Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


ZAVRŠENA 45. PLAVSKA KULTURNA JESEN I 20. LIKOVNA KOLONIJA
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 08. September 2022. 18:09:04
U Plavu je od 2-6. septembra održana tradicionalna 45. Plavska kulturna jesen i jubilarna 20. Likovna kolonija uz brojna imena iz svijeta kulture, likovne i književne umjetnosti predstavnike javnog, i kulturnog života pokazalo se kako kulturna prizma povezuje, spaja i jača veze među predstavnicima sa prostora Zapadnog Balkana.

Od razgovora sa Balšom Brkovićem, istaknutimm piscem, književnim i pozorišnim kritičarem, preko promocije izabranih djela Avda Međedovića Homera sa Obrova o čijem stvaralaštvu su govorili pisci: Kemal Musić, Sead Husić i Aleksandar Čogurić do druženja dječijih pisaca Nataša Žuric, Slobodan-Zoran Obradović Joličić Rajko sa učenicima; SMŠ "Bećo Bašić”; OŠ "Hajro Šahmanović”, OŠ "Petar Dedović”; izložbe radova umjetnika sa dvadeste jubilarne kolonije i to: Bojana Vušurović, Kaltrina Hoti, Žarko Plavšić MNE, Hiba Alajbegović-Mustafić BiH, Milena Radivojević SRB i Bojana Artinovska SM. Pa sve do dodjele diploma i nagrada sa likovnog i literalnog konkursa "Otvorena vrata zavičaja” za učenike.

Centralno veče upriličeno je sa istaknutim poslenicima kulture piscima i pjesnicima i to: Obrad Nenezić, Nataša Žurić, Kaltrina Hoti, Božidar Proročić, Slobodan-Zoran Obradović, Senadin Pupović, Rajko Joličić i Sulejman-Beća Kujević (MNE), Sead-Beli Husić, Nedžad Ibrahimović i Melida Trvančić (BiH), Ande D. Jankov (SM), Sabile Basha (KS) uz maestralno vođene Centralne večeri moderatora Slađane Bubanja-Merdović.


Vladimir Vlado Knežević, direktor Centra za kulturu "Husein Bašić" Plav

Direktor Centra za kulturu Husein Bašić Vladimir Vlado Knežević je u svojoj pozdravnoj riječi istakao sljedeće:

- "Okupili smo se večeras da na najljepši način obilježimo 45. Plavske Književne susrete i Jubilarnu 20-stu Likovnu koloniju. Plav naš grad mjesto spajanja vjekova i generacija pjesnika i pisaca slikara i umjetnika koji su ostavili neizbrisiv trag na kulturnoj mapi Crne Gore i Evrope. Na obalama Plavskog jezera, u podnožju još magičnjih Prokletija, Visitora i Čakora nastala su neka od najljepših priča i djela inspirisanih rodnim krajem. Ćamil Sijarić je jednom zapisao: ,,Tamo đe se teško živi-lijepo se govori i piše.”

Plavski književni susreti osnovani su 1976. godine od tada pa do danas oni predstavljaju nakon Ratkovićevih večeri poezije jednu od najznačajnjih manifestacija na prostorima Crne Gore ali i Zapadnog Balkana. Plavski Književni susreti predstavljau spoj kulturne prizme koju su zajedno decenijama gradili: Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, Srbi i svi drugi na ovim prostorima koji su živjeli i poštovali kulturu i multikulturu. U prethodnom periodu nastojao sam da Plavske Književne susrete i Likovnu koloniju uzdignem na što veći i kvalitetnji nivo. To nije bilo lako, ali čini mi se da smo uspjeli u našoj misiji koja često liči na put Prometeja. Ponosan sam na grad Plav na moje sugrađane što su i mene i našu zajedničku ustanovu podržali na tom putu. Nije bilo lako i neće nikada ni biti, ali sam siguran da ćemo istrajati i sačuvati ono što su nam preci ostavili u nasljeđe a to je ta lijepa pisana riječ kao trajni ornament arabeski koja se zove Plavski Književni susreti".


Plavski načelnik Nihad Canović uručuje nagrade
učenicima osnovnih i srednjih škola na centralnoj večeri

Predsjednik opštine Plav Nihad Canović, koji je polaznicima osnovnih škola uručio nagrade sa likovnog i literalgog konkursa na Centralnoj večeri, nakon što je pozdavio građane, poslenike javnog i kulturnog života istakao je sljedeće:

- "Naš Plav je uvjek predstavljao mjesto okupljanja brojnig generacija onih kojima je pisana riječ i kičica bila najljepši reprezent. U Plavu se uvjek dolazilo i iz Plava su otišla u daleki svijet brojna imena onih pjesnika i pisaca ali i slikara zbog kojih se danas ponosimo i koji su doprinijeli građenju kulture i multikulture ali i pronijeli slavu ovih prostora. Siguran sam da će i narednim godinama i decenijama Plav biti jedna od najljepših kulturnih Prijestonica na mapi Evrope ali i svijeta".

Mnogi pjesnici i likovni umjetnici na Centralnoj večeri su tokom izvođenja svojih autorskih pjesama istakli kako Plav ima magiju u sebi a mnogi odbljesci sa Plavskog jezera su pretočeni u poeziju i prozu. Nakon uspješno završene Centralne večeri priređeno je tradicionalna večera sa specijalitetima iz plavsko-gusinjskog kraja čime je još jedan put pokazana tradicionalno gostoprimsvo prema svojim gostima.


Pisci i učesnici na Centralnoj večer 45. Plavskih književnih susreta

VRHOstali prilozi:
» O STIHOZBIRCI ŽENA BEZ KIŠOBRANA ANELE FETIĆ
Avlija | 01. February 2023 15:51
» DINA MURIĆ - PJESNIKINJA, ESEJISTA I FILMSKI PRODUCENT
Božidar Proročić | 21. January 2023 13:48
» SAJMA FERATOVIĆ - POEZIJA, STVARALAŠTVO, HUMANITARNI RAD...
Božidar Proročić | 15. January 2023 15:13
» TREBEVIĆ ZA POEZIJU
Said Šteta | 27. December 2022 17:03
» ZAŠTO ČITATI ROMAN “VODENIČAR”?
Bošnjaci.Net | 19. December 2022 12:50
» PRILOZI ZAŠTITI BOSANSKOG JEZIKA
Abdulah Daul | 13. December 2022 13:39
» KATINJSKI MASAKR-ZLOČIN BEZ KAZNE
| 28. November 2022 16:06
» CHICAGO: KONCERT I TRIBINA “GENOCID U EVROPI”
Bošnjaci.Net | 14. November 2022 14:04
» ŽELIMO DA NOVE AUTORE UČINIMO VIDLJIVIM
BMG | 01. November 2022 17:16
» OD ISKONA DO BESKRAJA
Said Šteta | 28. October 2022 14:05
» MINKA
Said Šteta | 22. October 2022 13:05
» NEPRAVEDNA CAREVINA JE CRNA RUPA KOJA GUTA SVAKU SVJETLOST KOJA SE UKAŽE
Smaila Balić Rahmanović | 18. October 2022 18:16
» NAJBOLJI LITERARNI RADOVI NAGRAĐENI KNJIŽEVNOM NAGRADOM “ISNAM TALJIĆ”
Dr. Fahira Fejzić Čengić | 13. October 2022 13:31
Ostali prilozi istog autora:
» ZERIN MURIĆ
27. January 2023 20:33
» RUSKI SUMRAK U UKRAJINI
23. January 2023 19:06
» RUSKI ZLOČINI NAD UKRAJINOM
16. January 2023 18:09
» RUSKI KRAH U UKRAJINI
28. December 2022 14:07
» DESET MJESECI RATA U UKRAJINI
23. December 2022 15:56
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif