Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ARNAUTOVIĆ (CIK): POZIVAM POLITIČKE SUBJEKTE DA VODE FER KAMPANJU I NE KORISTE JEZIK MRŽNJE
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 01. September 2022. 14:09:27
Drugog septembra službeno počinje izborna kampanja za Opće izbore 2022. godine.

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović povodom početka izborne kampanje dao je izjavu u kojoj je, između ostalog, pozvao političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona, da vode fer kampanju i ne koriste jezik mržnje.

- Izborna kampanja je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima. Pozivam sve ovjerene političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona BiH – da predstave svoje programe, da vode fer kampanju, da ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbjegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola - kazao je Arnautović.

Pozvao je birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju, "a posebno mlade jer je za budućnost naše države Bosne i Hercegovine važno da mladi budu uključeni u političke procese". Medije je pozvao da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informiraju javnost o svim pitanjima u vezi s izbornom kampanjom i izbornim procesom, kako je to propisano Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

- Lokalne vlasti podsjećam da su dužne osigurati ravnopravan tretman političkim subjektima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu izborne kampanje.

Koristim priliku da političke subjekte, kandidate i njihove pristalice, ali i zaposlene i angažovane u izbornoj administraciji podsjetim da nije dozvoljeno:

- lažno predstavljanje uime bilo kojeg političkog subjekta;
- uklanjati, prekrivati, uništavati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje;
- nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;
- vršiti bilo kakav pritisak na novinare koji bi im otežao obavljanje posla u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima - naglasio je predsjednik CIK-a.


Posebno je skrenuo pažnju na zabranu korištenje govora mržnje u kampanji, kao i svakog oblika javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge osobne karakteristike ili orijentacije koja potiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

To uključuje i objave i korištenje slika, simbola, audio i video zapisa, SMS poruka, internet komunikacija, društvenih mreža i mobilnih aplikacija ili drugih materijala koji mogu tako djelovati.

- Istovremeno podsjećam i da je nosiocima izvršnih funkcija i mandata zabranjena zloupotreba javnih sredstava. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će imati nultu toleranciju za neprihvatljiva i zakonom zabranjena ponašanja u izbornoj kampanji. Budimo odgovorni za svoje postupke i izgovorenu riječ - izjavio je Arnautović.

Kampanja će trajati do 1. oktobra do 07.00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja. Izbori će biti održani u nedjelju, 2. oktobra.

VRHOstali prilozi:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Bošnjaci.Net | 28. September 2023 16:43
» ODRŽANA 31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 18:36
» U KRAGUJEVCU DOKTORIRAO MEDO Š. GUTIĆ
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 15:43
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Akademik dr. Ferid Muhić | 27. September 2023 15:13
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif