BiH o dodatnim nadležnostima, – pojašnjava Kurtćehajić.

Ocjenjuje da je u Dejtonu napravljena velika greška, jer nakon svega što se dogodilo u BiH, činjenice da su u njoj počinjeni strašni zločini, koji su na kraju rezultirali i genocidom Srebrenici, koji je počinila Vojska Republike Srpske, naša država dobija entitet nazvan Republika Srpska, čime je očigledno da je počinjeni genocid nagrađen.

– Jedna takva greška koja je napravljena u Dejtonu je toliko velika, da se ne može očekivati da se ona olako popravi nekim drugim sredstvima. Način na koji je BiH ustrojena je pogrešan. Dejton je zaista zaustavio sukobe u BiH, ali je bio katastrofalno rješenje, – potcrtava Kurtćehajić.

Napominje kako se stalno najbrojnijem narodu u BiH – Bošnjacima, potcrtava da se trebaju uklopiti u okviru Dejtona.

– Mi danas, i 27 godina nakon Dejtona, imamo dvije velikodržavne koncepcije oličene u politikama Milorada Dodika i Dragana Čovića, i nije se popustilo. Ne treba nikada zaboraviti da je Franjo Tuđman od Herceg-Bosne odustao samo zbog toga što su ga Amerikanci suočili s time da, ako u BiH želi imati treći entitet, morao bi Srbima ponuditi isto rješenje i u Hrvatskoj, – rekao je Kurtćehajić.

Ozbiljan apel Schmidtu

Upravo iz razloga što je Dejton katastrofalno rješenje za BiH, ocijenio je krajnje neprihvatljivom Schmidtovu priču da nema govora o novoj međunarodnoj konferenciji o BiH. A u tom slučaju, naglašava, postoji samo jedna mogućnost da se BiH uveže u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. A tu je neophodno da visoki predstavnik uzme stvari u svoje ruke.

– Ako već neće “Dejton 2”, onda ima samo jedno rješenje, a to je da iskoristi odredbu Ustava BiH o dodatnim nadležnostima, odnosno njen treći dio koji govori da će BiH preuzeti sva ona pitanja potrebna da se očuva njen suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost i međunarodno-pravni subjektivitet, – ponovio je akademik Kurtćehajić Schmidtu isto ono što je i Inzku spočitao u TV duelu 8. septembra 2014. godine.

U tom pogledu se, dodaje profesor, mogu uspostaviti dodatne institucije, te je Schmidtu uputio ozbiljan apel da iskoristi ovu odredbu koja dosad nije korištena na adekvatan način.

– Do sada sve nadležnosti koje su date državi BiH, date su na principu saglasnosti dva entiteta. A vrlo malo je urađeno bez te saglasnosti, evo, recimo, bio je to ovaj Inzkov Zakon o zabrani negiranja genocida. Ali za davanje drugih nadležnosti BiH nije potrebna entitetska saglasnost, dovoljno je samo da visoki predstavnik procijeni šta joj je potrebno da bi očuvala svoj suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost i međunarodno-pravni subjektivitet, – poruka je Kurtćehajića upućena konačnom tumaču civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovim riječima, Schmidt može da i policiju, i obrazovanje, i kulturu, i nauku, i sport, i sve druge nadležnosti koje ocijeni da mogu pomoći BiH da se integriše kao država, prebaci na državni nivo.

– Ponovit ću – ova odredba je slovo Dejtona i, ako se već ne ide na novu međunarodnu konferenciju, jedini je način da se BiH integriše kao država. A sve one koji bi se suprotstavljali ovakvim njegovim odlukama i ne bi ih izvršavali, trebao bi sankcionisati “crvenim kartonom”, – ističe Kurtćehajić, objavio je portal bosnainfo.ba.

VRHOstali prilozi:
» BROJNE DELEGATE ODREDIT ĆE IZVLAČENJE IZ "ŠEŠIRA" I SREĆA
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2022 14:18
» SRBIJA: RIK DODIJELIO MANDATE VIJEĆNICIMA U BNV-U
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2022 14:19
» CHRISTIAN SCHMIDT KAO CRNI ALTER EGO AUSTRO-UGARSKOG CARA FRANJE JOSIPA PRVOGA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. December 2022 18:28
» SAD I EU MORAJU POLITIKU PRILAGODITI SITUACIJI U BIH
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2022 14:42
Ostali prilozi istog autora:
» POKOLJ BOŠNJAKA U ŠAHOVIĆIMA 1924
08. November 2022 15:12
» IZVINITE ŠTO SMO VJEROVALI
07. November 2022 16:46
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif