Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


OVO SU USLOVI KOJE SU NA SASTANKU POSTAVILI NES I SBIH
Procitaj komentar

Autor: politicki.ba
Objavljeno: 06. January 2023. 00:01:12
Nakon što su uslovi odbijeni, oni su napustili sastanak u Doboju i potom novinarima rekli da istupaju iz Osmorke (na državnom nivou).

Efendić: Tražili smo povlačenje Zakona o imovini, to je minimum
Nakon održanog sastanka Osmorke i lidera SNSD-a Milorada Dodika u Doboju, izjavu za medije dao je i lider Stranke za BiH Semir Efendić.
- Pa evo mi smo prije dva dana dali najavu da u ovakvim okolnostima ne bi bili spremni učestvovati u formiranju vlasti na državnom nivou, prije svega to se odnosilo na događaj koji je bio neposredno nakon potpisivanja sporazuma o zajedničkim principa djelovanja, a to je o donošenje Zakona o nepokretnoj imovini u Skupštini RS, nakon što je Ustavni sud utvrdio da to nije nadležnost skupštinskog parlamenta. Mi smo danas jasno postavili pitanje i zatražili da se taj zakon povuče iz procedure. To bi bio neki minimum da bi mi dalje nastavili, ali nije bilo spremnosti da se na taj način razgovara, - izjavio je Efendić, objavio je portal Vijesti.ba.
"1. Povlačenje iz daljnje procedure Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti kojeg je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske, te rješavanje pitanja državne imovine u skladu s presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine;

2. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine kao četvrto ministarstvo Vijeća ministara BiH pripada strankama Osmorke, s obzirom na broj zastupnika koji čine 52% u odnosu na većinu u Predstavničkom domu koja ukupno ima 25 zastupnika;

3. Popunjavanje rukovodećih funkcija Upravnih organizacija na nivou BiH koje imenuje Vijeće ministara BiH u skladu s popisom stanovništva, gdje je trenutna situacija takva da su Bošnjaci u debalansu od -22% u odnosu na popis stanovništva;

4. Prekid negiranja i osporavanja naziva Bosanskog jezika u obrazovnom sistemu i ostalim institucijama bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska;

5. Potpisivanje ugovora Bosne i Hercegovine s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini;

6. Prekid svih protuustavnih aktivnosti i retorike kojom se narušavaju usvojeni principi ustavnosti, zakonitosti, transparentnosti i uzajamnog uvažavanja radi zajedničkog djelovanja".

Ovo su uslovi koje su pred Milorada Dodika, ali i predstavnike Osmorke - Elmedina Konakovića i Nermina Nikšića - danas u Doboju iznijeli predsjednici NES-a i S BiH Nermin Ogrešević i Semir Efendić.

Nakon što su uslovi odbijeni, oni su napustili sastanak u Doboju i potom novinarima rekli da istupaju iz Osmorke (na državnom nivou)."

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif