Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Pobjeda bošnjačke djece i roditelja
SUD NALOŽIO DA SE DJECI U KONJEVIĆ POLJU OMOGUĆI UČENJE BOSANSKOG JEZIKA
Procitaj komentar

Autor: RFE
Objavljeno: 19. December 2022. 19:12:01
Osnovni sud u Srebrenici naložio je Osnovnoj školi "Petar Kočić" u Konjević Polju, da omogući đacima bošnjačke nacionalnosti izučavanje bosanskog jezika i latiničnog pisma, javlja Radio Slobodna Evropa. Škola se nalazi u opštini Bratunac, na području bh. entiteta RS.

“Navedenom presudom sud je u cjelosti usvojio tužbeni zahtjev tužilaca, te je utvrđeno postojanje diskriminacije i naloženo njeno otklanjanje”, navodi se u odluci Osnovnog suda donesenoj 19. decembra.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju se može izjaviti žalba Okružnom sudu u Bijeljini, a tužioci su roditelji djece u ovoj školi.

“Ovo je još jedna od mnogobrojnih sudskih odluka koju smo mi dobili od 2013. godine do danas, a koje se odnose na diskriminaciju naše djece od resornog ministarstva Rs i Osnovne škole ‘Petar Kočić’ iz Konjević Polja. Ovo je veoma jedna hrabra odluka suda, za nas historijska. I ranije smo dobijali presude u našu korist, ali se one nisu ispoštovale. Očekujem da će se slično desiti i ovog puta”, kaže za Radio Slobodna Evropa Muhizin Omerović, predstavnik roditelja učenika iz Konjević Polja.

Od 2014. godine do danas djeca pohađaju školu u Novoj Kasabi, na istoku BiH po nastavnom planu i programu entiteta Federacija BiH.

Borba za prava djece povratnika u Konjević Polju u Rs traje od 2013. godine kada djeca bošnjačke nacionalnosti nisu krenula u školu, jer su se njihovi roditelji pobunili što im nije omogućena nacionalna grupa predmeta.

Njihova profesorica na nastavu je dolazila iz Srbije i predavala ekavicom srpski jezik u školi u kojoj su sva djeca bošnjačke nacionalnosti.

Ustavni sud BiH je 23. juna prošle godine poništio presudu Vrhovnog suda Rs kojom se negiralo postojanje diskriminacije u pristupu obrazovanju za učenike bošnjačke povratničke zajednice u Konjević Polju.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijela je grupa roditelja đaka iz Područne škole Konjević Polje pri Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Kravici.

Vrhovni sud RS još nije proveo odluku Ustavnog suda BiH.

Bivši potpredsjednik bh. entiteta Rs Ramiz Salkić poslao je u septembru 2021. godine pismo Kancelariji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira, Misiji OSCE-a u BiH i Delegaciji Evropske unije u BiH, u kojem je ukazao na probleme s kojima se suočavaju učenici i roditelji Bošnjaci u entitetu Rs.

VRHOstali prilozi:
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif