Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. January 2023. 14:01:08
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 27. januar, dan kada se obilježava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic – Birkenau od strane sovjetskih vojnika 1945. godine. Milione ljudi su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope, u periodu između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili.

Kako je navedeno u UDIK-ovoj publikaciji „Sarajevo: Sjećanje na žrtve Holokausta“ oko 80% bosanskohercegovačkih Jevreja bilo je nastanjeno u Sarajevu. Od oko 10.500 Jevreja, koliko ih je prije Drugog svjetskog rata bilo u Sarajevu, oko 9.000 je odvedeno u ustaške i nacističke logore. U Sarajevo se nakon rata vratilo oko 1.500 preživjelih Jevreja. Najveći broj preživjelih su učesnici NOB-a, dok je manji broj slobodu dočekalo u logorima.

Veliki broj Jevreja je odveden u logore do kraja 1941. godine, a mnogi od njih su stradali u logorima tokom zime 1941-1942. godine. Do kraja 1942. godine odvedene su i posljednje grupe Jevreja iz Bosne i Hercegovine. U toku te godine ubijen je možda najveći broj jevrejskih žena i djece u Staroj Gradišci, Jasenovcu, Đakovu i drugim gubilištima. Ova teška tragedija, kojom je uništeno gotovo cijelo bosanskohercegovačko Jevrejstvo, nikada ne može biti izbrisana niti nadoknađena, a zajednica se biološki nije oporavila do današnjih dana.

Stoga za nas, kao predstavnike civilnog društva, pojam Holokausta znači nikada više. Odgovorno sjećanje i podsjećanje na zločine u jeku stalnog porasta populizma u svijetu. Stalnim sjećanjem na najokrutniji i planski zločin na tlu Evrope, treba nas vratiti na ljudske i moralne vrijednosti. Nikada više rata u Evropi. Nikada više rata u svijetu. Nikada više mržnje prema drugima i drugačijima.

Naša poruka ove godine ide putem izražavanja solidarnosti sa žrtvama ruske agresije na Ukrajinu. Sa žrtvama rata u Siriji. Migrantima koji lutaju i promrzavaju našim ulicama. Sve su to naše odgovornosti koje pokazuju da iz prethodne historije nismo mnogo naučili. Iskazivanjem solidarnosti kroz programe pomoći ovim žrtvama pokazuje se i nivo naše svijesti prema najslabijima. Zato je poraz da se o Holokaustu govori samo na današnji dan. U vremenu kada svjedočimo iskazivanjima mržnje prema svima koji drugačije misle, izgledaju i žive. Zato je sjećanje na žrtve Holokausta iznimno važno. Radi razvijanja vrijednosti na kojima počivaju demokratska društva.

Uz Međunarodni dan holokausta: Dodik – Auschwitz – Srebrenica (Ilustracija: Šukrija Meholjić)

VRHOstali prilozi:
» MUHABET U NEW JERSEYU SA PROF. MENSUR-EF. PAŠALIĆEM
Bošnjaci.Net | 11. April 2024 02:51
» OBILJEŽEN RAMAZANSKI BAJRAM NA TRGU SLOBODE U TUZLI
Bošnjaci.Net | 11. April 2024 01:46
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif