Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA PRIKRIVANJE DOKAZA O SMRTI DŽENANA MEMIĆA
Procitaj komentar

Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 24. November 2022. 13:11:55
Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom su Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbe da su prikrivali dokaze o načinu na koji je Dženan Memić zadobio povrede u februaru 2016. godine, nakon čega je preminuo.

Predsjedavajući Vijeća Branko Perić je u obrazloženju presude naglasio da je ovaj predmet pokrenut, a da istragom još nije utvrđeno kako je došlo do povređivanja mladića.

“Još uvijek ne znamo ko je počinilac tog napada i kome su optuženi pomagali”, kazao je Perić.

On je naveo da je optužnica nastala “iz istrage o istrazi” koja još nije okončana, što je nepoznato u sudskoj praksi.

“Ova činjenica objašnjava sve teškoće s kojima su se u ovom predmetu suočili i tužioci i sud”, rekao je Perić.

On je dodao da Vijeću nije poznat ni slučaj da je oštećena osoba, koja je zadobila tjelesne povrede, optužena za pomaganje nepoznatom počiniocu. Kako je naveo, optužena su i dva policijska službenika za uništavanje dokaza i pomaganje učiniocu krivičnog djela a da nije poznato kome i iz kojih motiva pomažu.

“Samo iz ovih činjenica vidimo svu kompleksnost ovog krivičnog slučaja. On će otvoriti mnoga složena pravna pitanja i proizvesti mnoge pravne, političke i druge posljedice”, kazao je Perić.

On je rekao da optužnica nije bila na čvrstim temeljima, te da je Tužilaštvo saslušalo 69 svjedoka, od kojih je 29 njih bilo beskorisno za dokazivanje optužnice.

“Činilo se da se sami tužioci teško snalaze u svom predmetu i da postaju žrtve olakog optuživanja”, ocijenio je Perić.

Vijeće je zaključilo da nije bilo dokaza o tome kada je Mutap osnovao kriminalnu grupu, te kome su pomagali i zbog čega. To što je Mutap imao kontakte s policijom i prosljeđivao im informacije, kako je naveo Perić, nije dokaz kriminalne aktivnosti, nego normalno ponašanje oca povrijeđene kćerke. Dodao je da u Mutapovom dnevniku nema zabilješki iz kojih bi proizlazilo da je skrivao dokaze.

Vijeće je konstatovalo da se i bez vještačenja moglo zaključiti da Ramić nije imala potpunu amneziju, a da je nalazom ukazano da je mogla imati parcijalnu amneziju. Perić je kazao da može pretpostaviti da je vidjela više od onoga što je rekla, ali da sud presudu ne može zasnivati na pretpostavkama.

“Imajući u vidu okolnosti povređivanja i preživljenu psihilošku traumu, sud nije mogao izvesti zaključak izvan razumne sumnje da namjerno prećutkuje činjenice”, kazao je predsjedavajući Vijeća.

Prema presudi, sve što je preduzimao Dupovac, koji je u to vrijeme bio šef Odsjeka za saobraćajne istrage, predstavlja logičan operativni rad. Snimci videonadzora, kako se navodi, nisu obrisani ni sakriveni.

Vijeće je utvrdilo da nema dokaza da je Barić namjerno unosio neistinite činjenice u službenu zabilješku na osnovu razgovora sa Alisom Ramić, koja je i sama bila nesigurna prilikom davanja izjava. Zaključeno je da bi se neuzimanje džempera koji je nosila Ramić moglo podvesti pod propust policijskog službenika, ali da nema dokaza da je Barić to učinio u namjeri da sakrije dokaze.

Vijeće je Ožegovića oslobodilo optužbi da je, kao recepcioner u hotelu “Crystal”, obrisao dio snimka s nadzorne kamere koji je policija namjeravala izuzeti. Perić je naveo da su snimak mogla izbrisati i druga lica zaposlena u hotelu, kao i gosti. Kako je rekao, poznato je ko su gosti “takvih hotela”.

Perić je uputio poruku i ocu stradalog mladića Murizu Memiću, koji je s kćerkom Arijanom pratio suđenje, ali su oni ustali kada im se obratio i napustili sudnicu uz povike kako je presuda nepravedna i kako on “nije častan sudija”.

On je kazao da treba ostati uporan u traženju pravde, ali da se ne treba dozvoliti da se tragedijom manipuliše.

Govoreći o najavama nove optužnice u vezi sa istragom o stradanju Dženana Memića, Perić je ocijenio da se, na osnovu ovog predmeta, pokazalo da se to ne bi smjelo olako činiti. Kako je naveo, neobjašnjivo je da se Tužilaštvo bavi sporednim, a ne traži glavnog krivca ili krivce.

Perić je rekao da se greške u istragama dešavaju, ali da bi tragičan presedan po nosioce pravosudnih funkcija bilo ukoliko bi se nakon oslobađajućih presuda hapsili tužioci i tragalo za propustima u istrazi.

“Ne smijem ni da pomislim da bi sutra neko mogao da vodi istragu protiv tužilaca zbog ove oslobađajuće presude”, kazao je Perić.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Optužnica za prikrivanje dokaza protiv Mutapa i ostalih potvrđena je u julu 2021., a u oktobru je počelo suđenje.

Vrhovni sud Federacije BiH ranije je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio povrede od kojih je umro.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba, objavio je detektor.ba.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif