Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


MIZ USTIKOLINA: SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAĐENA DŽAMIJA U ZEBINOJ ŠUMI
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 11. September 2022. 17:09:54
USTIKOLINA, 11. SEPTEMBAR 2022. (MINA) - U prisustvu velikog broja vjernika danas je u Zebinoj šumi, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Ustikolina, svečano otvorena novoizgrađena džamija.
Ovo je osmo otvorenje vjerskih objekata ovog ljeta na području Muftiluka goraždanskog, a četvrto na području MIZ Ustikolina. Danas otvorenu džamiju svojim prilozima izgradili su brojni vakifi i donatori, predvođeni hadži Šaćirom Buljubašićem i njegovom porodicom.


U svojstvu izaslanika reisul-uleme otvorenju džamije prisustvovao je Edhem-ef. Čamdžić, koji je, prenoseći selame vrhovnog poglavara Islamske zajednice naglasio važnost institucije reisul-uleme, posebno u vrijeme kada nedostojni daju sebi za pravo da reisul-ulemi drže lekcije.
„Naše zajedništvo je naša snage, naše džamije su naš smiraj, a naša je obaveza čuvati džamije, održavati ih i uljepšavati našim prisistvom u njima“, kazao je ef. Čamdžić.

Čestitajući svima na učešću u izgradnji džamije on je, proglasivši ovu Božiju kuću vakufom Islamske zajednice, uručio ključeve hadži Šaćiru i Ifet-ef. Buljubašiću koji su zvanično otvorili džamiju u Zebinoj šumi.


Muftija Pitić je ovom prilikom istakao kako je današnji dan poseban na puno načina, jer se danas zatvara ciklus svečanih otvorenja džamija, mesdžida i musalla na području Muftijstva goraždanskog.
„Izgradili smo ih po odredbi Gospodara svjetova uz Njegovu dozvolu i dopuštenje i uz čista vjernička srca dobrih Bošnjaka, koji su prepoznali u svakom od tih projekata mogućnost da sebi na ovom i budućem svijetu, učine dobro. Dozvolite da na zatvaranju ovog ciklusa, zahvalim dragom Bogu i svim ljudima, Bogu dragom što nam je dao priliku da se bavimo dobrom i činimo dobro i budemo korisni, ljudima koji su nam pomogli da, bivajući korisni, uzdižemo sebe podižući naše džamije“, poručio je muftija goraždanski.

Muftija je čestitao Medžlisu Ustikolina na izvanrednim rezultatima i najavio nove projekte na ovom području.


Hadži Šaćiru Buljubašiću koji je svečano otvorio džamiju, te njegovoj supruzi hadži Diki, muftija goraždanski je uručio i poseban poklon pripremljen za ovu priliku.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Građevinskog odbora (GO) Redžo Bašić podsjetio je da je ideja o izgradnji džamije stara više od 15 godina, te da je kamen-temeljac postavljen u julu 2011. godine.
- Visina munare je 40 aršina, u trajni spomen na naših 40 šehida posljednjeg rata koji su položili živote braneći Zebinu šumu, Osanicu i na drugim goraždanskim linijama odbrane, preko Treskavice do sarajevskih ratišta. Otvaranje džamije u Zebinoj šumi svjedoči da su ove generacije nakon više od 500 godina čuvanja i prenošenja imana sa koljena na koljeno, odabrane od uzvišenog Allaha da izgrade ovaj prelijepi objekat koji ostaje u emanet našim potomcima, da nastave našim stopama i da budu bolji od nas, neizmjerno hvala svima koji su podržali izgradnju ove džamije - kazao je Bašić.
Glavni imam Medžlisa IZ Ustikolina Edib ef. Efendić naglasio je da je u 2022. godini ovo četvrto otvorenje vjerskih objekata na području Medžlisa, nakon otvorenja musalle na Presjeci, mesdžida u Rodijelju, te džamije na Cvilinu.


„Trudili su se uložili mnogo ljubavi i truda a neki i značajne količine novca kako bi danas imali sve ovo. Ovo današnje okupljanje je prilika da im u ime Medžlisa svima najiskrenije zahvalimo sa dovom Bogu milostivom da ih učvrsti na ovom putu i da u budućnosti budu korisni i na usluzi svima nama“, kazao je Efendić.

Čestitku je ovom prilikom uputila i premijerka BPK Goražde Aida Obuća, iskazujući posebnu zahvalnost Muftijstvu i svima onima koji su doprinijeli tome da spomenuti vjerski objekti budu izgrađeni i svečano otvoreni, na korist vjernika i šire društvene zajednice.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i sabornici Emir Oković i Kenan Kanlić, gradonačelnik Goražda gosp. Ernest Imamović, glavni imami Foče i Čajniča, te imami medžlisa Goražde, Ustikolina i Foča.

VRHOstali prilozi:
» OTIŠAO JE KORIFEJ ZNANOSTI, VELIKAN MEĐU VELIKANIMA
Islamskazajednica.ba | 29. September 2022 18:25
» OSOBINE UČAČA RUKJE
Dr. Safet Kuduzović | 19. September 2022 21:37
» JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. August 2022 16:50
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif