Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Svečani prijem u Beču u povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine
KOMŠIĆ: SVE DIPLOMATSKE AKTIVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE VODIT ĆE KA PUNOPRAVNOM ČLANSTVU U NATO SAVEZ
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 05. December 2022. 21:12:12
Član Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao je Svečanom prijemu u Beču organizovanom povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Komšićevo obraćanje prenosimo u nastavku:

Uvažene ekscelencije, ministre Podžiću, ambasadore Kozariću, ambasadore Bencun, brigadire Bajramoviću! Uvaženi predstavnici vojske, dame i gospodo! Naročito zadovoljstvo bilo mi je odazvati se pozivu da ovdje, u Beču, obilježimo Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i zajedno pošaljemo jasne i snažne poruke.

Prije 17 godina, donošenjem Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, započeo je proces uspostavljanja profesionalnih Oružanih snaga naše domovine, obučenih za različite vidove djelovanja i aktivnosti.

Ti propisi nosili su sa sobom, tada od velikog značaja snažnu poruku, a to je da dijelom Oružanih snaga BiH mogu biti svi, bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Jedini bitan uslov je bio biti sposoban podnijeti izazove koji su sastavni dio bavljenja ovim poslom.


Rekao sam ovo već jednom, ali vrijedi ponavljati, 1. decembar - Dan Oružanih snaga BiH - je dan podsjećanja na doprinos onih koji su, ulažući puno znanja, truda i odricanja, stvorili Oružane snaga Bosne i Hercegovine kakve danas imamo.

Iako se radilo o veoma kompleksnom procesu, za koji su bili potrebni odlučnost i strpljenje, danas sa sigurnošću možemo reći da je proces uspostave Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jedan od najboljih primjera uspješne reforme u našem društvu i državi.

Unatoč poteškoćama koje se najviše ogledaju u nedostatku finansijskih sredstava, Oružane snage BiH bezuslovno stoje na raspolaganju svim građanima Bosne i Hercegovine pomažući civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe koje su nas, nažalost, zadesile proteklih godina. Značajan su garant stabilnosti države i zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Kao član Predsjedništva BiH, koje je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, više puta sam imao priliku uvjeriti se u hrabrost naših vojnika. Ti mladići i djevojke imali su adekvatan i hrabar odgovor na izazove pred kojima su se našli. Jedna od tih prilika je susret sa pripadnicima naših Oružanih snaga BiH u NATO misiji „Odlučna podrška“ za 2020. godinu u Afganistanu, gdje su pokazali spremnost i izuzetan nivo sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijama, parirajući najvećim vojnim silama svijeta. Naši vojnici, za svoja učešća u mirovnim misijama širom svijeta, kontinuirano dobivaju sve pohvale u kojima se posebno ističu njihov profesionalizam i predanost, na što svi trebamo biti ponosni. Jer predstavljaju nas i našu državu Bosnu i Hercegovinu.


Strategija vanjske politike BiH, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, vrlo je jasna. U tom dokumentu istaknuto je da u nastavku provođenja aktivnosti na reformskim procesima u našoj zemlji NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Ne kažem da će biti lako privesti taj proces kraju, mnogo je posla pred nama, ali sve naše diplomatske aktivnosti vodit će ka punopravnom članstvu u NATO savez, što je od velikog značaja za sigurnost, stabilnost i sveukupan napredak Bosne i Hercegovine.

Za ukupan razvoj Oružanih snaga BiH od naročitog značaja je jačanje personalnih kapaciteta kroz obuku vojnika, podčasnika i časnika, te obrazovanje vojnog kadra u inostranstvu. Zato koristim ovu priliku da pozdravim uspješnu saradnju između Federalnog ministarstva odbrane Austrije i Ministarstva odbrane BiH, a koja se ogleda kroz projekat školovanja naših kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji ovdje u Austriji.

Čestitam kadetima koji su ove godine diplomirali i postali poručnici, a sada rade kao komandiri vodova u našim jedinicama. Kadetima Oružanih snaga BiH koji trenutno pohađaju obuku, a večeras su ovdje sa nama, želim mnogo dobrog zdravlja, sreće i uspjeha tokom školovanja i rada.

Bez jakih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sama država ne može računati na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Stabilne i jake Oružane snage Bosne i Hercegovine glavna su garancija opstanka i stabilnosti države Bosne i Hercegovine, te poluga koja nikada, ni bilo čim ne smije biti dovedena u pitanje. U vremenu kada se u Evropi i svijetu, nažalost, ponovo vode ratovi, i kada ponovo pojedine zemlje, kršeći međunarodno pravo, vrše agresiju, značaj Oružanih snaga BiH je u potpunosti krucijalan za našu domovinu.


Svemu onome što smo učinili do danas, i onome što ćemo činiti i ubuduće da Oružane snage BiH ostanu jak i neprikosnoven stub našeg društva, odajmo priznanje. Siguran sam da će Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH, na demokratskim principima otvorenosti i saradnje, bez obzira na izazove sa kojima će se susresti, učiniti sve da BiH u budućnosti postane ravnopravna članica evroatlantske porodice. Mogu vam obećati da ću ja učiniti sve što mogu.

Još jednom, u ime vrhovnog komandanta Oružanih snaga BiH i u lično ime, svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga BiH čestitam Dan Oružanih snaga i 17. godišnjicu osnivanja.

Hvala vam za pažnju, - zaključio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

VRHOstali prilozi:
» ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE U SAD
Bošnjaci.Net | 02. February 2023 13:01
» SOCIJALDEMOKRATE U EP-U TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA
Vijesti.ba | 01. February 2023 14:58
» KURTI: FORMIRANJE ZSO NIJE MOGUĆE
Beta | 01. February 2023 14:56
» BEOGRAD: RAZGOVOR SRBIJANSKE PREMIJERKE I VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BIH
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:41
» MAHRAMA NIJE VJERSKI SIMBOL NEGO PROPIS I ODGOVORNOST
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:21
» OBILJEŽAVANJE HOLOKAUSTA U BH DOPUNSKOJ ŠKOLI BIRMINGHAM
Bošnjaci.Net | 31. January 2023 16:42
» APEL: EDIM NUR HAJDAREVIĆ TREBA POMOĆ DOBRIH LJUDI
Eset Muračević | 30. January 2023 21:28
» MALOKU: MILANOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE
Bošnjaci.Net | 30. January 2023 17:46
» „ZA NOVE GENERACIJE“ NEPOŽELJAN PARTNER SDP-A?
Vijesti.ba | 30. January 2023 16:27
Ostali prilozi istog autora:
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
27. January 2023 13:42
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif