Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


JOŠ JEDNA KANADSKA POBJEDA PROTIV NEGATORA GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. December 2022. 13:12:52
Još jedna kanadska pobjeda protiv negatora genocida u Srebrenici! Još jedna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve genocida!

Vlada Kanade pozvala IGK da učestvuje u važnom projektu Vlade pod nazivom "Digitalna građanska inicijativa Kanade”. Projekat ima cilj otkloniti sa interneta negatore genocida i širenje mržnje.

Institut za Istraživanje Genocida Kanada (IGK) je od Ministra za Baštinu u Vladi Kanade, Pabla Rodrigueza, dobio odgovor na pismo kojim je Vlada Kanade pozvana da uključi negiranje genocida u Srebrenici u svoj regulatorni okvir novog zakona koji se trenutno radi. Ovaj zakon je Vladina inicijativa da se zabrani, prati i ukloni, na svim internet prostorima u Kanadi - kao dio posvećenosti rješavanju problema internetske sigurnosti i prevencije extremizma - govor mržnje i opasan (ekstremni) online sadržaj.

U pismu između ostalog piše:
“Cijenim što ste odvojili vrijeme da pišete o ovom važnom pitanju. Kao što znate, Vlada Kanade je posvećena uspostavljanju transparentnog i odgovornog regulatornog okvira za online sigurnost u Kanadi. Sada, više nego ikada, online usluge moraju biti odgovorne za rješavanje štetnog sadržaja na svojim platformama i stvaranje sigurnih prostora na mreži koji štite sve Kanađane. Razumijem vašu zabrinutost i cijenim važne informacije koje ste poslali. Budite uvjereni da ostajem apsolutno posvećen borbi protiv mržnje na internetu i nastavit ću raditi sa svojim kolegom uvaženim Davidom Lamettijem, ministrom pravosuđa i državnim tužiocem Kanade, na promoviranju sigurnijeg i inkluzivnijeg internetskog okruženja kako bi se svi Kanađani mogli izraziti izloženosti napadima mržnje ili prijetnjama".

Ministar je informisao IGK o dosadašnjem radu njegovog odjela u ovoj oblasti i izrazio želju da sarađuje sa IGK ekspertima. Ministar Rodriguez je podijelio sa IGK kontakt iz njegovog odeljenja, tj. gospodina Pierre-Marc Perreaulta, direktora Digitalne Građanske Inicijative, s kojim će naši eksperti moći direktno stupiti u kontakt i saradnju. U pismu između ostalog, Ministar je napisao: "Moje ministarstvo želi čuti glas IGK po ovome pitanju i poziva IGK da kontaktira gospodina Pierre-Marc Perreaulta, direktora Digitalne građanske inicijative Kanade. Veoma je važno što je IGK poslao važne informacije i što se angažovao oko ovo bitne stvari.”

Podsjećamo IGK je u pismu Vladi Kanade napisao:
IGK apelira na Vladu Kanade u vezi sa odlukom Vlade Kanade da implementira “transparentan i odgovoran regulatorni okvir za online sigurnost u Kanadi. U skladu s ovom važnom odlukom, Bosanskohercegovačka zajednica ljubazno traži od Vlade da u svoj regulatorni okvir politike uključi praćenje i uklanjanje sadržaja koji se sastoji od negiranja genocid a u Srebrenici – sadržaja prisutnog i distribuiranog u internetskim prostorima – u procesu uspostavljanja sigurnog internetskog okruženja koje štiti sve Kanađane. Prema najnovijoj studiji iz 2020. koju je uradila Moonshot – organizacija koja se fokusira na sprečavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma – zapanjujući i alarmantni rast pokreta ekstremne desnice u Kanadi uključuje štetne elemente antibošnjačkog sentimenta. Studija ističe da je među deset najslušanijih pjesama u kanadskim ekstremističkim krugovima bio Željko Grmuša, srpski ultranacionalista koji pjeva ozloglašenu pjesmu “Karadžiću, vodi svoje Srbe ,“ antibošnjačku propagandnu numeru koju terorista iz Christchurcha je također slušao na svom putu da izvrši monstruozni masakr na Novom Zelandu. Grupa je 2022. godine primijetila i upozorila na porast takvog sadržaja nakon pandemije SARS-CoV-2, jer je globalna blokada dovela do toga da mnogi ljudi provode više vremena na socijalnim mrežama”.

Ovo je samo još jedan od mnogih uspjeha IGK u kontinuiranoj borbi protiv ekstremizma i negatora genocida. Očekujemo da će ova inicijativa sa pomenutim odjelom dati plodne rezultate, te osigurati zabranu negiranja genocida u Srebrenici na svim online platformama i internet prostorima u Kanadi, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

VRHOstali prilozi:
» PREMINUO POZNATI BH. GLUMAC ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2023 15:17
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 13:42
Ostali prilozi istog autora:
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
27. January 2023 13:42
» ZAUSTAVITI NOVI ATAK NA SREBRENICU
22. January 2023 14:42
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif