Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SAD I EU MORAJU POLITIKU PRILAGODITI SITUACIJI U BIH
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 04. December 2022. 14:12:03
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Kruga 99" održana je danas na temu "BiH i euroatlantske integracije - izazovi i prepreke", a uvodničar je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović, koji je istakao da je svo licemjerje EU politike sublimirano u djelovanju visokog predstavnika Christiana Schmidta, javlja Anadolu Agency (AA).

Bećirović je istakao da su za razumijevanje i rasplet situacije u Bosni i Hercegovini od ključnog značaja globalna kretanja, trenutna ukrajinska kriza i pitanje potpisivanja sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

"Upravo zbog toga se pokušava koristiti doktrina šoka negativnih snaga, koje žele na račun BiH ostvariti neke interese, prije svega dijela unutrašnjih snaga i susjedne zemlje. Ipak, za osiguranje budućnosti BiH potrebno je osigurati unutrašnji konsenzus primarno uz pomoć SAD-a, sekundarno EU-a. Put BiH u EU i NATO zacrtan je Daytonskim mirovnim sporazumom. Zato SAD i njeni saveznici trebaju iskoristiti doktrinu šoka da sprovedu potrebne pozitivne aktivnosti, da se osigura perspektiva BiH kao države i njenih građana", kazao je Bećirović.

Ističući da zapadna politika nema jedinstven stav po pitanju BiH, baš kao što nije imala ni 90-tih godina, Bećirović je kazao da američka politika ide stazom koja je utrta Washingtonskim i Daytonskim sporazumima te je dodao da ta politika pokušava zbližiti Hrvate i Bošnjake, a potom tom sporazumu pridodati i Srbe.

Naglasio je da SAD i EU moraju koncepcijski svoju politiku prilagoditi situaciji u BiH te je dodao da je situacija u BiH danas slična onoj iz 1992. godine, ali da današnje Vijeće sigurnosti UN-a nikada ne bi usvojilo rezolucije nalik onim iz 1993. godine.

Bećirović: Da bi se prevenirao sukob u BiH treba osigurati pozivnicu NATO-a za članstvo za BiH i onda ubrzo postati članica

"U osnovi, prijetnju BiH predstavlja visoka korupcija zvaničnika Evropske unije koji su uključeni u rješavanje situacije u BiH, u manjem dijelu i korupcija američkih zvaničnika. To potvrđuje njihovo djelovanje i slijed poteza koje povlače", kazao je Bećirović.

Bećiović je dalje kazao kako smatra da EU i dalje provodi politiku Angele Merkel, a da je imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika najgora ostavština politike bivše njemačke kancelarke.

"Svo licemjerje EU politike sublimirano je u djelovanju Christiana Schmidta. Pogledajte njegov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u kojem on afirmativno piše od Draganu Ćoviću, što predstavlja jedino i najveće međunarodno priznanje osobi koja u BiH baštini sve rezultate pravosnažng UZP-a i razbija BiH, do toga da, kao i Tužilaštvo BiH, samo i isključivo djeluje u Federaciji BiH. EU još nikada nije prihvatila da je sigurnost BiH i regiona i njezina sigurnost", poručio je Bećirović.

Također je kazao da se u BiH ne primjenjuju alati i mehanizmi koji postoje te je dodao da američka politika ustupcima želi udaljiti Republiku Srpsku od Rusije, a Milorada Dodika nazvao je "bosanskohercegovačkim Kadirovom", koji je, kako je kazao, spreman i da ratuje za ruske interese.

"Da bi se prevenirao sukob u BiH treba osigurati pozivnicu NATO-a za članstvo za BiH i onda ubrzo postati članica. Preventivno rasporediti američki vojni kontingent u Brčko Distriktu i Istočnom Sarajevu. Da bi se prevenirao sukob u BiH, ona mora dobiti poseban status u EU do samog ulaska u tu organizaciju", poručio je Bećirović.

Također je kazao da za sprečavanje sukoba u BiH visoki predstavnik treba smijeniti Milorada Dodika, da Tužilaštvo BiH mora početi podizati optužnice za negiranje genocida, da visoki predstavnik treba poništiti rezoluciju Narodne skupštine RS-a o neutralnosti te smijeniti ministra pravde BiH Josipa Grubešu i Marinka Čavaru.

VRHOstali prilozi:
» ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE U SAD
Bošnjaci.Net | 02. February 2023 13:01
» SOCIJALDEMOKRATE U EP-U TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA
Vijesti.ba | 01. February 2023 14:58
» KURTI: FORMIRANJE ZSO NIJE MOGUĆE
Beta | 01. February 2023 14:56
» BEOGRAD: RAZGOVOR SRBIJANSKE PREMIJERKE I VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BIH
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:41
» MAHRAMA NIJE VJERSKI SIMBOL NEGO PROPIS I ODGOVORNOST
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:21
» OBILJEŽAVANJE HOLOKAUSTA U BH DOPUNSKOJ ŠKOLI BIRMINGHAM
Bošnjaci.Net | 31. January 2023 16:42
» APEL: EDIM NUR HAJDAREVIĆ TREBA POMOĆ DOBRIH LJUDI
Eset Muračević | 30. January 2023 21:28
» MALOKU: MILANOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE
Bošnjaci.Net | 30. January 2023 17:46
» „ZA NOVE GENERACIJE“ NEPOŽELJAN PARTNER SDP-A?
Vijesti.ba | 30. January 2023 16:27
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif