Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


AKO SPC NE STOJI IZA IKONOPISA, LAHKO ĆE ZAUSTAVITI ROŽAJSKOG POPA ŠKRABOPISA
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 20. February 2023. 14:02:41
Prije pet godina objavljena je vijest da muslimani Rožaja pomažu obnovu crkve u njihovom gradu. Ova vijest je općeprihvaćena kao primjer pozitivne lijepe priče, da nakon ratnih stihija i genocida nad Bošnjacima, ipak u jednoj sredni u kojoj živi više od 90 odsto pripadnika islamske vjeroispovjesti, pokazuju da im ne smetaju drugi, drugačiji i njihova religiozna ubjeđenja, odnosno pravoslavni svjetonazor i njihovi vjerski objekti.

Da budemo konkretniji i jasniji. Rožajci su poznati kao humanisti, tolerantan, vrijedan i radan narod. Ali isto tako su poznati da ne trpe bilo čiji zulum nad glavom. Tako ‘90-tih godina prošlog vijeka kada su velikonacionalističke politike sijale mržnju i razdor u tamo onoj bivšoj SFRJ, pored ostalih gradova Sandžaka i Bošnjaci rožajskog kraja pod pritiskom ratne Miloševićeve i džemperaške politike i policijskih represalija, trbuhom za kruhom krenuli su sa vrećicom u svijet. Vjerovatno je jedan od takvih primjera i Rusmir Agović (da ne nagađamo njegov razlog odlaska iz zavičaja), ali nošen idejom dobročinstva “ljubi bližnjeg svoga” i tako na vijest o renivarnju crkve u svom zavičaju, među Rožajcima, svojim prijateljima i poznanicima u Frankfurtu, pokrene akciju i prikuplja sredstva da pomognu građevinske radove.
I tako, sakupi novac i uredno dostavi sa spiskom donatora. Baš, lijep primjer, je li tako.
Tim povodom Pravoslavna parohija rožajska javno se zahvalila Rusmiru Agoviću “koji je sa svojim prijateljima iz Frankfurta prikupio novčana sredstva za obnovu crkve Ružice”, citat:
- "Zahvaljujemo se Agović Rusmiru koji je sa svojim prijateljima iz Frankfurta prikupio novčana sredstva za obnovu crkve Ružice. Na taj način pokazali su svoju ljubav, želju da nam pomognu i time pokazali svoje prijateljstvo. Ovo nam puno znači, a prije svega što znamo da brinete o prijateljima…", poručili su tada iz rožajske Parohije.


Reći će te, zaista lijep gest, kako bi rekli “živi će da živi”… Da istaknemo da se sve ovo dešava samo nekoliko godina nakon hapšenja sandžačkih prvaka, posebno ističemo lidera SDA baš iz Rožaja i još nekoliko Rožajaca koji su bili uključeni u nacionalni pokret, da brinu o svome narodu. Zatim, nakon krvavog rata u Bosni, kada je u genocidnoj veliko srpsko-crnogorskoj i hrvatskoj agresiji i udruženom zločinačkom poduhvatu pobijeno preko stotinu hiljada Bošnjaka i srušeno preko šest stotina džamija, odnosno preko hiljadu islamskih vjerskih objekata.

Nego, baš prije pet godina u vaktu dok su Rožajci u Frankfurtu skupljali između sebe novac za renoviranje crkve, da izgleda ljepše, da bar građevinski ne bude uronuta naspram rožajskih prelijepih džamija, haman istovremeno Slobodan Radojević, pop u crkvi Ružica u Rožajama, po narodnoj krilatici “dokon pop i goveda krsti”, smišljao je kako da se na najbolji način zahvali humanim Rožajcima. I osmislio je! Samo ne možemo dokučiti da li je baš pop Radojević iz dokonosti krstio goveda, ali jeste se pohvalio da je od balvana isklesao figuru ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, Draže Mihajlovića.

Pamti Rožaje, pamti Bihor, pamti Limska dolina, pamti Sandžak, a vallahi itekako pamte Bošnjaci obime ratnih zločina i zločinaca Draže Mihailovića i Pavla Đurišića koji je sa četničkim jedinicama počinio pokolj, kako je 13.2.1943., sam izvijestio svog prepostavljenog (đenerala Dražu) da su pobili i poklali preko “osam hiljada žena, djece i staraca, kao i 1.200 vojno sposobnih muslimana i da je očistio sandžačku teritoriju od muslimana”.

Pamtimo velikosrpsko negiranje ali istovremeno i veličanje zločina i zločinaca!!!


Zna ovo dobro svetosavski pop Radojević, ali očito zadojen tamjanom i mržnjom, đah kamom đah žicom tesao je balvan da isteše lik zlikovca Draže. Očito da je to njegov domet i najbolji način da se zahvali Rožajcima koji su iskreno donirali za reniviranje crkve koju on očito ne koristi za vjerske potrebe, već kao kamp za razvijanje i podsticanje terora nad onima koji se ne uklapaju u svetosavsku genocidnu mantru.

Jest da pop Radojević službuje u rožajskoj sredini, gdje mu očito malobrojno stado ne navraća, pa često skokne doškolovavanje po četničkim brlozima i pijankama gdje pozira ispod slika ratnih zločinaca Mihailovića, Đurišića...

Ipak, moramo ukazati da je namjera ovog teksta da upoznamo javnost, da pop Slobodan Radojević nije ostao samo na balvanu sa likom zločinca, već je obznanio izgled kako će “unutrašnjosti crkve Ružice uskoro biti ikonopisana”. Namjere su očite, podvale i izrugivanje osjećanja muslimana kao i likove koji folklorom aludira na Turke, poturice odnosno Bošnjake, … a sve da se buduće generacije svetosavaca odgajaju u duhu mrženje, podvala, progonitelja, istrebljivača “bližnjeg svoga”.

Baš tu u Limskoj dolini i bihorskoj regiji, nedaleko od Rožaja, sunarodnici popa Radojevića, sljedbenici po kami i krstu, počinili su pokolj nad civilima. Zašto ne pomenuti pokolj u Kolašinu, ili pokolj u Šahovićima gdje je eklatantan primjer genocida, nakon zatiranja tragova Bošnjaka promijenjeno je ime u Tomaševo.

Bilo bi nekorektno ne pomenuti genocid nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju 1912/13. kada su više od trideset popova pravoslavne crkve, Radojevićih kolega, pod prisilom oružja crnogorske vojske masovno pokrstili više od 12,500 muslimana, javno strijeljali plavske prvake koji nisu prihvatili krst, šišak i bajrak sa kojim nam i danas državnički mašu iznad glava. Tolerantno, nema šta!

Ako se budu Bošnjaci i Albanci upravljali po mantri SPC-a i njihovog popa Radojevića, kao i onih koji ga po brlozima savjetuju i huškaju, onda bi na sve fasade kuća i zgrada trebali ispisati ili iscrtati zlikovce koji su im zlo nanijeli. Unaprijed znamo da bi to bio nedovršen posao, jer nemamo toliko kuća i fasada na kojima bi se ispisalo, iscrtalo i opisalo zlo velikonacionalističke genocidne ideologije sunarodnika rožajskog popa.

Zvaničnici Rožaja i države CG, predstavnici BNV-a, političkih stranaka, moraju reagirati na ovakve pojave mržnje koju propagira pop Slobodan Radojević. Bošnjački zvaničnici i institucije moraju dići glas, osuditi i spriječiti da se Rožaje i uopće islam i muslimani podvrguju ruglu i ismijavanju velikosrpskih nacionalista i svetosavskih šovinista a sve pod krovom Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja očito stoji iza ikonografije, dok pop Radojević samo izvršava zadatke. Najzad, ako SPC ne stoji iza ikonopisa, lahko će zaustaviti i sankcionisati rožajskog popa škrabopisa. U svakom slučaju SPC mora uputiti javno izvinjenje zbog poruka mržnje koje se šire ispod njenog krova.
VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ALEKSANDRU VUČIĆU, (NE)KRUNISANOM CARU SVIH SRBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. May 2024 12:33
» REZOLUCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI I VUČIĆEVO NARICANJE
Esad Krcić – mr. Senahid Halilović | 24. May 2024 21:20
» SUZDRŽANA BRAĆA
Said Šteta, književnik i novinar | 24. May 2024 20:08
» REZOLUCIJE O SRPSKOM GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA - MUSLIMANIMA U SREBRENICI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. May 2024 18:11
» SREBRENICA U FOKUSU SVIJETA
Šukrija Meholjić | 24. May 2024 16:47
» SRBIJA NIJE USPJELA PREVARITI SVIJET
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. May 2024 14:26
» OKVIR BOŠNJAČKOG POSTOJANJA
Mehmed Meša Delić | 22. May 2024 19:40
» OD SVJETIONIKA ČASTI DO TAMNICE PONIŽENJA
Elmedina Muftić | 22. May 2024 17:08
» DOKLE ĆE TE GUSLATI SULUDI I LICEMJERNI SRPSKI RODE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. May 2024 15:36
» DAN „BIJELIH TRAKA“ I ZAŠTO SE BOSNA MORA BRANITI ISTINOM
Prof. dr. Husein Muratović | 21. May 2024 15:10
» MOŽE LI REZOLUCIJA POSTATI REVOLUCIJA?!
Sead Zubanović | 21. May 2024 14:42
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 20. May 2024 22:11
» VOJNI I RELIGIJSKI TURIZAM
Dr. Sead Alić | 20. May 2024 17:32
» VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. May 2024 12:46
» KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024 03:26
» ZATIRANJE TRAGOVA
Murat Tahirović | 19. May 2024 03:10
» TREBA ZNATI SLUŠATI
Aziz Hurem | 19. May 2024 02:49
» MAĐARSKI NOŽ U LEĐA NA KOJI DUGO UPOZORAVAM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. May 2024 13:09
» DA – ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, BEZ BILO KAKVIH DALJIH RASPRAVA NA OVU TEMU!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. May 2024 19:57
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif