Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


REISUL-ULEMA POTPISAO UGOVORE O REKONSTRUKCIJI OBJEKATA U VLASNIŠTVU ISLAMSKE ZAJEDNICE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 10. November 2022. 15:11:09
SARAJEVO, 10. NOVEMBAR 2022. (MINA) - Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u Sarajevu potpisao dva ugovora koji se odnose na rekonstrukciju objekata u vlasništvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.


Riječ je o ugovoru za izvođenje radova rekonstrukcije i dogradnje u dijelu suterena i nadogradnje stambeno-poslovnog objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije u Sarajevu i ugovoru za izvođenje radova rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.
„Radostan sam što će konačno biti izvršena rekonstrukcija zgrade između Gazi Husrev-begove biblioteke i Gazi Husrev-begove medrese. To je jedna starija zgrada i plan je da se ona pretvori u hotelski smještaj Gazi Husrev-begovog vakufa. Nadam se da ćemo to vrlo brzo riješiti i da će Vakuf imati koristi od toga, imajući u vidu da brine o puno institucija unutar Islamske zajednice, posebno o džamiji, imaretu, ali i o učenicima, studentima“, kazao je nakon potpisivanja reisul-ulema Kavazović.


Projekat koji se odnosi na objekat u ulici Mula Mustafe Bašeskije je finansijski podržala Država Katar, te je tim povodom potpisivanju današnjeg ugovora u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prisustvovao i ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Ali Al-Khater.

Sredstva za projekat rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu dijelom je osigurala Islamska zajednica, a dijelom njeni članovi i drugi vakifi, kao i svršenici Medrese.

„Objekat ženske medrese od izgradnje novog paviljona do danas nije imao nikakvih važnijih intervencija. Mi ćemo objekat temeljito adaptirati za potrebe učenica Medrese. Osigurali smo dio sredstava, krenuli smo s radovima i nadamo se da ćemo osigurati i drugi dio sredstava, a na opće dobro naše djece, kako bi imali bolje uvjete rada i učenja u Medresi“, naglasio je resiul-ulema Kavazović.

S druge strane, spomenute ugovore je potpisao predstavnik izvođača radova - firme Neimari d.o.o.

VRHOstali prilozi:
» PREMINUO POZNATI BH. GLUMAC ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2023 15:17
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 13:42
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif