Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


RAMIĆ: ISLAMSKA ZAJEDNICA IMA OBAVEZU DA UKAZUJE NA PROBLEME U DRUŠTVU
Procitaj komentar

Autor: Preporod.info
Objavljeno: 05. September 2022. 03:09:28
Uvažavajući prijedlog organizacija i zajednica u BiH i dijaspori Udruženje "Žena žrtava rata" imenovalo je profesora Emira Ramića za ambasadora Kulture sjećanja istine i pravde u Bosni i Hercegovini.

Ramić je više od 20 godina angažiran u borbi za istinu, pravdu, kulturu sjećanja, za bolju BiH, za lobiranje i prezentaciju najboljih bosanskohercegovačkih vrijednosti, a posebno se ističe njegova aktivnost za prava silovanih i seksualno zlostavljanih žena i muškaraca u vrijeme agresije.

U intervjuu za Preporod.info Ramić se osvrnuo na titulu ambasadora koju je dobio, kazavši da će se njegov radi I dalje bazirati na "glasu istine i pravde".

- Nadam se da ću u ovoj bitnoj počasnoj ulozi putem Instituta za istraživanje genocida Kanada uspjeti još više poticati glas istine i pravde u svijetu o najvećim zločinima poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, agresiji na RBiH i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka. Posebno ću se angažovati na osnaživanju, obrazovanju i efikasnom uključivanju budućih, mladih generacija u institucionalizaciju kulture sjećanja. Borba za istinu i pravdu je osnova našeg postojanja, i za nju se vrijedi boriti, - kazao je Ramić.

Budućim generacijama široko je trasirao puteve progresa, posebno na planu priznanja i emancipacije Bosne i Bošnjaštva.

Preporod.info: Do sada ste ukazivali na brojna pitanja kojim se prodire u suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Kako vidite trenutnu situaciju u BiH? Po Vama, šta treba mijenjati?

Ramić: Agresija i genocid u BiH su bili, jesu i bit će još dugo strašna kušnja za načela upisana u Povelju Ujedinjenih nacija. Agresija i genocid u BiH su pokazala da su ljudska prava kršena i ugrožena, te da ne postoje adekvatni mehanizmi za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjene nacije su prihvatile stajalište da su ljudska prava univerzalna vrijednost i nisu uslovljena nacionalnom, vjerskom ili nekom drugom pripadnošću.

Ustavni i pravni poredak BiH je ozbiljno ugrožen. Suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost, međunarodni pravni subjektivitet BiH je ozbiljno doveden u pitanje. Mir i stabilnost su najugroženiji od završetka agresije, genocida i potpisivanja Dejtonskog sporazuma. BiH je Dejtonskim mirovnim sporazumom, radi zaustavljanja agresije, dobila entitet za kojeg je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da je počinio genocid nad Bošnjacima. BiH nije integrirana u Evropsku Uniju i Sjevernoatlanski savez zato što se ne može dogovoriti s politikom koja je planirala i izvela agresiju i genocid.

Da bi BiH bilo bolje, njeni narodi i građani trebaju biti gospodari svoje volje, a sluge svoje savjesti. Jer nikad i ništa ne izaziva veću pobunu od nepravde. A nepravda je antibosanska koalicija koja radi protiv države, antibosanska diplomatija koja radi protiv sopstvene države, negiranje sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH, veličanje i slavljenje presuđenih ratnih zločinaca, uspostavljanje kulture zaborava umjesto kulture sjećanja. Sva druga zla koja BiH trpi nisu ništa prema ovom.

BiH se ne treba oslanjati na međunarodnu zajednicu. Zajedničkim djelovanjem probosanskih političkih, akademskih i struktura iz sve jače i organizovanije dijaspore trebamo ponuditi inertnoj međunarodnoj zajednici vlastitu, bosanskohercegovačku strategiju o budućnosti države. A poslije toga zajedno sa međunarodnom zajednicom izabrati najbolji i najefikasniji alat za realizaciju strategije. Ne pitajte šta BiH može da učini za vas - pitajte šta vi možete da učinite za vašu BiH. Zato pozivam sve Bosance i Hercegovce koji vole svoju jednu i jedinu domovinu i koji se ponose njenom hiljadugodišnjom tradicijom da se okupe oko riječi BiH. Ma gdje bili svjedočimo BiH kao državu, teritoriju, zemlju kao uzvišeno mjesto zajedničke sudbine bh. ljudi, žena i djece.

U BiH međunarodna zajednica je izgubila sebe. Ista ta zajednica koja je u agresiji izdala BiH i svojom neaktivnošću dozvolila genocid sada u teškim trenucima ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprotstavi teškim napadima i negiranju države BiH, jer time se ne brani samo jedna velika evropska država i civilizacija, već i cijela međunarodna zajednica.

Preporod.info: Koliko je važno Bošnjačko jedinstvo u momentima kada se vodi najvažnije pitanje u BiH, izmjena Izbornog zakona?

Ramić: Bošnjaci kao jedini narod u Evropi koji je u modernom dobu preživio agresije i genocide, danas, 30 godina poslije su izloženi nedopustivoj diskriminaciji kako u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, tako i u dijelovima BiH u kojima vlada HDZ. U takvim okolnostima bošnjačko jedinstvo nema alternativu. Po meni bošnjačko jedinstvo treba graditi jedinstvenim bošnjačkim glasom u odbrani države BiH bez koje nema bošnjačkog naroda. Naravno važno je i braniti i jačati bošnjačku historiju, tradiciju, kulturu, bosanski jezik.

Bošnjačko jedinstvo je poštivanje države BiH, poštivanje bošnjačke tradicije, kulture, historije, duhovnosti i bosanskog jezika, poštovanje komšija. Tako ćemo sretno živjeti u našoj zajedničkoj BiH. To je bošnjačko običajno pravo na kome se zasniva bošnjačko jedinstvo. Istina i pravda jedino čine Bošnjake slobodnim. One na žalost još nisu dopustiva u uvjetima nekažnjenosti zločinaca.

Sloboda savjesti treba biti prvo bošnjačko oslobođeno područje iz koga se rađa znanje o vlastitoj bošnjačkoj bitnosti i samobitnosti, koji će tvoriti uvjete za bošnjačko pamćenje i na tom temelju učvrstiti bošnjačko samopouzdanje kao okosnicu snage za dostojanstveniji život u nacionalnoj nezavisnosti i slobodi u okvirima multidimenzionalne BiH.

Preporod.info: Ono što se da zapaziti jeste da kada Islamska zajednica ukaže na neki problem optužuje se za bošnjački nacionalizam, dok s druge strane da kada se Bošnjaci zalažu za građansku državu, onda ih optužuju da žele stvoriti unitarnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj žele da dominiraju nad druga dva konstitutivna naroda? Kako na to gledate, na takve optužbe?

Ramić: Islamska zajednica za Bošnjake ima bitnu društvenu i duhovnu misiju od ogromnog značenja.

Islamska zajednica sjedinjuju redove, čisti duše, budi srca i umove, rješava probleme. U njoj se manifestira snaga i jedinstvo, pročišćava duša, popravlja moral, ojačava veza pomaganja među ljudima.

Islamska zajednica je impresivni prizor jedinstva riječi, ciljeva i potpomaganja u borbi za bolju sadašnjost i budućnost u cilju jačanja bošnjačkog jedinstva. Bošnjačko biće je kritički oblikovano duhovnošću i spiritualnošću islama. Islam nije ugrozio već precizirao i definisao nacionalni identitet Bošnjaka. Islam nije denacionalizirajući bošnjački faktor.

Insistiranja na deislamizaciji Bošnjaka ne vode njihovom afirmiranju, nego upravo ukidanju. Duhovna snaga Bošnjaka je proizašla iz islama i ona se mora posebno graditi u dijaspori, gdje Bošnjacima prijeti asimilacija, gdje je islam brana toj asimilaciji, gdje zahvaljujući islamu Bošnjaci postaju omeđeni tolerancijom na osnovu koje se mogu prihvatiti svi pozitivni elementi integracije u zapadna društva.

Zbog svega navedenog Islamska zajednica treba ukazivati na ne samo vjerske, već i društvene probleme. To nije nikakav bošnjački nacionalizam, već ukazivanje bitne bošnjačke institucije na probleme u društvu koje treba rješavati.

Bošnjaci se trebaju boriti za građansku BiH. Nije to nikakav unitarizam. To je jedini društveni i državni okvir unutar koga može egzistirati Ideja Bosne i Bosanski duh kao svojevrsni bosanskohercegovački odgovor na prihvatanje, priznavanje, tolerisanje drugog i drugačijeg. Građanska BiH nikako ne negira kolektivna etnička prava i slobode. Zapravo građanska BiH ta prava još više čuva i jača. (A.N./Preporod.info)

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif