Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


OSTAJEMO ČVRSTO OPREDJELJENI NA PRINCIPIMA DEKLARACIJE O USTAVNIM I DRUGIM REFORMAMA NA PUTU BOSNE I HERCEGOVINE U EU I NATO
Procitaj komentar

Autor: Bosniaks.Net
Objavljeno: 30. January 2023. 12:01:21
Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu iz SAD ostaje čvrsto opredjeljena na principima Deklaracije o ustavnim i drugim reformama na putu Bosne i Hercegovine u EU i NATO

Predstavnik Upravnog odbora Radne grupe za Bosnu i Hercegovinu iz SAD Azem Dervišević tokom svog boravka u Sarajevu posjetio je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca gdje je obavio razgovor i konsultacije sa generalnim sekretarom VKBI Emirom Zlatarom.

Radna grupa za BiH je formalna organizacija američkih državljana registrirana u SAD u kojoj su pored Amerikanaca porijekom iz BiH i mnogi značajni američki profesori David Pettigrew, Daniel Serwer i mnogi drugi.

Usaglašena je neophodnost zajedničkog djelovanja kako bi se vjerodostojno preznetiralo stanje u Bosni i Hercegovini, posebno prema institucijama u SAD - State Departmentu i oba doma Kongresa SAD.

Daljnji koraci biće usmjereni na istrajavanju provođenja principa utvrđenih u Deklaraciji o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO, čiji su potpisnici, između ostalih, i Radna grupa za BiH i VKBI.

Konstatovao je da izalsnici Vlade SAD često nastupaju sa pozicija koje nisu u skladu sa narativima koje čujemo iz State Departmenta posebno u segmentu da se u BiH trebaju primjeniti demokratske evropske stečevine koje važe u svim državama članicama EU. Taj nesklad temeljnih pozicija institucija SAD i njihovih izaslanika za Zapadni Balkan često su proizvod nedovoljne informisanosti ključnih osoba u State Departmentu te se u javnosti može steći dojam da SAD odustaju od načela temeljnih principa ljudskih prava i sloboda u BiH kroz ponuđena zakonodavna rješenja u BiH. Politička pragma preuzima primat nad vladavinom prava i na ove pojave je nužno, precizno i sa argumentima, informirati Vladu SAD.

Na kraju ssreta i razgovora Zlatar je u ime VKBI Derviševiću poklonio nekoliko knjiga čiji je izdavač VKBI.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
» NOVI POTRES U JAPANU
30. June 2011 08:14
» CHAVEZ IMA RAK PROSTATE?
27. June 2011 08:24
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif