Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Komentar Ureda za odnose s javnošću IZ u BiH na izjave Gabriela Escobara
NEOPHODNO JE BILO NAMETNUTI RJEŠENJA KOJA SVIM GRAĐANIMA I NARODIMA DAJU ISTA PRAVA NA ČITAVOM TERITORIJU BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 11. November 2022. 13:11:44
SARAJEVO, 11. NOVEMBAR 2022. (MINA) - Ured za odnose s javnošću Islamske zajednice (IZ) objavio je danas saopćenje povodom tvrdnji koje je u intervjuu za Glas Amerike (VoA) iznio podsekretar State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, a koje se odnose na nametnute odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju se podsjeća kako je Escobar, odgovarajući na novinarsko pitanje „da li su kritike koje su dolazile i od Islamske zajednice, koja je saopćila u to vrijeme da promjene poput nametnute reforme produbljuju podjele i segregacije, pogrešna procjena?“, potvrdno odgovorio.

„Apsolutno. ... Visoki predstavnik je zapravo povećao broj poslaničkih mjesta u Domu naroda, što znači da svaka grupa ima više predstavnika, uključujući i one koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda. Visoki predstavnik je odlukom u stvari kreirao dodatni prostor da se čuje više glasova, i takva odluka nosi beneficije za svakog. Zato kažem da mene ove kritike zaista zbunjuju, posebno kritike onih koji kažu da je ovo urađeno da kao usluga jednima ili drugima. Povećan je broj predstavnika i to je jednostavno pozitivna promjena“, kazao je Escobar u odgovoru.

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću se navodi kako bi Islamska zajednica, njeni članovi kao i većina građana Bosne i Hercegovine, bili najsretniji da se pokaže kako rezerve koje su iskazali nakon nametnutih odluka visokog predstavnika nisu ništa do „njihova pogrešna procjena“.

„Nažalost, sve što se ovih dana dešava, od protesta građana do izjava političkih zvaničnika u BiH i njenom okruženju, pokazuje kako to nije slučaj i kako nametanje Bosni i Hercegovini rješenja koja nisu u skladu sa evropskim standardima i standardima slobodnih građanskih demokratija i popuštanje istim onim politikama koje godinama državu drže u blokadama i potkopavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, nisu izlaz iz krize. Kako nije dobro da se Hrvati, Srbi ili ostali građani BiH osjećaju diskriminiranima, tako isto nije dobro da se poništava volja bošnjačkog naroda i da se nameću rješenja koja za cilj imaju da se obesmisli volja većine građana i stvore osnove za nove podjele, blokade i ucjene“, kaže se u saopćenju.

Navodi se kako je Islamska zajednica iznijela svoj stav oko nametanja izmjena Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, smatrajući da parcijalne izmjene koje je donio visoki predstavnik ograničene na Federaciju BiH samo produbljuju dalje podjele i segregaciju.

Ističe se da Islamska zajednica, kao vjerska zajednica i bitan dio civilnog društva i bez bilo kakvih političkih konotacija, smatra kako je visoki predstavnik važan dio Dejtonskog sporazuma i njegov rad podržava kao i upotrebu Bonskih ovlasti tamo gdje je to neophodno kako bi se proveo civilni dio mirovnog sporazuma, ali i dalje ostaje pri utisku da su nametnute mjere jednosmjerne i da je trebalo, kada se već potezalo za nametnutim rješenjima, nametnuti i one mjere koje će doprinijeti da se ispoštuju presude evropskih sudova u slučajevima Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i drugi.
„Danas vidimo da su one predmet žestokih rasprava u našem društvu i da kao takve ne doprinose izgradnji povjerenja, jer su doživljene kao mjere koje pogoduju samo jednoj etničkoj skupini u BiH. Visoki predstavnik sa svojom ulogom koju ima i s ovlastima koje su mu date, morao je voditi računa o tome da je BiH multietnička država u kojoj je prisutna sistemska diskriminacija i segregacija na cijelom području BiH i to svih etničkih grupa, nastala kao rezultat rata i Dejtonskog mirovnog ugovora“, navodi se u saopćenju.

Ističe se da Islamska zajednica, kao vjerska zajednica i bitan dio civilnog društva i bez bilo kakvih političkih konotacija, smatra kako je visoki predstavnik važan dio Dejtonskog sporazuma i njegov rad podržava kao i upotrebu Bonskih ovlasti tamo gdje je to neophodno kako bi se proveo civilni dio mirovnog sporazuma, ali i dalje ostaje pri utisku da su nametnute mjere jednosmjerne i da je trebalo, kada se već potezalo za nametnutim rješenjima, nametnuti i one mjere koje će doprinijeti da se ispoštuju presude evropskih sudova u slučajevima Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i drugi.

„Islamska zajednica krajnje dobronamjerno upozorava svoje prijatelje u svijetu da je sve više onih, i ne samo u Bosni i Hercegovini, koji imaju dojam kako se u jeku krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu, pokušavaju napraviti ustupci prema ruskim saveznicima na ovim prostorima na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, a kako bi ih se privolilo da ostanu u zapadnom bloku. Sve to je, naročito kod Bošnjaka, probudilo sjećanje na period agresije i genocida kada im je uveden embargo na oružje koji je pogađao jedino njih i kada je u sigurnim zonama UN-a počinjen genocid. Prijateljsko je upozorenje da se Bošnjaci ne tjeraju u blokove kojima ne pripadaju i da se ne pokušavaju problemi riješiti linijom manjeg otpora i na račun Bošnjaka među kojima su sve glasniji oni koji govore da se te politike provode samo zato što su muslimani čija se brojnost i nakon preživjelog genocida treba na sve načine poništiti makar na polju izražavanja političke volje. Iskrena je namjera Islamske zajednice u BiH da upozori na ove opasne trendove i politike koje nadilaze dnevnopolitička nadmudrivanja i geopolitičke igre“
„Također je bilo neophodno nametnuti rješenja koja svim građanima i narodima daju ista prava na čitavom teritoriju. Ovako su opravdane sumnje da se nameću rješenja samo tamo gdje je jedan narod u većini i samo na onom nivou vlasti na kojem se njegova politička volja može pretvoriti u političke odluke. Sumnje su utoliko utemeljenije kada znamo da zvaničnici Hrvatske ne kriju da su oni zaslužni za ovakva nametnuta rješenja i kada ih predstavljaju kao svoj diplomatski i lobistički uspjeh, a u isto vrijeme svakodnevno ponižavaju Bošnjake, negiraju genocid, vrijeđaju majke Srebrenice, i zaobilazeći glavni grad države obilaze poprišta vojnih operacija iz proteklog rata i istovremeno drže govore sa presuđenim ratnim zločincima koje su u više navrata odlikovali najvećim državnim priznanjima jedne članice EU, te sada insistiraju na slanju svojih trupa u zemlju u kojoj su bili uključeni u rat. I sve to bez ikakve reakcije međunarodne zajednice ili visokog predstavnika“, dodaje se u saopćenju.

Kao neko ko je zabrinut, ne samo za budućnost muslimana na ovim prostorima, nego i Bošnjaka kao naroda i države Bosne i Hercegovine kao jedinog garanta da se genocid ne ponovi na ovim prostorima, Islamska zajednica smatra svojom obavezom da prenese svima, pa i prijateljima u Sjedinjenim Američkim Državama, zabrinutost i nezadovoljstvo značajnog broja ljudi, istovremeno upozoravajući da se ovako narušava, ne samo povjerenje među narodima i građanima u Bosni i Hercegovini, nego i prema predstavnicima politika u regionu i svijetu koji iza njih stoje.

„Islamska zajednica krajnje dobronamjerno upozorava svoje prijatelje u svijetu da je sve više onih, i ne samo u Bosni i Hercegovini, koji imaju dojam kako se u jeku krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu, pokušavaju napraviti ustupci prema ruskim saveznicima na ovim prostorima na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, a kako bi ih se privolilo da ostanu u zapadnom bloku. Sve to je, naročito kod Bošnjaka, probudilo sjećanje na period agresije i genocida kada im je uveden embargo na oružje koji je pogađao jedino njih i kada je u sigurnim zonama UN-a počinjen genocid. Prijateljsko je upozorenje da se Bošnjaci ne tjeraju u blokove kojima ne pripadaju i da se ne pokušavaju problemi riješiti linijom manjeg otpora i na račun Bošnjaka među kojima su sve glasniji oni koji govore da se te politike provode samo zato što su muslimani čija se brojnost i nakon preživjelog genocida treba na sve načine poništiti makar na polju izražavanja političke volje. Iskrena je namjera Islamske zajednice u BiH da upozori na ove opasne trendove i politike koje nadilaze dnevnopolitička nadmudrivanja i geopolitičke igre“, ističe se u saopćenju.

Na kraju, Islamska zajednice u Bosni i Hercegovini je pozvala sve da se suzdrže od komentarisanja nametnutih odluka visokog predstavnika dok se o njima ne očituju Ustavni sud Bosne i Hercegovine i da poštuju njegove odluke, te to čini i danas.

VRHOstali prilozi:
» VREMENSKA RAZDOBLJA BOSANSKE EGZISTENCIJALNOSTI
Fikret Hafizović | 12. January 2023 13:58
» ALBANY: ODRŽANO 19. DRUŽENJE BOŠNJAKA - 3. MEDŽLISA, IZBSA
Senad Ahmetović | 31. December 2022 17:18
» FAIZ SOFTIĆ KNJIŽEVNOST I HUMANOST GRADE LJEPŠE SVJETOVE
Božidar Proročić | 29. December 2022 14:58
» IN MEMORIAM - ŠABAN TORLO
Samir Hadzalić | 25. December 2022 23:20
» BRANKO-BANJA KALUĐEROVIĆ - HUMANOST ČINI ČOVJEKA ISPUNJENIM
Božidar Proročić | 25. December 2022 00:24
» SJEĆANJE NA DELIJU KURPEJOVIĆA - ŽIVOT POSVEĆEN LJUDIMA
Božidar Proročić | 21. December 2022 19:03
» EMIR DACIĆ - POSVEĆENOST MENJEBROJNIM NARODIMA
Božidar Proročić | 20. December 2022 17:22
» PREPORAĐANJE SPLITA
Said Šteta | 19. December 2022 12:44
» REMZIJA HAJDARPAŠIĆ UVJEK VJERAN RODNOM KRAJU
Božidar Proročić | 17. December 2022 12:21
» ERNAD-ERO MUHOVIĆ VIZIONAR NOVOG VREMENA
Božidar Proročić | 16. December 2022 12:45
» HAMDIJA RASTODER - PUT OD ZAVIČAJA DO LUKSEMBURGA
Božidar Proročić | 14. December 2022 13:19
» AMILA PAČARIZ - OBRAZOVANJEM DO USPJEHA U ŽIVOTU
Božidar Proročić | 12. December 2022 22:49
» XII DANI BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU (I)
Božidar Proročić | 11. December 2022 23:12
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif