Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


79. godišnjica ZAVNOBiH-a
IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Procitaj komentar

Autor: Mehmed Meša Delić
Objavljeno: 26. November 2022. 14:11:33
Historija jede vrijeme, a nikako da ga sažvače, ono stoljećima traje, a u vremenu tom napišu se mnoge knjige. U tim knjigama dovoljno je nekoliko redova da se posebno izdvoje i obilježe kao neko čudo. Jedno takvo čudo u historiji Bosne i Hercegovine je ZAVNOBiH. Svjesno se zaboravlja da su u Drugom svjetskom ratu učestvovale gotovo sve zemlje i što je danas izrazito značajno napomenuti – bila je to veličanstvena bitka protiv počasti poznate kao fašizam. I povampireni historičari svjedoci su da fašizam, nažalost, nije umro iako je pobjeđen.
I posljednji rat i agresija protiv Bosne i Hercegovine pokazala je da su fašisti neumorni. Od Dejtonskog mira prošle su skoro tri decenije. A nikako da naučimo da historija nije slučajno učiteljica života. Bosanci i Hercegovci, Srbi, Hrvati, Bošnjaci i u Drugom su svjetskom ratu bili na svijetloj njezinoj stranici, onoj koju su svojim životima ispisali antifašisti, borci za slobodu svih ljudi i svakog čovjeka.
I nakon skoro osam decenija od Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Bosni i Hercegovini se postavlja pitanje: „Ko su iluzionisti, ko patriote, a ko izdajice?“
U zagovaranju „nužnosti promjena“ iluzionisti ne nude rješenja za krupne političke i društvene promjene. Niko ne odvraća srpske i hrvatske ekstremne desničare, nacionaliste i fašiste da u korist jačanja države Bosne i Hercegovine odustanu od svojih velikodržavnih ciljeva.
Kako riješiti otvorena politička, ekonomska i granična pitanja i sporove Bosne i Hercegovine s Hrvatskom i Srbijom?
Na ova krupna pitanja nema odgovora. Umjesto toga, upiru prste jedni na druge, a zanemaruju da su na njih uprta tri njihova prsta.
Nosioci politika u Bosni i Hercegovini zloupotrebljavaju značenje patriotizma, neukusnim i pretjerano nametljivim pozivanjem na vlastiti patriotizam, što čine u nedostatku drugih važnih referenci koje trebaju imati politički lideri i nosioci vlasti.
Dakle, neumjesno, neukusno i nametljivo pozivanje na vlastiti patriotizam indikator je subjektivnih ideoloških, političkih, obrazovnih, pa i odgojnih manjkavosti koje se žele kompenzirati aostraktnim samohvalisanjem o patriotizmu i kada treba i kada ne treba, i gdje treba i gdje ne treba.
Isto tako je vidljivo i lahko je dokazati da oni politički subjekti i lideri koji najviše etiketiraju svoje konkurente (protivnike) da su izdajnici istodobno se i intezivno pozivaju na vlastiti patriotizam.
Zbog svih onih koji slave fašiste u Bosni i Hercegovini, zbog onih koji se danas stide što su naši djedovi i očevi bili na slavnoj strani historije čovječanstva, beskrajno je važno obilježavati historijske datume, a posebno Dan ZAVNOBiH-a.
Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine sastalo se tri puta – u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine, u Sanskom Mostu 30. juna 1944. godine i u Sarajevu 26. aprila 1945. godine. Ovi datumi sve govore.
Puno je o tome (na)pisano i objavljeno, a ja ću prezentirati Rezoluciju Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.
Iz Zapisnika: „Tekst Rezolucije, koju je predložio drug Avdo Humo, Skupština jednoglasno usvojila“
Prvi put u istoriji Bosne i Hercegovine sastali su se pretstavnici srpskog, muslimanskog i hrvatskog naroda, povezani čvrstim bratstvom u ustanku, s ciljem da na osnovu rezultata oružane borbe naroda Jugoslavije i naroda Bosne i Hercegovine donesu političke odluke koje će otvoriti put našim narodima da urede svoju zemlju onako kako to odgovara njihovoj volji i interesima.
Na svojoj konferenciji, održanoj 25. i 26. novembra 1943. godine, vijećnici Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, razmatrajući pitanja vanjske i unutarnje politike, donose ove zaključke:
1. Ovogodišnje velike pobjede Crvene armije nad njemačkim fašističkim hordama izmijenile su daljnji tok svjetskog rata. Crvena armija uspjela je u ovoj godini da zada smrtonosan udarac fašističkoj zvijeri na istočnom frontu, što je znatno približilo pobjedu Saveznika. Udarce Crvene armije protiv fašističkog neprijatelja poduprle su ratne akcije engleskih i američkih trupa u africi. Sredozemlju i Južnoj Italiji, kao i bombardovanje važnih industrijskih centara u Njemačkoj. Borba potlačenih naroda Evrope, u prvom redu oružana borba naših naroda, doprinijela je takođe slabljenju pozicija fašizma. Sve to zajedno, a u prvom redu pobjede Crvene armije, dovelo je fašističku Njemačku i njene vazale pred katastrofu.
Odnosi među Saveznicima svakim danom su čvršći dok se fašistički blok raspada zbog poraza fašističkih trupa na istočnom frontu i udaraca Saveznika po njemačkim trupama na jugu Evrope. Italija je ispala izhitlerovskog bloka. Finska, Mađarska, Rumunija i drugi Hitlerovi sateliti brinu brigu kako da se izvuku iz močvare u koju ih je doveo Hitler. Vlastodršci tih zemalja, lakomi na pljačku, nastoje da se izvuku od odgovornosti sad kad je jasno da je Hitlerova propast neizbježna. Raste talas mržnje i negodovanja u svim zemljama Evrope protiv fašističkog porobljivača. Stvoreni su uslovi za konačan slom fašizma.
Što već do danas nije došlo do uništenja fašizma krivo je otsustvo drugog fronta u Evropi. Sada, kako izlazi iz govora druga Staljina, drugi front nije daleko.
Njegovo otvaranje ubrzaće konačni slom njemačkog fašizma i učiniti kraj raznoraznim kombinacijama reakcionarnih klika, koje podržavaju i bivšu jugoslovensku vladu, kao i neke druge izbjegličke vlade, koje zajedno sa okupatorom vode borbu protiv narodnog ustanka.
Naš narod u teškoj i krvavoj borbi protiv okupatora, Pavelićevih ustaša, Nedića, Rupnika i četnika Draže Mihailovića stvorili su slavnu Narodnooslobodilačku vojsku na čelu s vođom naroda Jugoslavije i mudrim Vrhovnim komadantom drugom Titom.
Ona je svojom herojskom borbom spasila naše narode od uništenja i udarila čvrste temelje njihovom bratstvu i srećnoj budućnosti. Blagodareći naporima i junaštvu naše slavne vojske, naša domovina postala je važan činilac u borbi protiv fašizma. Ona je podigla u svijetu ugled naših naroda kao nikad do sada. Svojom borbom Narodnooslobodilačka vojska pomogla je i pomaže kako bratskoj Crvenoj armiji, tako i engleskoj i američkoj vojsci u Africi i Italiji.
U svojoj svetoj Narodnooslobodilačkoj borbi naši narodi su imali najboljeg i najdosljednijeg saveznika u bratskom Sovjetskom Savezu. Narodi Bosne i Hercegovine ponosni su što se naša vojska bori rame uz rame sa slavnom Crvenom armijom protiv zajedničkog neprijatelja – fašističkih varvara. Naši narodi duboko cijene i pomoć svojih engleskih i američkih saveznika.
Narodi Bosne i Hercegovine, Srbi, Muslimani i Hrvati, s mržnjom i prezirom odbacuju Nedića, Pavelića i druge otvorene sluge okupatora. Oni isto tako s mržnjom odbacuju izdajničku kliku Draže Mihailovića koji, zajedno sa okupatorom, više od dvije godine vodi borbu protiv Narodnooslobodilačke vojske i Narodnooslobodilačkog pokreta. Kao što su ustaške bande krive za nebrojane zločine nad srpskim narodom i najboljim sinovima Muslimana i Hrvata, tako su i bande Draže Mihailovića krive za svoje zločine nad našim narodima, naročito nad Muslimanima, i nad najboljim sinovima srpskog naroda.
2. Narodi Bosne i Hercegovine ne žele više povratak starog stanja koje je i dovelo do naše nesreće. Narodi Bosne i Hercegovine kroz vatru Narodnooslobodilačke borbe iskivaju svoje bratstvo, i to bratstvo čuvaće kao najčvršće jamstvo bolje i srećne budućnosti. Razdor i mržnju među našim narodima unosili su tuđinci u našu zemlju od Osmanlija, Mađara, Austrijanaca do današnjih fašističkih zavojevača. Stare političke stranke, kako velikosrpske, tako i Jugoslavenska muslimanska organizacija i reakcioneri iz Hrvatske seljačke stranke, nisu zbližavali narode, već su svojom protivnarodnom politikom produbljivali jaz među njima i sijali mržnju. Netrepljivost i neslogu iskoristio je njemački okupator i, preko svojih sluga, ustaša i četnika, na mnogim mjestima doveo do međusobnog krvavog istrebljenja. Zahvaljujući Komunističkoj partiji, organizatoru Narodnooslobodilačke borbe, narodi Bosne i Hercegovine, poslije toliko žrtava i krvoprolića ostvaruju bratsko jedinstvo i Narodnooslobodilačkom pokretu koje će dalje razvijati i učvršćivati, kao najdragocjeniju pobjedu u ovoj borbi.
Narodi Bosne i Hercegovine ne žele povrtak starog stanja još i za to što oni nisu imali nikakvih demokratskih prava u bivšoj Jugoslaviji i što je Bosna i Hercegovina bila pokrajina koju su ugnjetavala i pljačkala velikosrpska gospoda uz pomoć i zajedno sa reakcionarnim klikama u Jugoslovenskoj muslimanskoj organizaciji i u Hrvatskoj seljačkoj starnci.
3. Narodi Bosne i Hercegovine odriču svako pravo takozvanoj londonskoj vladi da ih pretstavlja i govori u njihovo ime. Londonske izbjeglice već dvije godine vode borbu sa svojim ninistromDražom Mihailovićem protiv Narodnooslobodilačke vojske,, ne birajući sredstva u svojoj izdajničkoj raboti.
Takozvana jugoslovenska vlada u inostranstvu povezala se sa okupatorom, ustašama, i Nedićem i odgovorna je za nebrojne zločine počinjene u našoj zemlji. Vezujući se za okupatora, ona nije samo neprijatelj naših naroda i njihove opravdane borbe, već stvarno i neprijatelj naših Saveznika – Sovjetskog Saveza, Engleske i Amerike.
Narodi Bosne i Hercegovine ne mogu preći preko činjenice da su kralj i monarhija centar oko koga se okuplja izbjeglička reakcija koja je organizovala bratoubilački rat u službi okupatora. Kralj je više od dvije godine preko svog ministra Draže Mihailovića i njegovih četnika vodio oružanu borbu protiv Narosnooslobodilačkog pokreta. U kraljevo ime četničke bande nanijele su našim narodima teške nesreće, raspirujući bratoubilački rat. Kralj i monarhija povezali su se u svojoj borbi protiv Narodnooslobodilačkog pokreta svih naroda Jugoslavije s krvavim neprijateljem sveg slavenstva i naprednog čovječanstva – njemačkim fašizmom. Tako su kralj i Monarhija ne samo nosilac borbe protiv Narodnooslobodilačkog pokreta u Jugoslaviji nego i neprijatelj naših saveznika.
Narodi Bosne i Hercegovine zbog toga s pravom traže od Engleske i Amerike da londonskim izdajničkim izbjeglicama i kralju Petru II otkažu svaku podršku.
Ustanak u Bosni i Hercegovini zahvatio je sve krajeve. Više od dvije trećine teritorije Bosne i Hercegovine oslobođeno je od okupatora. Srpske mase, koje sačinjavaju većinu u Narodnooslobodilačkoj vosci i koje su dale najviše žrtava, danas stoje odlučno uz Narodnooslobodilački pokret. Velikosrpska reakcija nije uspjela da ih uvuče u svoje bratoubilačko kolo. Četništvo se raspada, a zavedeni, većinom seljaci, pristupaju Narodnooslobodilačkom pokretu. Izdajnička velikosrpska politika izgubila je oslonac u srpskim masama.
Muslimanske mase sve više uviđaju da Muslimani mogu izvojevati ravnopravnost i slobodu i osigurati svoj opstanak samo u Narodnooslobodilačkom pokretu, i danas sve više pristupaju borbi protiv okupatora i njegovih pomagača. Većina vodstva bivše Jugoslavenske muslimanske organizacije, sa Džaferom Kulenovićem na čelu, koja je prišla okupatoru i ustašama i koja je kriva za stradanje Muslimana kao i Srba, gubi svaki uticaj na muslimanske mase. Sad se javljaju među Muslimanima političke šićardžije koji pokušavaju da zadrže prilaženje Muslimana Narodnooslobodilačkom pokretu parolom: Muslimani su se jednom prevarili, drugi put ne smiju prenagliti. Masovni prilazak Muslimana Narodnooslobodilačkom pokretu zbirisaće i te pokušaje muslimanske reakcije da omete bratimljenje Muslimana sa srpskim i hrvatskim narodom i iskoriste ih za svoje sebične ciljeve.
Danas i Hrvati u Bosni i Hercegovini, poučeni primjerom braće Hrvata u Hrvatskoj i Dalmaciji, sve više stupaju u redove Narodnooslobodilačkog pokreta i tako peru ljagu koju ustaše nanesoše hrvatskom imenu. Pristupanjem u narodnooslobodilačke redove i jednog dijela prvaka Hrvatske seljačke stranke osjetno je ubrzano odvajanje bosanskih Hrvata od reakcionera iz bivšeg vodstva Hrvatske seljačke stranke s Mačekom na čelu, koji su uzalud pokušavali da zaustave hrvatski narod od borbe, da bi ga kasnije, svojom saradnjom s okupatorom i velikosrpskim klikama u Londonu, pokušali gurnuti u borbu protiv Narodnooslobodilačkog pokreta.
4. Narodi Bosne i Hercegovine stvaraju u zajednici sa ostalim narodima Jugoslavije novu demokratsku federalnu Jugoslaviju slobodnih i ravnopravnih naroda, u kojoj će biti zajamčena puna ravnopravnost svim njenim narodima. Narodi Bosne i Hercegovine, u zajednici sa drugim narodima Jugoslavije, zajedničkim naporima kroz oružanu borbu za slobodu i nezavisnost, izvojevali su pravo da urede svoju zemlju onako kako to najviše odgovara volji i interesima i njih samih i svih naroda Jugoslavije.
Narod Bosne i Hercegovine danas prestavlja jedino Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja za Bosnu i Hercegovinu i Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije, kao vrhovno političko pretstavništvo svih naroda Jugoslavije oličava bratstvo naših naroda i njihovu nepokolebljivu volju da izgrade ravnopravnu demokratsku federativnu Jugoslaviju. Narode Bosne i Hercegovine, kao i ostale narode Jugoslavije, može pretstavljati danas u zemlji i pred inostranstvom jedinoAVNOJ i vlast koja iz njega proizlazi.
Narodi Bosne i Hercegovine su živjeli zajedno, međusobno izmješani i povezani zajedničkim interesima. Vijekovima je tuđin unosio sukobe i mržnju. Tu politiku mržnje i netrepeljivosti nastavile su u bivšoj Jugoslaviji sve protivnarodne partije. U plamenu Narodnooslobodilačke borbe brišu se tragovi zlosrećne prošlosti i stvara se nerazrušivo bratstvo naroda Bosne i Hercegovine koji više neće dozvoliti da njihova domovina bude predmet borbe velikosrpske, velikohrvatske i muslimanske reakcije oko podjele vlasti.
5. Danas narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko pretstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osiguirana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovaće ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije.
Na tom putu biće još poteškoća i žrtava, jer naši neprijatelji još nisu uništeni. Zato se pred ZAVNOBiH postavljaju zadaci: da učvršćuje bratstvo naroda Bosne i Hercegovine, da razvije oružanu borbu protiv okupatora i njegovih pomagača, uvodeći nove borce u našu Narodnooslobodilački pokret naročito Muslimana i Hrvata; da, oslanjajući se na narodnooslobodilačke odbore od seoskih do oblasnih, učvršćuje i proširuje novu narodnu vlast, veliku tekovinu naroda u ovoj borbi. Na taj način ZAVNOBiH će moći da u još većoj mjeri pomažu Narodnooslobodilačku vojsku i još uspješnije rješava ekonomska, socijalna, prosvjetna i zdravstvena pitanja.
6. Srbi, Muslimani i Hrvati, čvrsto zbijeni oko ZAVNOBiH-a uprkos svim poteškoćama nastaviće u zajednici sa ostalim narodima jugoslavije svoju pravednu i opravdanu borbu do potpunog istjerivanja okupatora iz naše zemlje i uništenja svih njegovih pomagača.
26. novembar 1943. Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine-

I nakon 79 godina od ZAVNOBiH-a, politička previranja u Bosni i Hercegovini, bila su sa, ili bez nacionalnog predznaka, svaki put aktueliziraju i pitanje države i državnosti, naroda i narodnosti, prava i uprave. Puno je onih političara koji su postali historičari, ali ne onih potkovani znanjem, oni govore umjesto historičara, a da bi znanje bilio temeljito, treba pročitati puno knjiga, a ne slušati gus(l)arsku, srpsko – hrvatsku propagandu kao epsku pjesmu koja se prenose s koljena na koljeno.
Iz ovoga da se primjetiti da narodi Bosne i Hercegovine brzo zaboravljaju na svoju pravu vjekovnu historiju, a onda među njih dođu gus(l)ari historičari i političari da im ispiraju i tucaju mozgove sa nekom svojom izmišljenom historijom, ali samo sa onom od jučer koja je nastala od 1992. do 1995. godine, tako da u tom kratkom vremenu nastaše neke tri historije, tri (ne)istine. Za jedne što je tačno, agresija, a za one druge i treće, da je bio građanski rat, koji pravdaju time da su se borili da se ne formira „muslimanska država“ u srcu evrope, pa i po cijenu genocida, genocid je činjenica (istina), a sve drugo je bila laž.
Možda je i ovo razlog da se sva bivša i sadašnja historija u Bosni i Hercegovini zgadila narodima zbog tih loših kuhara historije, a oni tom historijom hrane svoje narode u Bosni i Hercegovini koji su to sebi dozvolili.
Poznato je da su Osmanlije okupirale Bosnu 1463, a onda nakon 415 godina k'o na sahanu 1878. godine predali Austriji. Dakle, 1463. godine Bosna odlazi sa historijske pozornice kao politički neovisna i samostalna feudalna kraljevina, a nastavlja da egzistira unutar Osmanskog carstva, kao jedinstvena upravno – vojna pokrajina. Ono što je u tom slučaju bitno jeste činjenica da se nije izgubilo ime Bosna i pojam zemlje Bosne, ali je u stvari prestala da postoji legitimna osnova državne i kraljevske vlasti u Bosni i Bosna nije nestala kao zasebna zemlja i nije bila uključena ni u jednu od ostalih zemalja koje su postojale i bile formirane u sistemu osmanske vlasti na Balkanu.
Ipak treba napisati da je od 1463. godine do njene obnove 1943. godine Bosna sišla sa historijske pozornice kao politički neovisna i samostalna feudalna kraljevina. Ime Bosna je u historijskom kamenu urezano i taj tvrdi kamen čuva njeno ime do današnjih dana.
Rezolucija Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a najvažniji pravni akt obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine nakon dugih i teških 480 godina.
Jedan od historijski kurioziteta u Bosni i Hercegovini je taj da je u Narodnooslobodilačkom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi doživjela najveće gubitke jer se borba najvećim dijelom vodila na teritoriji Bosne i Hercegovine. U svakom ratu se puno gubi, a ponajviše ljudski životi, ali se svaka borba protiv agresora isplati ako donese slobodu. Historija nas uči da su agresori uvijek gubili ratove, jer su na drugoj strani bili oni koji su ginuli za svoju slobodu. Od osam neprijateljskih ofanziva, šest ih se odvijalo na teritoriji Bosne i Hercegovine. Pored ovih šest ofanziva u Bosni i Hercegovini se dogodilo nešto što je sačuvalo i što će čuvati Bosnu i Hercegovinu u budućnosti, a to su odluke ZAVNOBiH-a. Te odluke su spriječile srbijansko – hrvatsku podjelu Bosne i Hercegovine kako u teškim prilikama od 1941. do 1945. godine, a onda i u agresiji srbijansko – hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.
Najveća politička šteta za (č)etničku „rs“ i ustašku „hr hb“ bila je upravo Rezolucija ZAVNOBiH-a, jer je pedeset godina prije njihovih proglašenja blokirala njihove namjere. Zato je za srbijansko – hrvatske političke i akademske elite ZAVNOBiH kost u grlu, koja im smeta da progutaju tu historijsku činjenicu, jer ne žele da postoji Dan državnosti Bosne i Hercegovine na dan 25. novembra.
Konačna odluka ZAVNOBiH-a su spriječile (č)etničku „rs“, ali i ustašku „hr hb“ da prije ali i tokom agresije podijele Bosnu i Hercegovinu, jer je „Badinterova komisija“ odlučila da nema prisilne promjene međurepubličkih (državnih) granica utvrđenih u novembru 1943. godine na Drugom zasjedanju AVNOJ-a koji je potvrdio i sve zaključke iz Rezolucije
Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, a koje su potvrđene na referendumu Za nezavisnost i međusobno priznanje Bosne i Hercegovine 1. marta 1992. godine.
Zato su za Bosnu i Hercegovinu ova dva datuma najznačnija u njenoj novijoj historiji.
Historija Bosne i Hercegovine je i historija Bošnjaka, s obzirim na vrijeme u kojem je pisana i htjela biti, kako to svojevremenom reče engleski filozof Edmund Burke, „savez između mrtvih, živih i onih još nerođenih“.
Ako svi oni prošli vijekovi naše historije ćute svoje vrijeme, hajmo svi mi o svemu govoriti, pisati, suditi, da znaju oni koji dolaze posle nas kakvi smo mi bili u vremenu, u kojem smo živjeli!

VRHOstali prilozi:
» ZNAŠ LI, NURO, ŠTA JE TVOJ MUHAREM (BAZDULJ) !?
Sead Zubanović | 24. June 2024 16:38
» OMAŽ PRIJATELJU CLIFFORDU BONDU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. June 2024 23:02
» OMAŽ RIFATU BURDŽOVIĆU TRŠU
Velija Murić | 22. June 2024 15:17
» DOBRO JE SNAŽNIJE OD ZLA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. June 2024 01:14
» KARAKAZANDŽILUK JEDNOG KARAKAZANDŽIJE
Said Šteta, književnik i novinar | 21. June 2024 15:17
» DESETI KRIŽARSKI RAT I LUKAVSTVO KAPITAL-BOGA
Dr. Sead Alić | 21. June 2024 14:33
» ČETNIČKO ORGIJANJE MARKA KOVAČEVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. June 2024 19:50
» NACIONALISTIČKO SRBOVANJE I SABORAVANJE, LAŽI POSTAJU ISTINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 20. June 2024 16:57
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
Ostali prilozi istog autora:
» KAD BI DRINA PROGOVORILA
28. May 2024 18:23
» GENOCIDAŠI
18. May 2024 17:02
» GRAD POD ZEMLJOM
30. April 2024 17:22
» BOŠNJACI PO MJERI AUSTROUGARA
03. March 2024 15:35
» DA LI JE GENOCID KAO POJAM IZLAPIO?
25. December 2023 15:45
» UOBRAŽENI BOGATAŠI
15. December 2023 14:32
» BOŠNJAČKI DUH I ZAPADNA KULTURA
06. December 2023 17:28
» BOŠNJACI U SANDŽAKU
15. October 2023 15:03
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif