Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KOSOVO: OBEZBIJEDILI SMO GLASOVE U VIJEĆU EVROPE, SRBIJA IZGUBILA BITKU!
Procitaj komentar

Autor: Beta
Objavljeno: 03. January 2023. 16:01:21
Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Krešnik Ahmeti izjavio je da je postojalo više "non papira" koje je Srbija poslala na adresu Vijeća Evrope u Strazburu protiv prijave Kosova za članstvo u Vijeću Evrope ali je, prema njegovim riječima, "tu bitku izgubila".

Ahmeti je rekao da je Kosovo obezbijedilo podršku u glasanju, kao i pravno tumačenje kojim se konstatuje da za Kosovo nema prepreka u tom pravcu.

„Srbija je uvijek bila aktivna u suprotstavljanju Republici Kosovo, bilo na bilateralnom ili multilateralnom planu, u slučaju Vijeća Evrope, protivila se dan prije nego što smo se prijavili. (Predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić je 11. maja prošle godine sazvao sastanak Vijeća za nacionalnu bezbjednost prije nego što je Kosovo apliciralo u Vijeće Evrope“, kazao je Ahmeti u intervju za prištinsku agenciju Kosovapress.com.

Dodao je da sa punim uvjerenjem može da kaže da je „Srbija izgubila bitku u Vijeću Evrope“, a da je činjenica da „pravno mišljenje pokazuje da Kosovo može da postane članica Vijeća Evrope“ i da ima podršku za to.

„Lobirali smo na više nivoa, diplomatskih ili političkih, da obezbijedimo podršku u glasovima i obezbijedili smo tu podršku, dato je pravno tumačenje da nema prepreka i da je to izgubljena bitka za Srbiju“, kazao je Ahmeti.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova je rekao i da se nada „konstruktivnom pristupu Srbije, ali i EU u briselskom dijalogu“.

„Nadamo se da ćemo imati konstruktivniji pristup Beograda u dijalogu, ali i drukčiji pristup Evropske unije i drugih zapadnih zemalja gde se ne igra na kartu neutralnosti u situacijama kada je jasno ko je kriv, kao što smo imali situaciju krajem prošle godine sa barikadama, sa kidnapovanjem i premlaćivanjem Srba od strane nelegalnih struktura u Beogradu, sa napadima na novinare, sa napadima vatrenim oružjem na kosovske policajce, sa napadima na patrole Euleksa, napadima na KFOR. Stvari treba nazvati pravim imenom“, kazao je on.

Ahmeti je rekao da Srbija nije zaustavila takozvanu kampanju za povlačenje priznanja Kosova, ali da ona „nije postigla nikakve rezultate“.

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
» KURTI: FORMIRANJE ZSO NIJE MOGUĆE
01. February 2023 14:56
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif