Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


ALBANY: ODRŽANO 19. DRUŽENJE BOŠNJAKA - 3. MEDŽLISA, IZBSA
Procitaj komentar

Autor: Senad Ahmetović
Objavljeno: 31. December 2022. 17:12:20
Prošlog vikenda, u Albany, NY održano je 19. po redu Druženje Bošnjaka 3. Medžlisa, IZBSA. Nakon skoro dvije godine pauze zbog Covid-a, nastavljeno je sa ovim tradicionalnim skupom Bošnjaka koji se održava dva puta godišnje. Specijalni gosti ovog druženja bili su kurra hafiz Aziz ef. Alili i Lamija Azizi. Ovaj skup ujedno je bio i najbrojniji do sada na ovoj lokaciji.

Foto: Šemso Bećirović

Druženje je počelo u petak, 23. decembra a da bi izbjegli najavljene vremenske nepogode, gosti su željni muhabeta i druženja počeli pristizati veoma rano, kako bi stigli i na džuma namaz.

Oficijelni program počeo je nakon jacije namaza i uvodnog obraćanja i dobrodošlice ispred domaćina od strane Jasmin ef. Mujagića. Prisutnima se zatim sa par riječi i nasihata obratio i glavni imam 3. Medžlisa Muris ef. Neimarlija.Programski je slijedila Večer Kur’ana na kojoj su odlomke iz Kur’ana učili hafiz Houssem Maryouk, hafiz Hako ef. Omeragić, hafiz Abdulkadir Mohamed Bwana, a svojim posebnim glasom kurra hafiz Aziz Alili je oduševio sve prisutne.

"Pravi su vjernici samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene". (El-Enfal, 2)

Amir ef. Durić prisutnima bi nakon svakog proučenog odlomka pročitao prevod na bosanskom jeziku sa usporednim displejom engleskog prevoda. Prva noć druženja završena je omladinskim druženjem i razgovorom sa imamima do kasno u noć.

Foto: Šemso Bećirović

Sabah namazom i zikrom počeo je drugi dan druženja koji je nastavljen uz muhabet ahbaba koji se nisu vidjeli već duže vrijeme, kahvu i kolače te razmjenu utisaka.

Naši mališani su se zabavljali uz bouncy house, bojanke i druge aktivnosti, a za omladinu se organizovala posebna posjeta Albany Univerzitetu na kojem su dr. Abdullah Canbaz i mr. Amir ef. Durić upoznali našu omladinu sa jednim od najmodernijih kampusa i programa u USA za Cybersecurity i Data Science.

Paralelna predavanja za sestre i muškarce uslijedila su nakon podne namaza. Sestrama se obratila Lamija Alili u glavnoj sali dok se predavanje za muškarce odvijalo u džamiji.

Foto: Šemso Bećirović

Kratka predavanja nakon dnevnih namaza prisuutnima su održali: Šaban ef. Šljivar, Jasmin ef. Mujagić, hafiz Aziz ef. Alili i Muris ef. Neimarlija. Nakon večere uslijedio je kulturno-zabavni program i učenje ilahija i kasida. Prisutnima su se srca razgalila nakon učenja svima poznatih ilahija i milozvučnih glasova kurra hafiza Aziza Alilija uz pratnju Šerif ef. Delića, Šaban ef. Šljivara, Džemal ef. Crnkića i uz posebnu pratnju ženskih vokala.

Gromoglasni aplauz i osmjehe izmamili su mladi hora "Divan" iz džemata Albany koji su takođe izvrsno proučili nekoliko ilahija i kasida.

Foto: Šemso Bećirović

Cijelokupni program je uživo emitovan na Facebook stranici Druženja Bošnjaka Medžlisa 3. Omladina je, kako to već oni znaju, nastavila da se druži uz sevdalinke, ilahije a poigralo se tu i pokoje bosansko
kolo.

U odjavi programa ispred organizacionionog odbora i džemata Albany, Sado Kanić se zahvalio svim prisutnim i zaželio im hajirli povratak kućama te najavio datum narednog jubilarnog, 20. po redu druženja - Poconos 2023, već u februaru.Foto kredit: Šemso Bećirović

VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
» IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Damir ef. Babajić | 28. February 2024 16:04
» SEDMOGODIŠNJI MAHIR JEDINI ĐAK U SELU PETROVIĆI KOD OLOVA
Anadolu Agency (AA) | 24. February 2024 12:40
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
Ferhat Korajac | 12. February 2024 02:08
» ČETIRI DECENIJE OD ZOI U SARAJEVU: OLIMPIJSKI DUH I DALJE ŽIVI
Anadolu Agency (AA) | 08. February 2024 20:04
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif