Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


OSLOBODIMO SE ZABLUDA, IDOLA I IDEALA, GLEDAJMO VLASTITIM OČIMA
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac
Objavljeno: 20. February 2023. 01:02:54
Već duže vremena borim se sa ličnim osjećanjima i razmišljanjima, da pored silnih sopstvenih spoznaja, lične inteligencije, životnog i radnoga iskustva, zaista i vrijedi i dalje bilo šta pisati o našoj realnosti, jer kako bi to naši stari govorili: „Ko to još benda, kani se gluposti ...“!
Odmah i priznajem da sam živio u vremenu sa idolom našim, mnogih građana, drugom Titom, kao i njegovim, rekao bih planetarnim biserom da kao građani i narodi živimo u „bratstvu i jedinstvu“ i da ga čuvamo „kao zjenicu svoga oka“.
Nažalost, dok smo se zajednički borili protiv fašizma, te ga navodno i pobjedili, dotle nam se u mnogim našim redovima, sredinama i neljudskim bićima pojavljivao „kanceroznini začetak“ nacionalističke klice, koja se razvijala bez kontrole i konačno i metastazirala, sa agresijom sa istoka i zapada, što to mi u našoj domovini Bosni i Hercegovini i najviše i najbolje osjećamo.
Da bih, upravo našim čitaocima i dočarao našu sudbinu, uz sve naše društveno političke nelagodnosti, koje nas dugo i prate, poslužiću se i riječima našeg umjetnika Josipa Pejakovića, koji veli:
„Kako, bolan, nema Bosne, a Neretva huči? Kako, bolan, nema Bosne a Miljacka teče? Kako, bolan, nema Bosne a Sana ide? Ti misliš da ona ne ide, al’ sagni se hajvanu, pogledaj – ide. Ide Sana, ide Sava, ide Drina, ide Ukrina, ide Vrbas, ide Bosna, ide Lašva, ide Željeznica. Svi oni i one IDU, a ti ‘đe ćeš!
Nemaš kud!
Ide, bolan i Vrbas, u njega utiče Ugar. Tu riba ima. Tu si ti treb’o ribe fatat, a ne moju kuću rušit’. Ti si treb’o otić’ na onu Unu, zasjest’ s ljudima koji vole Bosnu i Hercegovinu “/citat iz intervjua Radio Sarajeva /
Dakle, svakako je ovo istinska poruka, prije svega našim ortodoksnim srpsko-hrvatskim nacionalistima, sa Vrbasa i Neretve, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću sa njihovim saradnicima i stranačkiom ideološkom matricom, njihovih tvoraca HDZ- a i SNSD-a, Franjom Tuđmanom i Slobodanom Miloševićem.
Dok naši stari uvijek samo ponavljaju; “ Bilo i ne ponovilo se “, nažalost niti ova poruka ili krilatica više ne vrijedi, dok nam svi ovi nacionalistički dušmani kroje našu sudbinu, sa njima i dan danas formiramo neku zajedničku vlast, a toliko smo svjesni i živi svjedoci njihovog rušilačkog i nacionalističkog djelovanja.


Poznato je, bez ponavljanja, da se u našoj Bosni desio veliki genocid i da je na tim temeljima i ustrojena Republika srpska, dotle su se i u Hercegovini, posebno u gradu Mostaru, događali veliki zločini u sistemu UZP (udruženog zločinačkog poduhvata) kako ga je kvalificirao taj isti Međunarodni sud iz Haga!


Međutim, kako Dejtonom “de yure“ postaje ta genocidna tvorevina Republika srpska, dotle “de facto“ ostaje i zločinačka tvorevina Herceg Bosna, upravo zahvaljujući i domaćoj vlasti od Dejtona do današnjih dana, našim ulizicama i rekao bih svim našim “grobarima“ veoma znanim našim građanima.
Nažalost, i danas se u našoj vlasti redovito povlače iste nacionalističke težnje za ustrojem vlasti na tim nacionalističkim temeljima!
Ne trebamo niti smijemo, tek tako preći preko nekih jasnih činjenica u zavisnosti koliko su pojedini mediji dostupni našoj čitalačkoj publici.


Primjera radi, ostaju mi dvije činjenice, kao inicijalne kapisle u mojim nakanama pisanja ovoga sadržaja, od kojih je prva, nedavno objavljen članak našeg uglednog novinara u dijaspori, inače rođenog Banjalučanina i vlasnika portala, gospodina Bedrudina Gušića, te ga prenosim djelimično, radi njegovog upozorenja o našim zabludama: DA SE VIŠE NE LAŽEMO, POGLEDAJMO KONAČNO ISTINI U OČI, SVJEDOČIMO LI USKRSNUĆU ENDEHAZIJE NA 51% TERITORIJE BiH SA CHRISTIANOM SCHMIDTOM, UMJESTO PAVELIĆEM, NA ČELU?
“Mjesecima unazad gomila se u meni ovo što ću sada prvi put javno izreći jer nisam naprosto htio da povjerujem vlastitim očima. No, jučer je bar u meni jednostavno prelivena čaša nakon što sam odgledao sesiju Kluba nezavisnih intelektualaca “Krug-99”, na kojoj je uvodničar bila europarlamentarka Tineke Strik koja je u svom nadahnutom kazivanju rekla mnogo toga što smo sami znali, ali je otkrila i neke detalje koje nismo znali. Radi se o nedavnom saslušanju Christiana Schmidta pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Između ostalog, rekla je da se jedan europarlamentarac – ultradesničar pobrinuo da saslušanje bude iza zatvorenih vrata, a tema je bila nametanje promjene Ustava FBiH i Izbornog zakona u izbornoj noći, po narudžbi HDZ-a. Navodno je i na tom zatvorenom sastanku Švabo izrekao gomilu laži izbjegavajući da kaže pravu istinu o motivima svoje odluke. Također je gospođa Strik obavijestila da je pri nedavnoj posjeti ministra vanjskih poslova BiH Dine Konakovića Briselu, dotični izbjegao susrete s njom i drugim parlamentarcima iz kluba Zelenih i Socijaldemokrata, a procurilo je već da se tamo sastajao sa ultradesničarima, među kojima je bila i notorna Željana Zovko. Čašu mi je prelila i diskusija Mome Dragičevića koji je govorio o današnjem Mostaru pod ustaškom okupacijom, gradu gdje je lokalna vlast koju kontrolira Čović zabranila šetnju do Partizanskog groblja u slijedećem mjesecu, podsjetivši da je taj spomenik kulture i antifašizma nekoliko puta devastiran. Posebno mi se dojmila rečenica Dragičevića koji je rekao da smo decenijama unazad živjeli u zabludi da smo fašizam pobijedili, već je obratno. Ja bih dodao da smo te 1945. samo poveli protiv fašizma sa 2:0, a danas oni vode sa 3:2, sa tendencijom da povećaju golrazliku.
Helemnejse, znamo šta je Schmidt uradio u korist proustaških političkih snaga u BiH i istog takvog režima u Zagrebu, a na štetu Bosne i Hercegovine, šta trenutno čini da Državu vrati tamo negdje u 40-te godine prošloga stoljeća. Također znamo da kao što su Pavelićevi namjesnici u Bosni onomad služili njemu i njegovom režimu, imamo danas takve u našoj zemlji koji služe nekim drugim gospodarima i njihovim režimima. Ko ne zna o čemu pričam neka pita Dinu Konakovića koga, by the way, već javno hvale notorni Aleksandar Vulin, Željana Zovko i režimski mediji u Beogradu i Zagrebu. Kada bi mene takvi hvalili, tražio bih da me neko upuca!
Dakle, ko hoće neka i dalje živi u zabludama ali ja neću. Vidim već da F BiH postaje endehazija kojoj je Poglavnik Christian Schmidt! Preoštra tvrdnja? Ni govora. Jednostavno neću da lažem samoga sebe jer vidim to što vidim. Slobodan sam čovjek, hvala Bogu, i ne kalkuliram.” /Bedrudin Gušić /
Velika i iskrena zahvalnost gospodinu Bedrudinu Gušiću na ovome sadržaju u objavljenom intervjuu, upravo je istina i samo istina u pitanju.
Drgugi inicijalni motiv, koji me tako duboko i iskreno dojmilo i primoralo za ovim mojim sadržajem je svakako sinošnja (18.februar) TV emisija “Face to Face“ sa Senadom Hadžifejzovićem, našim izvrsnim i neprevaziđenim novinarom, istraživačem, koji nam je direktno prenio emisiju Njemačke televizije, “ New magazine Royal” i neposredni intervju sa uglednim novinarom, gospodinom Štefanom Švarcom, inače unukom čuvenog Helmuta Kohla, te najmlađim parlamentarcem Bundestaga.
Veoma iskusni novinar, koji je devedesetih godina i boravio u više navrata u Bosni i Hercegovini, te odlično poznaje i naše prilike i neprilike, inače višegodišnji poznavalac i saradnik sa našim Senadom.
Pitao se i Senad, kako je gospodin Jan u svojoj emisiji i program od tridesetak minuta očitao lekciju Kristijanu Šmitu, sa toliko i našim novinarima nepoznatih detalja.
Istina je, dok se naši novinari i njihovi mediji u svome neprofesionalnom radu utrkuju, ko će i koliko koga ocrniti, ponešto ružno napisati, unositi, netoleranciju i stvarati neposrednu mržnju, “dokle nam vozovi prolaze“ a ružne nam informacije svakodnevno lansiraju.
Međutim, pomno u nekoliko navrata, slušajući neposredni intervju i odgovore godpodina Štefana Švarca, i naši slušaoci ili obični lajici mogu se uvjeriti u nedolično ponašanje gospodina Kristijana Šmita i njegovo nedovoljno poznavanje naše Bosne i Hercegovine. Kako kaže, da on ne zna BiH, te ukoliko ovako nastavi uništiće i OHR i Bosnu i Hercegovinu?
Govoreći dalje, veli, da je gospodin Šmit upao u etničku zamku, da promovira rasistički concept. Nije na strain normalnih Bosanaca, već se okrenuo problematičnim ljudima, gdje je spominjao i Čovića, Dodika, Plenkovića, Vučića, Dačića i ine političare.
Gospodin Štefan Švarc, ugledni novinar veli, da se lično kao Njemac stidi, kada vidim da gospodin Kristijan Šmit govori parlamentarcima, smeće i sl.
U svakom slučaju, iskreno preporučujem javnosti bosansko-hercegovačkoj, koja nije imala priliku vidjeti TV prilog, kao i ovaj intervju, da sa datumom 18.feb. na You Tube, zaista isto pogleda i posluša, kako bi našoj cijeloj javnosti bilo jasnije s kime to mi krojimo sospstvenu sudbinu u našoj jedinoj i voljenoj domovini Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» KUDA IDE OVAJ SVIJET?
Džebrail Bajramović | 29. May 2024 19:25
» MRČENJE GLAVE USPIJEVA SAMO KOD NESVJESNIH
Avdo Metjahić | 29. May 2024 16:38
» OSUĐIVANJE ILI DONOŠENJE ODLUKA NIJE DOVOLJNO!
Mehmet Koçak | 29. May 2024 15:59
» OTVORENO PISMO ALEKSANDRU VUČIĆU, (NE)KRUNISANOM CARU SVIH SRBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. May 2024 12:33
» REZOLUCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI I VUČIĆEVO NARICANJE
Esad Krcić – mr. Senahid Halilović | 24. May 2024 21:20
» SUZDRŽANA BRAĆA
Said Šteta, književnik i novinar | 24. May 2024 20:08
» REZOLUCIJE O SRPSKOM GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA - MUSLIMANIMA U SREBRENICI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. May 2024 18:11
» SREBRENICA U FOKUSU SVIJETA
Šukrija Meholjić | 24. May 2024 16:47
» SRBIJA NIJE USPJELA PREVARITI SVIJET
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. May 2024 14:26
» OKVIR BOŠNJAČKOG POSTOJANJA
Mehmed Meša Delić | 22. May 2024 19:40
» OD SVJETIONIKA ČASTI DO TAMNICE PONIŽENJA
Elmedina Muftić | 22. May 2024 17:08
» DOKLE ĆE TE GUSLATI SULUDI I LICEMJERNI SRPSKI RODE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. May 2024 15:36
» DAN „BIJELIH TRAKA“ I ZAŠTO SE BOSNA MORA BRANITI ISTINOM
Prof. dr. Husein Muratović | 21. May 2024 15:10
» MOŽE LI REZOLUCIJA POSTATI REVOLUCIJA?!
Sead Zubanović | 21. May 2024 14:42
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 20. May 2024 22:11
» VOJNI I RELIGIJSKI TURIZAM
Dr. Sead Alić | 20. May 2024 17:32
» VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. May 2024 12:46
» KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024 03:26
» ZATIRANJE TRAGOVA
Murat Tahirović | 19. May 2024 03:10
Ostali prilozi istog autora:
» OJ, SAFETE – SAJO, SARAJLIJO!
22. January 2024 17:43
» ISTINA JE BOLNA
14. January 2024 15:28
» DOSTA NAM JE SRBOVANJA!
05. January 2024 16:27
» ZAŠTO ĆUTI NERMIN NIKŠIĆ?
29. December 2023 17:04
» O BLISKOSTI ŠAHA I ŽIVOTA
21. December 2023 00:41
» O BLISKOSTI ŠAHA I ŽIVOTA
21. December 2023 00:41
» GENS UNA SUMUS / JEDAN SMO ROD!
18. December 2023 21:56
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif