Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


GANIĆ I OSTALI: OD ZAROBLJAVANJA OSTAO OŽILJAK NA LICU I RASKLIMANI ZUBI
Procitaj komentar

Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 21. December 2022. 18:12:06
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da mu je od udaraca prilikom zarobljavanja u koloni Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine ostao ožiljak na licu i rasklimani zubi.

Danilo Beribaka je kazao da je bio vojnik po ugovoru u JNA i da su 2. maja upućeni iz kasarne “Viktor Bubanj” u komandu na Bistriku, koja je bila napadnuta. On je rekao da je bio nišandžija u takozvanoj “vidri” i da je krenulo još pet oklopnih vozila.

Svjedok je naveo da je putem uzvratio na vatru koja je na njih bila otvorena iz “Elektroprivrede”, a da je na Skenderiji vidio uništen tramvaj, zapaljena vozila i tijela. Dodao je da je pucnjava bila i kada su došli pred komandu i da je jedan vojnik bio pogođen.

“Pred mrak je počelo ispaljivanje raketnih bacača… Teritorijalne odbrane, ‘Zelenih beretki’, ne znam”, rekao je Beribaka, dodajući da su rakete probile kupolu i da je ušao u komandu.

Prema njegovim riječima, sutradan je bilo riječi da će biti razmijenjeni i bio je zadužen da obezbjeđuje utovar sanduka u kojima je, kako je rekao, vjerovatno bilo naoružanje. On je rekao da je čuo da je došao tadašnji predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović i da pregovara s generalom Milutinom Kukanjcem.

Beribaka je kazao da je kolona bila sastavljena od vojnih kamiona, oklopnih, civilnih i vozila UNPROFOR-a.

“Potporučnik Pelemiš je rekao da ukočim kupolu, van borbenog položaja, i da dignem cijevi”, prisjetio se svjedok, čije je vozilo bilo na kraju kolone.

Kazao je da se začula pucnjava i povici da se predaju, te da su razoružani. Ispričao je da su dva vojnika bila ranjena.

“Oboreni smo na asfalt… udaranje, cijev na potiljku”, naveo je Bribaka, dodajući da je njegovo dalje zlostavljanje spriječio specijalac Hare, kojega je od ranije poznavao.

Svjedok je kazao da su lica koja su im prišla bila u civilnoj i vojnoj odjeći, te da je većina imala oznake ljiljana i Patriotske lige. On je naveo da su odvedeni u “FIS“ i da su tog dana on, kao i drugi zarobljenici, udarani, te da im je prijećeno. Dodao je da su sutradan, 4. maja, pušteni.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Hamid Bahto, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Na pitanja Ganićeve braniteljice Lejle Čović o napadu elitne jedinice JNA, Beribaka je rekao da on zna da je diverzantski vod brutalno ubijen na šinama. Kazao je da nije bio cilj JNA da zauzme Predsjedništvo.

Na pitanja Efendićevog branioca Nermina Mulalića, svjedok je rekao da mu je poznato da je na referendumu izglasana nezavisnost i da je BiH međunarodno priznata. Kazao je da mu je poznata i odluka Predsjedništva od 27. aprila o povlačenju JNA. Dodao je da je odluka predviđala povlačenje JNA do 15. maja, ali je kazao da mu nije poznato da je o svojim kretanjima trebalo da obavještava organe BiH.

Branilac Senad Pizović predočio je svjedoku izjavu iz istrage u kojoj je naveo da ga je u Dobrovoljačkoj ulici udarao naoružani civil po imenu Zijad, što je svjedok potvrdio. Tužilac Mladen Vukojičić predočio je dio izjave u kojoj je svjedok dodao da je to lice imalo i lovački prsluk kao i beretku sa ljiljanima, što je Beribaka takođe potvrdio.

Suđenje se nastavlja 1. februara, objavio je detektor.ba

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif