Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Sandžak: U Vezirovoj džamiji u Gusinju
MUHAFFIZ HFZ. DR. HARIS HADŽIĆ URUČIO IDŽAZU ZA KUR'AN HAFIZU REŠAD-EF. DAUTOVIĆU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. November 2022. 12:11:36
U Vezirovoj džamiji u Gusinju (Sandžak), u subotu, 19. novembra 2022. godine, nakon podne namaza hafiz Rešad-ef. Dautović primio je idžazu za Kur'an od svog muhaffiza hafiza dr. Harisa Hadžića

Prije nekoliko godina - 08. novembra 2018. godije, mnogi mediji su objavili, da je mladi i vrijedni Rožajac, Rešad Dautović, svršenik Islamskog univerziteta u Marakešu - Maroko, koji je, inače, imam u Gusinju, pred svojim muhaffizom hfz. dr. Harisom Hadžićem, profesorom na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, proučio posljednje stranice Kur’ana napamet i time postao čuvar Allahove, dž.š., knjige, odnosno Hafiz Kur’ana Časnog.


U Vezirovoj džamiji u Gusinju: hafiz Rešad-ef. Dautović i muhaffiz Kur'ana hafiz dr. Haris Hadžić

Tada je njegov muhaffiz, hfz. dr. Haris Hadžić izjavio da se radi o veoma ozbiljnom i vrijednom kandidatu koji je pred njim završio hifz s odličnim uspjehom i da je hifz hfz. Rešada veoma jak i kvalitetan...

Međutim, nakon toga, hfz. Rešad se nije zaustavio tu, već je nastavio i dalje s usavršavanjem učenja Kur'ana i tedžvida, i hfz. dr. Haris Hadžić je odlučio da mu da idžazu koju je stekao pred kurra' hfz. Mustafom Sejjidom El-Khameesom iz Kaira, jednim od predstavnika poznate škole za učenje Kur’ana iz Kaira, “Imam Masaravi”, prema kojoj hfz. Haris ima ovlaštenje da podučava svoje kandidate hifzu Kur’ana Časnoga, prema pravilima kiraeta imama Asima el-Kufijja, a prema rivajetu imama Hafsa, te da svojim uspješnim kandidatima koji pred njim završe kompletan hifz Kur’ana napamet, ima pravo dati navedenu idžazu. Inače, hfz. dr. Haris Hadžić koji je profesor na FIS-u u Novom Pazaru na predmetima Kiraet, Islamska kultura i civilizacija, Etika i Islamska filozofija, stekao je više priznanja i idžaza za učenje i podučavanje Kur'anu, a jednu od posljednjih je uzeo ljetos (04. jula 2022.) u New Yorku od čuvenog kairskog šejha hfz. Muhammeda Metaweea.


Inače, šejh dr. kurra’ hfz. Muhammed Metawee El-Masri, pred kojim je učio hafiz Haris-ef., dugogodišnji imam u Islamskom centru Monticello - New York, ujedno jedan je od najstručnijih i najboljih učača Kur'ana u Sjedinjenim Američkim Državama, doktor nauka i vlasnik je nekoliko idžaza od poznatih kairskih šejhova i autoriteta za Kur'an sa senedom do Allahovog Poslanika Muhammeda a.s.

Podsjećamo da je dr. Haris Hadžić pored hfz. Rešada Dautovića, istu idžazu ranije dao (04. aprila 2021.), i svršeniku Islamskog univerziteta u Medini - hfz. Seidu Klici iz Rožaja, koji je također, pred njim završio hifz kao jedan od njegovih najboljih kandidata.

Hfz. Rešad Dautović, hfz. Seid Klica i njima slični, lijep su i poučan primjer drugima da nikad nije kasno odlučiti se za učenje hifza i za usavršavanje u Kira'etu i tedžvidu, te da Allah Uzvišeni pomaže svakome ko se iskrena nijjeta i čista srca uputi putem učenja hifza Kur’ana, pravilno rasporedivši svoje vrijeme i obaveze, za svoju porodicu, posao, ali posebno odvojiti vrijeme za ibadet Allahu, s.w.t., sticanje znanja i za lično usavršavanje. Ova dva vrijedna hafiza, poznata po lijepom ahlaku i skromnosti, pored svih svakodnevnih obaveza u porodici i na poslu nalazili su vremena za učenje Allahove dž.š. Knjige pred svojim muhaffizom.

Kako smo obaviješteni, hfz. Rešad i pored dosadašnjih briljantnih uspjeha, pri kraju je da okonča svoje školovanje na master studijama na FIS-u u Novom Pazaru, inšallah.


Koliko nam je poznato, prije hfz. Rešada, u Gusinju je živio i radio samo još jedan hafiz - hfz. Mehmed-ef. Laličić, koji je bio sreski muftija 10 godina, a preselio je 1935. godine.

Ovom nesvakidašnjem događaju u Vezirovoj džamiji u Gusinju prisustvovao je veliki broj džematlija, među kojima je bio i naš poznati vakif hadži Ago Koljenović, predsjednik Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku.

Molimo Allaha Uzvišenoga da ukabuli uloženi trud hfz. Rešadu Dautoviću i da mu pomogne da čuva svoj hifz, te da od njegovog hifza i ove idžaze imaju koristi svi mu’mini u Gusinju, Sandžaku i šire. Amin.
Mubarek olsun i ovaj uspjeh - idžazu hfz. Rešadu Dautoviću i njegovoj porodici, muhaffizu, a posebno Gusinju gdje hfz. Rešad živi, i svim vjernicima u Sandžaku i dijaspori. (M. E.)

Izvod iz biografije hfz. Rešada Dautovića

Rešad ef. je rođen 15. 06. 1985. godine. Završio je medresu "Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru 2004.godine. Nakon medrese upisuje Fakultet islamskih nauka u Maroku koji završava 2009. godine. Nakon povratka sa osnovnih studija 2009. god., preuzima funkciju imama Vezirove džamije u Gusinju, koju i danas uspješno obavlja. Pored toga, istovremeno obavlja i funkciju Glavnog imama MIZ Gusinje. Hfz. Rešad je jedno vrijeme bio i profesor Kiraeta u medresi "Mehmed Fatih" u Podgorici. Oženjen je i otac troje djece.

VRHOstali prilozi:
» MINHEN: HATMA DOVE 27 MEKTEBLIJA U DŽEMATU "HIDAJE"
Damir ef. Babajić | 21. March 2023 20:53
» BUDIMO DRUŠTVO ISKRENIH, DOPRINOSIMO BOLJITKU I SLOZI
Preporod.info | 10. March 2023 16:35
» VRIJEDNOST MJESECA ŠA'BANA
Dr. hfz. Halil Mehtić | 08. March 2023 18:58
» VRIJEDNOST PETNAESTE NOĆI MJESECA ŠA’BANA
Dr. hfz. Halil Mehtić | 05. March 2023 17:39
» EMEL MAATI, NAJMLAĐA HAFIZA U BOSNI I HERCEGOVINI
Preporod.info | 30. January 2023 21:36
Ostali prilozi istog autora:
» DAN PALESTINSKE ZEMLJE
24. March 2023 12:47
» MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ
17. March 2023 17:44
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif