Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


OSIJEK: SVEČANOST POLAGANJA KAMENA TEMELJCA ZA ISLAMSKI CENTAR 8. OKTOBRA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 20. September 2022. 21:09:55
SARAJEVO, 20. SEPTEMBAR 2022. (MINA) - Svečanost polaganja kamena temeljca za Islamski centar u Osijeku bit će održana 8. oktobra 2022. godine, s početkom u 11.00 sati.

Izgradnja Islamskog centra dugogodišnja je želja džematlija Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Osijek, koja u ovom gradu organizirano radi i djeluje od 1927. godine, od kada i potječu prva spominjanja planova za izgradnju džamije na ovom području.


Zemljište na kojem se planira izgradnja Islamskog centra kupljeno je 2005. godine, a punih 17 godina kasnije, muslimanke i muslimani osječkog kraja dočekali su radost početka radova na izgradnji Islamskog centra.

„Ovo je dugoočekivani i povijesni korak u ostvarenju sna. Generacije su ovo sanjale i vrijedno radile na ovom putu, a Božjom odredbom ovoj je generaciji omogućeno da krene u ostvarenje ovog cilja“, izjavio je za Agenciju MINA glavni imam MIZ Osijek Senad-ef. Hevešević.

Kako je naglasio, ovo će biti i infrastrukturni iskorak koji i grad Osijek, kao i regija Slavonija, zaslužuju po svom multikulturalnom i multireligijskom određenju.


„Arhitektonski, ovo će biti dodatna vrijednost u gradu Osijeku uz jedan reprezentativni objekt koji će služiti svim građankama i građanima Osijeka i šire okolice. Prva pozivnica na svečanost polaganja kamena temeljca uručena je nadbiskupu đakovačko-osječkom Đuri Hraniću, koji je dao punu podršku ovom projektu“, istaknuo je efendija Hevešević.

Planirano je da temelj i glavni dio budućeg Islamskog centra bude prostor mesdžida. Predviđen je i restoranski dio, kao i multufunkcionalna dvorana za različite vrste obrazovnih, kulturnih i drugih sadržaja.

Posebnu atrakciju i ugodno mjesto za druženje nudit će svojevrsni unutarnji harem koji će, u formi trga, spajati sve elemente koji će činiti ovaj centar.

VRHOstali prilozi:
» DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE OBILJEŽEN U ŠVEDSKOJ
Bošnjaci.Net | 30. November 2022 15:38
» MEHOLJIĆ: ĆAMIL I AUTOKRATA DODIK
Šukrija Meholjić | 28. November 2022 21:45
» POSTOJBINO MOJA, RODNA GRUDO, ZEMLJO NAŠA
Mensud Alićušić | 28. November 2022 16:16
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif