Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Bander kod Gradačca: 5. godišnjice otvaranja spomen-obilježja borcima Armije RBiH
GRADAČAC: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 22. August 2022. 14:08:13
GRADAČAC, 21. AUGUST 2022. (MINA) - Ono što je naša zemlja bila za naše pretke, to je i za nas, i bit će tako i s našim potomcima, ako Bog da - poručio je danas muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović na obilježavanju 5. godišnjice otvaranja spomen-obilježja borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) na lokalitetu Bandera kod Gradačca.

Muftija Fazlović je tokom programa kojeg su organizirali Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gradačac i Udruženje „Patriotska liga“ Gradačac ocijenio jako važnim da na sjeveru naše domovine postoji jedno ovakvo spomen-obilježje.„Važno nam je da imamo jedno ovakvo svjedočanstvo, da imamo znak, putokaz, da se poruka s ovog mjesta daleko šalje. Ljiljan je svjedok veličine naše domovine i svjedok veličine borbe naših gazija, pripadnika Armije Bosne i Hercegovine“, kazao je muftija Fazlović.

Naglasio je da se ovakvim okupljanjima iskazuje veliku zahvalnost našim šehidima i borcima, te privrženost i poštovanje njihovim porodicama.

„Ovdje su simboli naše domovinu, a naša domovina uokviruje sve naše vrijednosti. Naše vrijednosti su i ono što je naša duhovnost. Ovdje smo vidjeli naše gazije, a važno nam je da smo vidjeli i naše vakife. Ovoj zemlji su uvijek potrebni vakifi, jer se za naše vrijednosti, kako to stoji u Kur’anu, bori i životima i imetcima. A zar naš Gazi Husrev-beg nije bio i gazija i vakif? On je bio posebno ime u našoj povijesti, ali nije jedino. Mnogo je gazija i vakifa naše domovine. Ovaj spomenik će tome trajno svjedočiti“, poručio je muftija Fazlović.


Posebno je zahvalio Medžlisu Gradačac i udruženju "Patriotska liga" Gradačac na istrajnoj brizi o tradicionalnom okupljanju na spomeniku Ljiljan. Ovom prilikom uručio je i vakufname vakifima koji su učestvovali u kupovini zemljišta odmah pored spomen-obilježja Ljiljan, na kojem će se graditi musala za obavljanje namaza.

Današnjem programu prisustvovali su i premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić, premijer Tuzlanskog kantona (TK) Irfan Halilagić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida Mirza Terzo, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gradačac Nusret-ef. Kujraković, general Vahid Karavelić, predstavnici Grada Gradačca, i brojni drugi gosti.


Da Ljiljan ima poseban značaj za stanovnike ovog kraja, ukazao je i federalni premijer Fadil Novalić.

„Ljiljan treba zauvijek čuvati sjećanje i istinu na naš otpor, svima onima koji su htjeli srušiti našu domovinu. Mlade naraštaje smo dužni učiti historiji, hrabrosti naših boraca, i o tome kako se voli domovina. Zato je važno da ovaj prostor upotpunimo i drugim sadržajima, koji će svjedočiti hrabroj odbrani ovog kraja“, poručio je premijer Novalić.

Premijer TK Irfan Halilagić istakao je činjenicu da je Vlada TK na razne načine pomogla izgradnju spomen-obilježja Ljiljan.


„Važno da smo u našu kulturu sjećanja i pamćenja ugradili spomenik kakav je Ljiljan, koji sjeća na najbolje među nama i kojim baštinimo ono što jesmo - poručio je premijer Halilagić, te istakao da je u tom smislu Vlada TK realizirala i mnoge druge projekte, kao što je uvođenje svih činjenica iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu u udžbenike historije.

General Vahid Karavelić je ocijenio da stanje u našoj domovini danas nije dobro, te pozvao na jedinstvo.


„Branio sam Bosnu i ako zatreba opet ću je braniti, kao i svi mi. Stanje danas u Bosni i Hercegovini nije dobro. Oni koji kidišu na našu domovinu čekaju povoljne trenutke, što je opasno. Bio bio zahvalan kada bi naše probosanske politike pronašle veće jedinstvo u nastupu, i moraju ga pronaći. Nemojmo se dijeliti kada je u pitanju Bosna i Hercegovina“, poručio je general Karavelić.

Dovu za domovinu je na kraju današnjeg programa proučio je glavni imam Medžlisa Gradačac Nusret-ef. Kujraković.

VRHOstali prilozi:
» DODIJELJENE NAGRADE "ISNAM TALJIĆ" ZA 2022. GODINU
Preporod.info | 04. December 2022 03:33
» PROGON MUSLIMANA ZBOG NOŠENJA FESA
Muhamed Hodžić | 02. December 2022 13:35
» HRABROST JE BITI ŽENA DANAŠNJEG SELA
Fahra Kurdija | 28. November 2022 19:04
» ZEMLJO MAJKO ZA TOBOM ČEZNEM JAKO
Aziz Hurem | 22. November 2022 16:57
» SUZBIJANJE KRAJNJE DESNIČARSKIH ORGANIZACIJA NA BALKANU
Detektor.ba | 17. November 2022 18:16
» OSMI NOVEMBAR DAN POBJEDE KOJI SLAVI AZERBEJDŽAN
Božidar Proročić | 08. November 2022 14:36
» SREBRENICA NIJE DOGAĐAJ - SREBRENICA JE PROCES
Mensud Alićušić | 24. October 2022 00:01
» „MAMA, KAD ĆE DOĆI BABO?“
Bošnjaci.Net | 18. October 2022 02:06
» BIO ŠARENI, SJECKANI ILI BUREDŽIK, U BOSNI JE BUREK SAMO S MESOM
Anadolu Agency (AA) | 17. October 2022 14:46
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif